DEPREMDE İLK 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

DEPREMDE İLK 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

TRABZON-ARTVİN 9.03.2019 10:27:28 25 0
DEPREMDE İLK 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Hayati Akbaş

ARTVİN-Türkiye deprem bölgesi. Büyük depremler sonucu ağır hasarların ve kayıpların yaşandığı ülkemizde acil kurtarma ve ilk 24 saatteki yardım hayati önem taşıyor. Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay 1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle depremde ilk yardım konusuna değindi.

İlk 24 saat çok önemli

Depremlerde kurtarılan afetzedelerin büyük kısmı çevreden yetişen halk, komşular ya da yakınları tarafından kurtarılır. Dolayısıyla uzman ekipler alana gelene değin enkaz altında kalanlara müdahale edecek kimselerin ilk yardımı ve doğru kurtarma yollarını bilmesi çok önemlidir. Bazen yanlış müdahale ölümcül sonuçlar dahi doğurabilir.

İlk olarak ne yapmalı?

Enkaz altından çıkartılan yaralıda yürüyebilme, nefes alabilme, kan dolaşımına sahip olma ve bilinç açıklığına bakılması gerekir. Tüm bu belirtiler sırayla kontrol edildikten sonra müdahale de buna göre olmalıdır. Örneğin, ilk etapta ilk yardım solunumu olan kişi yerine nefes alamayan bir yaralıya yardım etmek gerekir.

Sıkışan yaralı nasıl kurtarılmalı, sonrasında ne yapmalı?

Sıkışan yaralının kurtarılması için özel eğitim gerekir. Bu nedenle bilinenin aksine AFAD, AKUD veya itfaiye gibi uzman ekipler gelmeden müdahale yapılmamalı, ekiplerin onayı ile yardım çalışmalarına destek olunmalıdır. Sonrasında ise ilk hayati müdahale, genel değerlendirmenin yapılması, nefes kontrolünün sağlanması, kanayan yara varsa durdurmaya çalışılması, uzuv kopması yaşanıyorsa acil müdahale ekiplerinin gelmesinin beklenmesi ve yaralının bir sağlık kuruluşuna sevki sağlanmalıdır.

Deprem gerçeği ile yüzleşmeliyiz

Ülke topraklarımızın çok büyük bir kısmı deprem açısından risk altında. Uzmanlar sıklıkla büyük depremler beklendiğini belirtiyor. Dolayısıyla deprem haftası sebebiyle bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, deprem her an olacakmış gibi yaşamayı benimsemeli, bina kontrollerimizi yaptırmalı, deprem anında doğru pozisyonların ne olduğunu araştırmalı ve acil ilk yardımı muhakkak öğrenmeliyiz.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı