ANAVATANI HİNDİSTAN OLAN SABUN FİDANI ARHAVİ'DE TOPRAKLA BULUŞTU

ANAVATANI HİNDİSTAN OLAN SABUN FİDANI ARHAVİ'DE TOPRAKLA BULUŞTU

TRABZON-ARTVİN 20.12.2019 11:43:18 57 0
ANAVATANI HİNDİSTAN OLAN SABUN FİDANI ARHAVİ

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce Arhavi İlçesi Yolgeçen Köyünde 5 dönümlük arazide deneme amacıyla yapılan proje kapsamında Hindistan'ın Himalaya bölgesine özgü bir ağaç türü olan sabun fidanı dikimi yapıldı.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya ile bölgede incelemelerde bulunarak sembolik olarak fidan dikimi yaptı.

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, burada gazetecilere yaptığı açıklamada sabun ağacının Artvin’de ilk defa toprakla buluşturulduğunu ifade etti.

Sabun ağaç fidanının ilk defa gördüğünü kaydeden Doruk, 'Çok önemli bir bitki. Bende ilk defa gördüm. Tropikal bir ağaç türü. 25 metre yüksekliğe ulaşabiliyor. Dikimi yapıldıktan 10 sene içerisinde ürün veriyor' dedi.

Sabun ağacı meyvesinden organik sabun yapıldığını kaydeden Vali Doruk , 'Meyvesinden organik sabun yapılıyor. Alerjik reaksiyonlara yol açmayan doğal bir meyve. Türkiye’de birkaç ilde deneme amaçlı bu ağacın fidanı toprakla buluşturuluyor. Artvin’de bu illerimizden biri. Verim aldığımız ölçüde yaygınlaştıracağız.' diye konuştu.

Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya, da 5 ödüm bozuk orman alanının düzenlenerek deneme amacıyla sabun ağacı fidan dikimi yaptıklarını söyledi.

150 fidanın toprakla buluşturduklarını kaydeden Özkaya, ' Sabun ağacı ülkemizin doğal bitkisi olmayıp, Hindistan'ın Himalaya bölgesinde yetişmektedir. Ekolojik istekleri Karadeniz iklimine uygun olduğundan Arhavi’de deneme amacıyla fidan diktik.' dedi.

Özkaya, konuşmasında sabun ağacı meyvesinin cilt ve doğa dostu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 'Cilde sürüldüğünde cildi güzelleştirir. Cildi besler, yumuşatır ve pürüzsüz hal almasını sağlar. Çatlamış elleri onarır, saç ve vücuttaki parazit, bit ve kepeği önleyici etkiye sahiptir. Granit ve diğer yüzeyler için mükemmel bir temizleyicidir. Krom ve paslanmaz yüzeyler için mükemmel sonuç verir. Otomobil temizliğinde kullanılır. Halı yıkamada kullanılır. Kimyasal ve toksin madde içermeyen doğal bir üründür.'

-Yöreye Özgü Meyve Bahçesi Oluşturuldu

Vali Doruk, buradaki fidan dikimi sonrası Ciha Kalesi mevkiinde Arhavi Ziraat Odası ve Artvin Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile 10 dönümlük arazide unutulmaya yüz tutmuş yöre özgü meyve fidanı dikti.

Bahçeye elma, armut, likapa ve ceviz gibi gelir getirici 385 meyve fidanı dikildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI