BAL ÜRETİCİLERİNDEN VALİ DORUK’A ZİYARET

BAL ÜRETİCİLERİNDEN VALİ DORUK’A ZİYARET

TRABZON-ARTVİN 1.11.2019 10:02:19 30 0
BAL ÜRETİCİLERİNDEN VALİ DORUK’A ZİYARET

Hayati Akbaş

ARTVİN-Yusufeli Bal Üreticileri Birliği Başkanı Recep Yer, Vali Yılmaz Doruk’ makamında ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Doruk, “3 bine yakın bitki çeşitliliğiyle bu alanda ülkemiz illerinin en baş sıralarında yer alan Artvin, sahip olduğu bu doğal zenginliğiyle yüksek kaliteli bal üretimi açısından da oldukça iyi potansiyele sahiptir. Bu nedenle ilimizdeki bal üretim kapasitesini daha da artırmak için gerekli çalışmaları yapmanın yanı sıra bu kaliteli ve organik balın yüksek talep oranına ulaşması için tanıtım ve pazarlama alanına yönelikte gerekli adımları hep birlikte atmamız gerekiyor.” dedi.

Yusufeli Bal Üreticileri Birliği Başkanı Recep Yer ise, ziyarette, birlik çalışmaları ve mevcut üye sayısı hakkında bilgi verdi.

-Yusufeli Balı marka olacak-

Yusufeli ilçesinin arıcılık için ideal bir bölge olduğunu ve üretilen balın kalitesinin çok yüksek olduğunu belirten Yer, “Birliğimizin şimdilik 198 üyesi bulunmaktadır. Arılı koloni sayımız 12 bin civarındadır. Ortalama bal üretimi yıllık yaklaşık 100 ton civarındadır. Endemik çiçek çeşitliliği çok zengin olan yöremizde ballarımızın özellikleri çeşitlilik arz etmektedir. Hedefimiz Yusufeli Balını bir marka haline getirmektir.” dedi.

İlçede bu yıl yapılan en iyi bal yarışmasına 56 bal üreticisi katıldığını ifade eden Başkan Yer,” Balların analizleri Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünde yapıldı. 1306,4 prolin ve 42,6 oranında diastaz bulunan ballar dereceye girdi. Bu tahlillerin sonucunda balımızın ne kadar kaliteli olduğunu göstermektedir. İlçemizde genellikle çiçek balı üretilmektedir. İlçe merkezine yakın yerlerde kışlatılan arılar, bahar mevsimi ile beraber 1500-2000 rakımlı yaylara çıkartılmakta ve bölgemize has nadir bulunan endemik çiçeklerden ballarımızın üretimi gerçekleştirilmektedir.” diye konuştu.

-Yusufeli Balı, Türkiye’nin en iyi balıdır-

Yusufeli Bal’ının kalitesi bakımından Türkiye’nin en balı olduğunu iddia eden Yer, balın tanıtımı ve pazarlanması konusunda Vali Doruk’tan yardım talebinde bulundu.

Başkan Yer’e Birlik Başkan Yardımcısı Muharrem Uzun da eşlik etti.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI