GÜNEY KORE ANKARA BÜYÜKELÇİSİ İLE KORE GAZİLERİ ONURUNA YEMEK

GÜNEY KORE ANKARA BÜYÜKELÇİSİ İLE KORE GAZİLERİ ONURUNA YEMEK

TRABZON-ARTVİN 25.09.2018 12:56:06 42 0
GÜNEY KORE ANKARA BÜYÜKELÇİSİ İLE KORE GAZİLERİ ONURUNA YEMEK

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, 'Koreliler Kore’yi kominizim istilasından koruyan kardeş ülke Türkiye’yi sonsuza dek unutmayacaktır.' dedi.

Hayati Akbaş

ARTVİN- Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi, 'Koreliler Kore’yi kominizim istilasından koruyan kardeş ülke Türkiye’yi sonsuza dek unutmayacaktır.' dedi.

Bir dizi ziyaret ve çeşitli programlara katılmak üzere Artvin'e gelen Choi, Artvin Valiliğince, Kore gazileri ve kendisi onuruna verilen yemeğe katıldı.

Saygı duruşunun ardından her iki ülken milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda konuşan Choi, Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi eko turizmi ile meşhur olan Artvin’de Kore gazileri ve onların aileleri ile birlikte olmaktan onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Bugün ki etkinlik vesilesi ile görevde olduğu 8 aylık süreç içinde Karadeniz Bölgesine ilk defa geldiğini ifade eden Choi, 'Kore’nin özgürlüğüne ve demokrasisine sahip çıkaran, siz muhterem Kore gazileri ile burada buluşmuş olmamız son derece manidardır. Bugün Kore’de Şükran Günü (Chuseok) mevcut. Bunu Türkiye’deki Kurban Bayramı ile aynı düşünebiliriz. Böyle özel bir günü burada sizlerle birlikte geçirmekten şeref duyuyorum. Kore'nin demokrasisi için canla başla mücadele ettiniz. Bu fedakârlığınız her daim hafızamızda yer edinmektedir. Bu yüzden Kore'yi temsilen sizler başta olmak üzere tüm Türk Milleti’ne bir elçi olarak minnettarlığımızı dile getirmek için Artvin'e geldim. Koreliler Kore'yi kominizim istilasından koruyan kardeş ülke Türkiye'yi sonsuza dek unutmayacaktır.' dedi.

Choi, Artvin’in doğal güzellikleriyle Kore'nin başkenti Seul'e benzettiğini ifade ederek, başta turizm ve eko turizm olmak üzere, madencilik, doğal güzellikler, barajlar gibi konularda Artvin ve Kore arasında işbirliği yapılacak bir şekilde arayışlar içine gireceklerini söyledi.

Kore ve Türkiye’nin tarihi bağlarının 6. yüzyıla dayandığını belirten Choi, 'Derin bir tarihi yazgı ile dostluk kuran ülkelerimiz mesafe olarak epey uzaktadır. İnsanlarımız benzer karakterlere sahip olmakla birlikte dil olarak da 'Altay' dil gurubuna mensupturlar. Her iki ülkenin insanları kültür açısından nazik olup misafirperverdir. Geçtiğimiz Mayıs ayında Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun programına rağmen Kore'yi ziyaret etmiş olması Kore ile olan ilişkilerin önemsendiğini gösteren önemli bir işaret olmuştur. Türkiye’ye yatırım yapan Koreli şirketlerin sayısı gün ve gün artmakta ve bu iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği açısından ülke insanlarına sayısız fırsatlarla beraber iş kapısı aralamaktadır. İlerde de iki ülke arasında ki ekonomik, siyasi, kültürel, eğitim ve turizm gibi tüm alanlardaki işbirliklerinin kesintisiz şekilde sürmesi beklenmektedir.' diye konuştu.

-VALİ DOĞANAY, “BİZİM GÜNEY KORE İLE OLAN İLİŞKİMİZ DÜNYA ÜZERİNDE ENDER RASTLANAN BİR İLİŞKİDİR”

Artvin Valisi Ömer Doğanay da Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi ve beraberindeki heyeti kentte ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, ilk defa bir Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisinin Artvin'i ziyaret ettiğini söyledi

Doğanay, 'Biz burada dünü ve bugünü yaşayarak iki ülke açısından yarınları şekillendiriyoruz. Bizim Güney Kore ile olan ilişkimiz dünya üzerinde ender rastlanan bir ilişki. Bugüne kadar nezih bir şekilde gelen ilişkilerimiz inşallah bundan sonrada nezih bir şekilde devam ederek, insanlık âlemine ve diğer ülkelere örnek teşkil etmesini diliyorum.' dedi.

Güney Kore ile 1950 yılda başlayan kan kardeşliğinin ilelebet devam etmesini dileyen Doğanay, 'Türkiye'nin her ilinden Kore’de savaşmış vatan evlatlarını görmek mümkün. Dost ülke Kore’nin dünya çapında ekonomi, sanayi, eğitim ve bilimdeki başarıları bizleri de onurlandırıyor, gururlandırıyor. Başarılarının devamını diliyoruz.' ifadelerine yer verdi.

Program sonunda Büyükelçi Choi tarafından Kore gazilerine, Kore’de savaşan Türk Askerini temsilden heykel hediye edilirken Kore Gazilerinin torunlarına da eğitim yardımı yapıldı.

Programa Büyükelçi Choi’nin eşi Eunmi OH, Vali Doğanay’ın eşi Esma Doğanay Hanımefendi, Artvin Garnizon Komutanı Piyade Albay Abdurrahman Cengiz Çerçi, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Kore Cumhuriyeti Savunma Ataşesi Deniz Kurmay Albay Jaesic Park, Türkiye Muharip Gaziler Dernek Başkanı Şükrü Tandoğan, Artvin Şehit Aileleri ve Gaziler Dernek Başkanı Naim Günal ve 6 Kore gazisi ve yakınları katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI