AÇÜ’DE MEDİKAL ACİL OLGULARLA İLGİLİ UYGULAMALI EĞİTİM

AÇÜ’DE MEDİKAL ACİL OLGULARLA İLGİLİ UYGULAMALI EĞİTİM

TRABZON-ARTVİN 24.01.2020 13:18:05 45 0
AÇÜ’DE MEDİKAL ACİL OLGULARLA İLGİLİ UYGULAMALI EĞİTİM

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi Paramedik Öğrenci Konferansları 2020 programı düzenlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlik, Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Programda Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri tarafından ilk ve acil yardım durumları hakkında sunumlar yapılırken, kaza sonucu yaralanmalara ve kalp krizi gibi insan sağlığını ve hayatını tehlikeye atan beklenmedik durumlara yapılacak ilk müdahaleler hakkında tiyatral gösterimlere ve uygulamalı eğitimlere yer verildi.

Etkinlikte Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hatice İskender ve Öğr. Gör. Mustafa Berent ilk ve acil yardım eğitimleri ve uygulamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Hatice İskender, öğrencilerin böylesi bir etkinliğe dahil olarak hem ilk ve acil uygulamalar hakkında deneyim kazandıklarını hem de bilgi ve birikimlerini arkadaşlarıyla paylaştıklarını bildirdi. İlk ve Acil Yardımda doğru uygulamalar sayesinde birçok hayatın kurtarılabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Hatice İskender, programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Öğr. Gör. Mustafa Berent ise insan hayatının önemine ve sağlık hususunda gösterilmesi gereken ehemmiyete vurgu yaptı. Berent, “Güz yarıyılına veda etmeden hemen önce ve yeni yılımızın ilk organizasyonu olarak planladığımız 'Paramedik Öğrenci Konferansları 2020'yi özveriyle gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin pozitif katkıları ile son hafta ani bir kararla eklenen tiyatral sahneler ilgi ve beğeniyle izlendi. Takım çalışması, liderlik, realizasyon ve resüsitasyon çalışmaları organizasyonumuzu temellendiren konulardı. Ayrıca yüksek klinik reaksiyonlar verme kabiliyetine sahip yetişkin çocuk ve pediatrik simülatörümüzü tanıttık. Öğrencilerimizin pozitif katkıları ile son hafta ani bir kararla eklenen tiyatral sahneler ilgi ve beğeniyle izlendi. Bu organizasyona destek veren üniversitemizin tüm birimleri ile idarecilerimize teşekkürlerimi sunarım.” şeklinde konuştu.

İnsan hayatının değerini ve sağlık hususunda gösterilmesi gereken önemi vurgulamak istediklerini belirten Berent, “Takım çalışması, liderlik, realizasyon ve resüsitasyon çalışmaları organizasyonumuzu temellendiren konulardı. İl Ambulans Servisi Başhekimimiz Dr. Mehmet Hakan Kılıç’a ve ekibine birimin eğitmenleri olan Paramedik Mehmet Can Aşıklı ile Paramedik Büşra Ayaydın’a teşekkür etmeyi borç bilirim. Aynı zamanda en büyük başarı payesini ise öğrencilerimize vermek isterim.” dedi

“Paramediklere hayatımızı emanet edip iyi paramedikler yetişmesini, gerçekten emin ellerde olmamızı sadece acil servislerde değil dünyanın herhangi bir yerinde ona uygun çözüm geliştirecek paramedikler yetişmesini arzuluyorsak eğitmenlerini Acil Yardım ve Afet Yöneticileri arasından seçilmesinin çok önemli olduğuna ve

Paramedik bölüm sınavlarının özel olması gerekliliğine vurgu yapan Berent konuşmasını şöyle sürdürdü, “Paramedik bölümlerinde çalışan öğretim görevlilerinin mutlak suretle alana uygun yetiştirilmiş olan ve örgün eğitim almış Acil Yardım ve Afet Yönetimi mezunları arasından yapılacak uygulamalı bir sınavla alınması gerekliliği su götürmez bir gerçektir. Nitekim Acil Yardım ve Afet Yöneticileri insan hayatına etki edebilecek her türlü su altı su üstü arazi vb. koşullara ilaveten iyi bir paramedik olarak da lisanslarını tamamlamaktadırlar.”

Eğitimler sürerken kantinde otururken bir öğrencinin epilepsi nöbeti geçirmesiyle ilk müdahale paramedik öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI