ARICILIK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

ARICILIK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

TRABZON-ARTVİN 5.12.2018 09:07:05 10 0
ARICILIK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Hayati Akbaş

ARDAHAN-Ardahan Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi konferans salonunda İl Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından organize edilen “Arıcılık” çalıştayında Kafkas arısının ırkının korunması ve Kafkas arısı ile ilgili yapılması planlanan çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

Programda konuşma yaptı Vali Bilmez, “ İlimizin ekonomisi temelde üç unsur üzerine oturmaktadır bunların en başında hayvancılık, bölgemizde ciddi anlamda bir hayvancılık yapılmaktadır. Türkiye ortalamasında kişi başına en çok büyükbaş hayvan düşen iliz, kişi başına dört büyükbaş hayvan düşmekte, ırk büyük anlamda ıslah edilmiş ve ekonomik anlamda da ciddi bir gelir elde etmekteyiz bu alanda diğer bir alanımız turizm bu alanda daha işin başındayız ancak yaptığımız projelerle önemli mesafeler elde edeceğiz. Diğer bir alanımız ise arıcılık Allah’ın ilimize, bölgemize bir lütfu sadece bu bölgede yaşayabilen bir arı türü Dünyadaki dört arı türünden biri olan Kafkas arısı bu bölgede yaşıyor ve yine sadece bu bölgede bulunan birçok endemik bitki ile birlikte de arıcılık açısından ciddi bir potansiyele sahip bu değerimize sahip çıkmalı koruma altın almalıyız. Yapılan çalışmalar sonucu geçtiğimiz yıl Ardahan çiçek balı için patent alındı arıcılık anlamında bu çok önemli bir adım, yapılacak olan bu arıcılık çalıştayı nın da Kafkas arı ırkına, arıcılığa, arıcılara, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Çalıştayda Belediye Başkanı Faruk Köksoy’da yaptığı konuşmasında “İlimizin ekonomisinde önemli yer alan arıcılığın ve genetik açısından fevkalade önemli olan Kafkas arısını, önemli bir çalıştay ile tekrar gündeme alınması ilimizin için çok önemli. Kafkas arısı ırk olarak çok çalışkan bir arı ırkı bu çalıştay kapsamında yapılacak gündem konuları ile inşallah hem Ardahan balımız hem Kafkas arımız hedeflenen değere ulaşır bu çalıştayın ilimize, bölgemize hayırlı olmasını diliyor ve bu gibi çalıştayların sürekli yapılmasını arzu ediyorum” dedi.

Artvin Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Dursun Okur, Ardahan İli Arıcılık Çalıştayına Katılım Sağladı.

Yapılan çalıştaya arıcılar ve akademisyenlerde katılım sağladı. Bakanlığın ve komşu İller düzeyinde sektörün tüm paydaşlarının buluşmasının sağlandığı Çalıştaya, Artvin Tarım İl Müdürü Dursun Okur, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mikail Kaya ve Veteriner Hekim Mesut Yaşar Avcı katıldı.

Okur, yaptığı açıklamada;” İlimiz Artvin ile Ardahan İlimizin Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi olması nedeniyle, yapılan çalışmaların ilimiz açısından da büyük bir öneminin olduğu bilinci ile Çalıştayın ve sonuç raporunun Ardahan’a ve İlimize hayırlı olmasını dileriz.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI