BOĞALAR KAFKASÖR YAYLASI’NDA KAMPA GİRDİ

BOĞALAR KAFKASÖR YAYLASI’NDA KAMPA GİRDİ

TRABZON-ARTVİN 10.08.2018 13:22:47 44 0
BOĞALAR KAFKASÖR YAYLASI’NDA KAMPA GİRDİ

Kafkasör Yaylasında Bu Yıl İkincisi Düzenlenecek Olan Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası'nda Güreşecek Olan Ege’nin Şampiyon Boğaları Kafkasör Yaylası’nda Kampa Girdi.

Hayati Akbaş

ARTVİN-12 Ağustos Pazar günü Artvin'in Kafkasör Yaylası’nda düzenlenecek olan Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası için Karadeniz ve Ege Bölgeleri'ndeki illerden getirilen boğalar bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası'nda arenaya çıkacak. Ege’den getirilen 8 boğa şampiyona öncesi sahipleri eşliğinde kampa girdi.

Artvin'in Kafkasör Yaylası'nda 200 yıldır yaşatılan boğa güreşleri geleneği, Türkiye Şampiyonasına dönüştürüldü. Boğacılar Spor Kulübü tarafından düzenlenen ve Artvin, Aydın, Erzurum, Rize ve Muğla illerinden getirilecek 700 ile 850 kilogram arasındaki 48 boğanın katılacağı Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası, 12 Ağustos Pazar günü Artvin’in Kafkasör Yaylasında düzenlenecek. 13 kategoride yapılacak güreşler için Kafkasör yaylasında kampa giren boğa ve sahipleri için geri sayım başladı.

Boğa Güreşi Türkiye Şampiyonası için Muğla ve Aydın'dan getirilen Küçük Ağa', 'Deli Kadir', 'Legolas', 'Çılgın Çocuk', 'Yörük Ali', 'Meksilalı', 'Alvin' ve 'Ulubey' isimli 8 boğa kategorilerinde güreşecek. Kafkasör Yaylası’nda sahiplerinin kampa aldığı Ege Bölgesi'nden getirilen boğalar sabah yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılarak pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, mısır gibi özel ürünlerle besleniyor.

Yaylada Boğalar İçin Özel Ahır İnşa Edildi

Bin 200 rakımlı Kafkasör yaylasında geçici olarak boğalar için özel ahır ve sahiplerinin için ise baraka inşa edildi. Burada boğalarıyla birlikte kalan boğa sahipleri boğaların iklim ve ortama uyum sağlaması için 12 önceden boğaları kampa soktular.

“ ‘Küçük ağa’ çok sakindir ama arenada öyle değil”

Muğla’da Şampiyonaya katılmak üzere Artvin’e getirilen ve kariyerinde 20’nin üzerinde kupası ile birincilik bulunan Küçük Ağa’nın bakıcısı Ali Rıza Yanardağ, “Küçük Ağa 13 yaşında. 10 yıldır arenalarda yaklaşık 20 üzerinde kupası ve birincilikleri bulunuyor” dedi.

Zevk alarak boğa beslediğini ifade eden Yanardağ, boğasını güreşlere hazırlamak için özel besilerinin olduğunu söyledi. Güçlenmesi için kızak çektirdiğini ve yürüyüş yaptığını ifade eden Yanardağ, “Küçük Ağa’nın çok sakin bir boğa fakat arenada öyle değil çok hırçındır” diye konuştu.

“Şampiyonaya bizim boğamız çağrılması bizim için büyük onur”

Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası’nda güreşecek olan Meksikalı isimli 700 kilogramlık boğanın sahibi 17 yaşındaki Boğacı Barış Kor, 10 yıldır boğa beslediğini ifade ederek boğacılığın babasından geldiğini söyledi.

Boğasına özel besilerle baktığını ifade eden Kor, arpa ezmesi, kuru üzüm, incir, pekmez ve ot yedirdiğini ifade etti.

Boğasına spor yaptırmak için günlük 10 kilometre koşturduğunu ifade eden Kor, “Güçlenmesi ve kas yapması için arkadaşlarımın yardımıyla kızak çektiriyorum” dedi.

İddialı olduğunu söyleyen Kor, önemli olan yenmek yenilmek değil egeden onca boğa içinden bizim boğamızın seçilmesi bizim için zaten başlı başına bir gurur olduğunu belirtti.

“Bin 690 kilometre yol yapıp sıfırdan, bin 200 rakımda kampa girdik”

Güreşlere Aydın’dan katılan Boğacı Birol Birkan ise, “Biz sıfır rakımda duruyoruz Kafkasör yaylası bin 200 rakım boğalarımız ortama uyum sağlaması güreşler öncesi kampa girdik” dedi.

12 gündür boğalarla yatıp kalktıklarını ifade eden Birkan, “Bu yıl 8 boğayla katılım sağladık daha iddialıyız” dedi.

“Bu kültür dayanışmasına sadece bir boğa vesile oldu”

Birkan, bu şampiyonadan öte kültür kaynaşması Artvin’den kimseyi tanımazken, şimdi mahallelerini biliyoruz, dağlarını biliyoruz, yaylalarını biliyoruz. Bunlara sadece bir boğa vesile olduğunu söyledi


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI