ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

TRABZON-ARTVİN 15.08.2018 10:37:26 21 0
ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Artvin İl Sağlık Müdürlüğünce Çocuk İhmal Ve İstismarına Yaklaşım Konusunda Sağlık Personeli Farkındalık Eğitimi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin İl Sağlık Müdürlüğünce Çocuk İhmal ve İstismarına yaklaşım konusunda Sağlık Personeli farkındalık eğitimi bilgilendirme toplantısı yapıldı

Çocuğa yönelik ihmal ve istismar konusunda farkındalığının artırılması ve Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde yaygınlaştırılma çalışmaları devam eden ‘Çocuk İzlem Merkezlerinin’ tanıtılması amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Birimi Çocuk Gelişimci Hanife Savun tarafından İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezleri ile İl-İlçe Devlet Hastanelerinde görev yapan sağlık personeline, çocuk ihmal ve istismarına yaklaşım konusunda sağlık personeline farkındalık eğitimi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Yapılan toplantıda; “Bedensel, ruhsal ve cinsel gelişimin henüz tamamlanmadığı 0-18 yaş arasındaki dönem “çocukluk dönemi” olarak tanımlanır. Bu dönem içerisinde çocuğun, bakmakla yükümlü kimseler ve diğer yetişkinler tarafından; fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimlerini engelleyen ya da beden veya ruh sağlığına zarar veren, kaza sonucu olmayan durumlarla karşı karşıya bırakılmasına “çocuk istismarı” denmektedir. Çocuğun sağlığı, fiziksel veya psikolojik gelişimi için gerekli ihtiyaçların karşılanmaması ise “çocuk ihmali” olarak tanımlanmaktadır. Çocuk istismarı ve ihmali gerçek boyutları iyi bilinmeyen çok ciddi toplumsal bir sorun olmanın yanı sıra yol açtığı bedensel, zihinsel ve psikolojik bozukluklar ile bireylerde yaşam boyu iş gücü yitimi, uzun süreli ve yineleyici tetkik ve tedaviler nedeniyle topluma önemli ekonomik yük getiren bir sağlık sorunudur.

Toplamda 18 il eğitimcisinin katıldığı toplantıda genel olarak il düzeyinde yapılacak eğitimlerde dikkat edilecek hususlar, çocuk ihmali ve istismarı vakalarında izlenecek yollar ile Çocuk İzlem Merkezlerinin işleyişi ve önemi üzerinde durulmuştur” ifadelerine yer verildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI