BALIKÇI BARINAĞI ALT YAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI.

BALIKÇI BARINAĞI ALT YAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI.

TRABZON-ARTVİN 22.01.2020 13:38:01 28 0
BALIKÇI BARINAĞI ALT YAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI.

Hayati Akbaş

HOPA- Hopa’da uzun yıllardır İhtiyacı duyulan Çamlı köy Balıkçı Barınağı İnşaatı alt yapı çalışmaları tamamlanarak yüklenici firma tarafından Ulaştırma Bakanlığına devredildi. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı alt yapı çalışmaları tamamlanan Hopa-Çamlı köy Balıkçı Barınağını Tarım Bakanlığı Artvin Tarım İl Müdürlüğü tarafından Bölgede Balıkçılık yapan Hopa Su Ürünleri Kooperatifine tahsis etme çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Hopa Su Ürünleri Kooperatifin de aktif olarak su ürünleri yetiştiriciliği yapan 160’a yakın üyesine kiralanacak ve kira bedelleri de Balıkçı barınaklarını kullanan Kooperatif üyeleri tarafından Maliyeye yatırılacak.

Hopa Liman Başkanı Muammer Zeki Merev konuyla ilgili verdiği bilgi de şu an Hopa Balıkçı Barınağının kendi uhdelerinde olduğunu, tahsis için yazışmaların yapılmasına devam edildiğini ifade ederek “Bakanlık tarafından Tarım İl Müdürlüğü kanalı ile Kooperatif üyelerine tahsis edilecek alan üzerinde Balıkçılar için konaklama-barınma yerleri yapılacak ve alanın güvenlik, Yangın, Temizleme ve üst yapılar yapılacak, Soğuk hava deposu ulaşımı kontrolü ve denetlenmesi, Balıkçı Barınağına giriş-çıkış yapan tekneler kayıt altına almakla sorumludur.

Aynı zamanda Kooperatif, üst yapıları yaparken tamamen kıyı kanununa, çevre ve imar yasasına uymakla zorunludur.” İfadelerine yer verdi.

Hopa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zafer Öztürk’te Liman Başkanlığı ve diğer ilgililerle görüşmeye devam ettiklerini, şu an daha önce Balıkçı Barınağını yapan yüklenici firmadan, kullandığı konteynır’ı satın aldıklarını, “Burayı kendileri ve diğer yetkililerin kullanıma sunacağız, Barınak içinde 160’a yakın konaklama mekânı yapacağız ve bunların tek tip olması için çeşitli firmalarla görüşmelere devam ediyoruz, Hopa’ya yakışır mekânlar oluşturacağız” dedi.

HOPA ÇAMLIKÖY BALIKÇI BARINAĞI ÖZELLİKLERİ

Hopa’nın uzun yıllardır ihtiyacı hissedilen Balıkçı Barınağı alt yapı yapım işi tamamlandı.. Hopa’nın önemli sorunlarından biri olan Balıkçı Barınağı Projesinde 2014 yılında yatırım programına alınmıştı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı yatırımlar Genel Müdürlüğü Trabzon XI Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanabilirliğinin kabul edilmesi ardından Projenin yer etüt çalışmalarının tamamlanması ardından Hopa Balıkçı Barınağı yapım işinin ihalesi de 28.07.2015 tarihinde yapıldı. Hopa Balıkçı Barınağı yapım ihalesini Parsan Yapı A.Ş. ve Şen-Gök Keleşoğlu İnş. Taahh. Nak. Ve Tic. A.Ş. İş ortaklığı verdiği 22.173.619.75 TL’lik teklifi ile işin yapımını kazanmıştı. 18.04 2016 tarihinde yapım işinin sözleşmesi imzalanarak yüklenici firmaya yer teslimi yapılmıştı

HOPA BALIKÇI BARINAĞI 62.000 m2 ALAN ÜZERİNE YAPILDI

Yöre balıkçılığının geliştirilmesi ile balıkçı teknelerinin barınmalarına ve avlanan su ürünlerinin karaya çıkarılmasına hizmet verecek olan Hopa Balıkçı Barınağı Kapasitesi de 90 adet küçük ve orta büyüklükte tekne yer alacak şekilde projelendirildi. Proje kapsamında; 700 m uzunluğunda ana mendirek, 180 m uzunluğunda tali mendirek, 310 m uzunluğunda ve (-4) m derinliğinde rıhtım, 140 m uzunluğunda ve (-5) m derinliğinde rıhtım, 325 m uzunluğunda çekek yeri, 2 adet çelik fener kulesi inşaatları ile elektrik ve su tesisatı işleri ve 6 adet zemin sondajı ve laboratuvar deneyleri işleri almaktadır. Korunan su alanı yaklaşık 62.000 m2’dir.

Hopa Çamlıköy Balıkçı Barınağı alt yapı çalışmaları 2019 yılı son aylarında tamamlanarak yüklenici firma tarafından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı yatırımlar Genel Müdürlüğü Trabzon XI Bölge Müdürlüğünde teslim edildi.

HOPA LİMANINDAKİ BALIKÇI BARINAĞI BOŞALTILACAK

Hopa Balıkçı Barınağı HOPAPORT Liman sahası içinde bulunmakta olup 200 metre uzunluğunda ana mendireğe sahiptir. İki taraflı rıhtım mevcuttur. Tekne kapasitesi 50 adettir. HOPAPORT İdari sahası içinde bulunmakta olan Barınak, Çamlı köy mevkiinde alt yapı çalışmaları tamamlanan, üst yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra boşaltılacak ve bu alanı HOPAPORT kullanmaya başlayacaktır..

HOPAPORT GENEL MÜDÜRÜ MERİÇ BURÇİN ÖZER BU ALAN EN EKONOMİK ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEKTİR.

Türkiye’deki limanlar içinde bulunan Balıkçı Barınaklarının taşınma işlemleri Hopa Limanı hariç büyük oranda tamamlanmıştı. Önümüzdeki aylarda Hopa Çamıköy Balıkçı Barınağının faaliyete geçmesi ile boşalacak Hopa Liman sahasındaki alanın nasıl kullanılacağı noktasında çalışmaların da devam ettiği öğrenildi.

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de kendilerine bu alanın lazım olduğunu, bu alan üzerinde alternatif projeler üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Biliyorsunuz bu projelerin en önemli olan Serbest Bölge projesi. Bu projeye Bakanlıktan olur alınması halinde bu alan doldurularak serbest bölge kurulması için hemen çalışmaya başlayabiliriz.. Serbest Bölge İlçemizde yeni bir istihdam imkanı yaratırken ticari haraketliliğe de neden olacaktır.

Biliyorsunuz Dünya Ticareti içinde Deniz taşımacılığı hızla yükselen bir değer olmaya devam ediyor. Karayollarındaki Trafik yükünün azaltılmasının amaçlandığı bu yeni açılımdan HOPAPORT’ta hak ettiği payı elbet alacaktır ve bizlerde bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi..


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı