ANA ARI ÜRETME KURSU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ!

ANA ARI ÜRETME KURSU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ!

TRABZON-ARTVİN 6.10.2018 10:44:05 17 0
ANA ARI ÜRETME KURSU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ!

Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş’un talebi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı izniyle “Ana Arı Yetiştiriciliği” kursu açıldı.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş’un talebi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı izniyle “Ana Arı Yetiştiriciliği” kursu açıldı.

10 gün süren teorik ve uygulamalı olarak yapılan kursa çok sayıda kursiyer katıldı. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, “Artvin, dünyanın en çalışkan, en güzel, en verimli, en uysal arı olan Saf Kafkas Arısı ’nın anavatanı. Biliyorsunuz. Saf Kafkas Arısı artık sadece Artvin’in, Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünya markasıdır. Bu nedenle bu arıların yaşadığı Macahel, Posof izole bölge ilan edilmiş olup, bu ırkın korunması için çok titiz bir çalışma ve uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamalardan birisi de Ana Arı Üretimidir.

Artvin Arıcıları Ana Arılarını Artık Kendileri De Üretebilecek

Artvin Arıcılar Birliği üyelerinin ana arı üretme kursuna alınıp, kendi ihtiyaçlarını, bunun yanında ana arı üretip satış yapabilmeleri ve ekonomiye katkı sunmaları amacıyla biz Yönetim kuruluyla istişarede bulunduk. Böyle bir kursun çok faydalı olacağı ortak görüşünde buluşuldu. Konuyu bakanlığımıza ilettik. Sağ olsunlar onlar da uygun gördü. Ve bu kursu Artvin’de açmayı başardık. Kursumuz için salon olarak İl Tarım ve hayvanılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü Toplantı Salonunu kullanmaktayız. İl Müdürümüze teşekkür ediyoruz. Kurs eğitmeniz Ziraat Yüksek Mühendisi Gülten Bulut’a, katılım gösteren kursiyerlerimize çok teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Ana Arılarımızı Artık Kendimiz Üretebileceğiz

Artvin Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Yaşar Gür’de yaptığı açıklamasında, “Saf Kafkas Arısı Allah’ın bize verdiği en önemli nimet, mucize. Biz bundan en iyi, en doğru şekilde faydalanmayı öğrenmeliyiz. Yani sadece bal üreterek bu zenginliği heba etmemeliyiz. Ana arı üretimi yaparak hem arıcılığımıza hem de ekonomimize katkı sunmuş olacağız. Böylelikle para vererek aldığımız ana arılar yerine her şeyinden emin olduğumuz kendi ana arılarımızla arıcılığımızı sürdüreceğiz ve böylelikle Saf Kafkas Arısının varlığına bu şekilde katkı sunmuş olacağız. Biz bal ürettiğimiz gibi Ana arıyı da üretmeliyiz, Bal ve bal ürünlerini de üretmeliyiz. Arıcılığı atalarımız gibi kara düzenle değil, teknik ve fenni yöntemlerle, doğallığını kaybetmeden üretmeyi öğrenmeliyiz. Bunu bu gibi kurslarla yapabiliriz. Kursun açılmasında desteğini esirgemeyen bakanlığımıza, başkanımıza, kurs hocamıza, Bu salonu veren İl Müdürümüze teşekkür ediyorum.”dedi.

“Uygulamalı Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu” 24 Eylül – 4 Ekim 2018 tarihleri arasında Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda arıcılara Bakanlıkta görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Gülten Bulut’un verdiği teorik ve uygulamalı Kurs büyük ilgi gördü. 10 günlük kurs ile ilgili bilgi veren Gülten Bulut;

“Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği’nin bakanlığımıza müracaat ederek Ana Arı Kursu açma talebi uygun görüşünce bakanlığımız beni görevlendirdi. Artvin; Karadeniz bölgesindeki en zengin bitki çeşitliliğine sahip ilimiz olduğundan aynı zamanda bu coğrafyaya adapte olmuş çok sayıda canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan dünyanın en ekonomik 4 bal arısı ırkından birisi olan Kafkas arısıdır; Ülkemizde Kuzey Doğu Anadolu’da Artvin ve Ardahan illerinde yayılım göstermektedir. Tarım ve Orman Bakanlığınca 2004 yılında izole bölge ilan edilerek bu iki ilimiz arı giriş çıkışına kapatılmıştır. Kafkas arısı sakinliği, kışlama kabiliyetinin yüksekliği, iyice olgunlaştırdıktan sonra balı sırlaması, oğula meyilli olmayışından dolayı arıcıların ve bilim adamlarının ilgi odağı olmuş ülkemizin ilk tescil alan bal arısı ırkı unvanına sahiptir.

Artvin ilimizde2017 yılı verilerine göre 1.464 arıcı ve 96.148 adet arılı kovan bulunmaktadır. Bal üretimi ise 1.073 ton olup kovan başına bal verimi ortalaması 11 kg’dır. Bu miktar Türkiye ortalamasının (16 kg) bir hayli altındadır. Bunun nedeni arıcılık sezonu kısa olan izole bölgeden çıkarak göçer arıcılık yaparak 2-3 hasat alamayan arıcıların sadece bal üreterek kazanç sağlamaya çalışmasıdır.

Artvin Florası En Zengin İllerimizden Biridir

Bitki çeşitliliğinin çok olmasından dolayı elde edilen balların içeriğinin zengin olması piyasadaki değerinin karşılığını bulsa da arıcılarımızın balın yanında diğer arı ürünlerini üreterek kazançlarını arttırmaları mümkündür.Bunun yanında bir kovandan daha fazla ürün elde edebilmek için genç ve kaliteli ana arı kullanımı çok önemlidir. Arıcılar ekonomik olarak her 2 yılda bir ana arıları değiştirmelidir. İhtiyaçları olan ana arıları ya kendileri arılıklarında yetiştirmek veya ticari ana arı işletmelerinden tedarik etmek durumundadırlar.

Bu nedenle arıcılarımızın ihtiyaç duydukları ana arıları kendi işletmesinde üretmek veya ticari olarak üretip satarak aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş’un talebi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı ’izniyle Bakanlıkta 24 Eylül – 4 Ekim 2018 tarihleri arasında Artvin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda arıcılara “Uygulamalı Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu” başlatılmıştır. Kadınların da ilgi gösterdiği kursa il ve ilçelerden katılım olmuştur.

Arıcılarımız kurs sonunda Bakanlık onaylı alacakları “Ana Arı Sertifikasıyla ”bakanlığımızdan ruhsatlı ana arı işletmesi kurabilecekve ticari anlamda ana arı üreterek kazanç sağlayabileceklerdir.

Ancak üretilen ana arıların Kafkas arısının iyi performans gösteremeyeceği uygun olmayan bölgelere satışının yapılmamasına dikkat edilmesi ülke arıcılığının geleceğini olumlu yönde etkileyeceği unutulmamalıdır.

Kurs kapsamında Artvin ilinin sahip olduğu flora ve faunanın yanısıra doğal güzelliklerinin “Apiterapi” ile buluşmasıyla “Arı Safari ve Apiturizmin” gelişmesi ile ilgili bilgiler ve sunumlar yapılmıştır. Uygulamalı verilen kurs kapsamında Ardahan Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezine teknik gezi düzenlenmiş ve yapılan çalışmalar yerinde gözlemlenmiştir.

Artvin ili ve çevresinde zirai ilaçlamanın yok denilecek kadar az olması “organik arıcılığa müsait olduğu, bunun nasıl yapıldığı ve yaygınlaşması gerektiği konusunda bilgilendirmelerde bulunulmuştur.

Kurs; ilimize faydalı olacak ve arıcılarımız verilen bilgiler dahilinde üretime farklı boyutlar kazandırabileceklerdir.”dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI