ARICILARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

ARICILARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

TRABZON-ARTVİN 18.01.2019 11:13:11 24 0
ARICILARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Dernek Başkanı Temel Şimşek ile Yönetim Kurulu Üyelerini kabul ederek, sorun ve taleplerini dinledi.

Ziyarette Başkan Şimşek, Mart 2018 tarihinde kurdukları derneğin 53 aktif üyesi bulunduğunu belirterek, çalışmaları hakkında Vali Doruk’a bilgi verdi.

-Artvin Balı marka haline getirilecek

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Artvin Valisi Yılmaz Doruk ise, Artvin'in arıcılık için özel bir coğrafyaya ve zengin bir çiçek florasına sahip olduğunu belirterek, Artvin balının bir marka haline getirilmesi için valilik olarak büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.

Artvin, Türkiye’nin 2 bin 727 bitki çeşitliliğiyle en zengin ili olduğunu anımsatan Vali Doruk, “İlimiz coğrafyası yaklaşık yüzde 57’si ormanlarla kaplı olup 2 bin 727 adet bitki çeşitliğiyle ülkemizin en zengin bölgesiyiz. Arıcılık için son derece uygun doğa şartlarına sahibiz.” dedi.

-Bölgede arıcılık daha da geliştirilecek

Valilik olarak arıcılıkla geçimini sağlayan üreticilere her türlü teknik ve maddi destek verdiklerini belirten Vali Doruk, il genelinde arıcılığı geliştirmek için ilgili başta arı üreticileri olmak üzere, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.

-Şavşat ilçesi aracılık için oldukça müsait bir bölge

Şavşat’ın coğrafi konum ve bitki çeşitliği bakımından arıcılığa son derece müsait bir bölge olduğunu belirten Şavşat Kafkas Arısı Bal Üreticileri Dernek Başkanı Temel Şimşek,” Bölgemize has ve koruma altında bulunan soğuk iklime adapte olmuş Kafkas Arısı, 7 mm uzunluğundaki hortumu ile çiçeklerin iç kısmındaki bal özünü kolaylıkla toplayarak kovanlara taşımaktadır. Ayrıca en çok propolis üretebilen arı ırkıdır.” dedi.

Şavşat balının Türkiye’de tercih edildiğini anlatan Şimşek,” Şavşat ilçesinin coğrafi konumu ve iklim durumu, biyolojik çeşitlilik, ballı ve polenli bitki ve ağaç türleri açısından floranın zenginliği, bölgeye has Kafkas Arı ırkının olması, sanayinin ve zirai ilaçlamanın olmayışı, suni gübrenin kullanılmaması ve ilçe halkımızın doğaya sahip çıkması ve arıcılarımızın insan sağlığını dikkate alarak dürüstçe arıcılık mesleklerini sürdürmelerinden dolayı balımız tercih edilmektedir.” diye konuştu.

Şimşek, arıcılığın gelişmesi ile birlikte ilçeye, ekonomik ve sosyal anlamda büyük katkılar ve istihdam alanları oluşturacağını ayrıca Apiterapi Uygulama Merkezinin kurulması halinde sağlık turizminin önünü açacağına inandığını kaydetti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede arıcıların sorunları ve talepleri dinlendi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI