DAR VADİNİN GİZLİ HAZİNESİ 225 METREYE ULAŞTI

Yusufeli Barajında son 50 metre kaldı

TRABZON-ARTVİN 11.08.2020 13:43:42 53 0
DAR VADİNİN GİZLİ HAZİNESİ 225 METREYE ULAŞTI

Hayati Akbaş

ARTVİN- Dar vadideki gizli hazine Yusufeli Barajı ülkemizin vizyon projelerinden olmakla birlikte 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkemizin en yüksek ve dünyanın 3. yüksek barajı olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Ağustos 2019 tarihinde baraj inşaatını ziyaret ederek ‘Muhteşem Bir Eser Ortaya Çıkıyor’ değerlendirmesi, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin 30 Temmuz 2019 tarihinde barajda yaptığı incelemede “Zor coğrafi koşullar altında böyle bir mega projeye imza atıyoruz. Belgesellik ve mühendislik harikası projedir.' değerlendirmesinde bulunduğu ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün göz nuru, gurur abidesi, ülkemizin vizyon projelerinden Yusufeli Barajı inşaatında çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

Yusufeli Barajı ve HES

Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücü 558 MW ve yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon KWh/yıl’dır. Santral Binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmaları planladığı şekilde devam ediyor. Yusufeli Barajının tamamlanması ile milli bütçeye yıllık 1 milyar 500 milyon TL katkı sağlayacak. Proje sayesinde yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması sağlanacak.

Gövde Yüksekliği 225 Metreye Ulaştı

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız yaptığı açıklamada,’ Ülkemizin vizyon projesi Yusufeli Barajı bugün itibarı ile 3 milyon 400 bin m3 beton dökülerek gövde betonunda % 85 gerçekleşme sağlandığını belirterek, barajımız 225 metre yüksekliğe ulaşmış olup son 50 metre kalmıştır. ’dedi.

Yusufeli Barajı ve HES Projesi İnşaatında günlük maksimum 7.850 m³ baraj gövde betonu dökülerek rekor seviyeye ulaşılırken, bu miktar 1.000 mikser betona eşdeğer olup; bu miktar beton ile 200 adet konut yapılabilir.

‘’Yusufeli Barajı 100 Katlı Bir Gökdelen Yüksekliğindedir’’

Yusufeli Barajının 275 m gövde yüksekliği ile Eyfel Kulesinden 25 metre kısadır. Barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapılabilir.

Bununla birlikte Yusufeli Barajının gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon m³ beton ile her biri 120 m² 5 katlı 10.000 konut yapılabilir.

‘’Çoruh’ta Taşkın Riskini de Azaltılacak’’

Yusufeli Barajı üreteceği enerjinin yanı sıra diğer barajlara da su kaynağı olacaktır. Diğer taraftan Çoruh nehrinin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünün uzamasına ve Çoruh Nehrinde oluşabilecek taşkın riskini de azaltacağı açıklandı..


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı