BOTANİK BAHÇESİ, TBMM TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA TANITILDI

BOTANİK BAHÇESİ, TBMM TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA TANITILDI

TRABZON-ARTVİN 14.10.2019 13:05:28 42 0
BOTANİK BAHÇESİ, TBMM TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNA TANITILDI

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Projesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) heyetinin dikkatini çekmeyi başardı. Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Artvin’e gelen TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Çeşitliliğin Korunması Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu üyeleri AÇÜ Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesini ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında, Üniversitenin ANG Botanik Bahçesi Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Artvin Valisi Yılmaz Doruk, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Komisyonu Başkanı Antalya Milletvekili İbrahim Aydın ve Komisyon üyeleri Artvin Milletvekili Erkan Balta, Karaman Milletvekili Recep Şeker, Bursa Milletvekili Refik Özen, Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki, il protokolünden davetliler, Üniversitemiz personeli ve Orman Fakültesi öğrencileri katıldı.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki; “Botanik Bahçesi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Araştırma Merkezi birlikteliğinde Önemli Çalışmalara İmza Atacağız”

Üniversitenin Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki gerçekleştirdi. Üniversitede de kurulan ANG Botanik Bahçesi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında kısa bilgiler aktaran Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, bir kalkınma unsuru olarak ele alınacak Botanik Bahçesinin kent ve bölge ekonomisinin desteklenmesinde önemli rol oynayacağına dikkat çekti.
Botanik Bahçesinin, ülkemizin en zengin bitki çeşitliğine sahip Artvin'de gerek biyoçeşitliliğin korunması gerekse kentin tanıtımına yapacağı katkılar nedeniyle önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, biyoçeşitliliğin ve endemik bitki türlerimizin korunması ve ormancılık alanlarında akademik çalışmaların desteklenmesi açısından kentimize ve bölgemize değer katacak bir projedir. Bitki çeşitliliğinin değerlendirilebilmesi ve ülke ekonomisine katma değer sağlanması bağlamında Üniversite bünyesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezini de kurmuş bulunmaktayız. Botanik Bahçesi ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi birlikteliğinde yürütülecek çalışmalar sayesinde belirlediğimiz hedeflere ulaşacağımızı ümit ediyorum.

Botanik Bahçesi projesinin gerçekleşmesinde Üniversiteye maddi ve manevi destek sağlayan Sayın Ali Nihat Gökyiğit beyefendiye ve botanik bahçesi alanının üniversiteye kazandırılmasında ve projenin her aşamasında bizlere destek olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Dr. İsrafil Kışla ’ya, Artvin Milletvekili Sayın Erkan Balta'ya ve projenin hayata geçirilmesinde emek sarf eden herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Komisyon Başkanı İbrahim Aydın: “En’ler Şehri Artvin’de Botanik Bahçesinin Kurulması İsabetli Bir Karardır”

TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Komisyonu Başkanı Antalya Milletvekili İbrahim Aydın da toplantıda kısa bir değerlendirme yaptı. Artvin’i “En’ler şehri ve yeryüzü cenneti” olarak niteleyen Aydın, Artvin’de biyoçeşitliliğin tanıtımı ve bitki zenginliğinin korunması adına botanik bahçesi projesinin isabetli bir karar olduğunu söyledi. Yurdumuzun dört bir köşesinde yetişen tıbbi anlamda değeri yüksek bitkilerin korunması ve yetiştirilmesinin ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabileceğini belirten Aydın, “Dünyada tıbbı ve aromatik bitkiler, değeri 115 milyar dolara ulaşan bir sektör haline gelmiştir. Tıbbi ve aromatik bitki potansiyelinin önümüzdeki yıllarda 500 milyar dolara çıkması beklenmektedir. Ülke olarak bu sektörde 2023’de 5 milyar dolarlık bir hacme ulaşmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin en zengin bitki çeşitliğine sahip Artvin’i tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda çok önemsiyoruz. Artvin'in bozulmamış doğası ve zengin bitki çeşitliliğiyle tıbbi ve aromatik bitki noktasında büyük bir potansiyele sahiptir. Yeryüzü cenneti Artvin, tıbbi ve aromatik bitkilerin en zengin olduğu illerimizdendir. Endemik tür olarak yalnızca Borçka Karagöl’ün çevresinde 900’un üzerinde bitki çeşidi var. Şavşat’ta da 850 civarında endemik tür mevcut. Biz komisyon olarak buralarda incelemelerde bulunuyoruz. Bitki çeşitliliğimizi ülkemizin zenginliği olarak ele alıyor ve ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz.' diye konuştu.

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu: “Botanik Bahçesi Projesi Sadece Bitki Türlerinin Geleceğinin Korunmasına Değil Aynı Zamanda Kentin Turizm Faaliyetlerinin Desteklenmesine de Çeşitli Katkılar Yapacaktır”

Botanik Bahçesi Müdürü Üniversite Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu ise, Artvin Çoruh Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Sunumunda Botanik Bahçesinin kuruluş amacı, temel özellikleri ve Botanik Bahçesinden turizm ve ekonomi alanlarında beklentiler gibi konularda değerlendirme yapan Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Botanik Bahçesinin endemik tür çeşitliliği ve bitki taksonu yönünden ülkemizin en zengin ili olan Artvin’in bu bitki zenginliğinin korunmasına yönelik önemli bir proje olduğuna dikkat çekti.

Artvin’de son dönemlerde endüstriyel faaliyetlerin hız kazanması nedeniyle kentin doğal bitki örtüsünün olumsuz etkilendiğini bildiren Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, “Artvin, sadece endemik bitkilere değil nesli tükenmekte olan türlere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağlamda çevresel faktörlerden dolayı tehdit altında olan türler ile nesli tükenmekte olan türler, öncelikle uygulama seralarında korumaya alınacak, akabinde Botanik Bahçesine taşınarak türlerin kalıcılığı sağlanacaktır.
Botanik Bahçesi Projesi sadece bitki türlerinin geleceğinin korunmasına değil aynı zamanda kentin turizm faaliyetlerinin desteklenmesine de çeşitli katkılar yapacaktır. Bu projenin tamamlanması ile birlikte vatandaşların gezebileceği, çeşitli rekreatif faaliyetlere katılabileceği bir ortam, kentin hemen yanı başında inşa edilmiş olacaktır. Botanik Bahçesi, hem odunsu bitkileri hem de otsu bitkileri içerisinde barındıracaktır. Bu bağlamda Üniversitemiz Botanik Bahçesi, bitki türü zenginliği açısından ülkemizin ve bölgenin zengin botanik bahçelerinden biri olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak, Botanik Bahçesi hem akademisyenler ve araştırmacılar için hem de bu alanda öğrenim görmekte olan öğrenciler için adeta doğal bir laboratuvar ve çalışma ortamı olacaktır.” dedi.

Yaklaşık 150 dönümlük araziye yayılan botanik bahçesinde yöresel evler sokağı, etnografik bahçe, sera, tematik bahçe, kafe, gen bahçesi, gül bahçesi, konaklama birimleri, merdiven şelale gibi ünitelerin de yer alacağını belirten Prof. Dr. Eminağaoğlu, bitki türlerinin ise ballı bitkiler, endemik türler, odunsu bitkiler ve tıbbi aromatik bitkiler olarak sınıflandırılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu sunumunda aynı zamanda Artvin’de yetişen tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği hakkında da bilgiler aktardı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı, karşılıklı plaket ve hediye takdimi ve ikramın ardından sona erdi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI