38.inci Kafkasör Festivali renkli geçiyor

Artvin'de 2 asırlık bir geçmişe sahip boğa güreşleri geleneğini yaşatmak amacıyla bu yıl 38'incisi düzenlenen "Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali" kapsamında 2 gün sürecek boğa güreşleri başladı.

TRABZON-ARTVİN 1.07.2018 13:02:39 57 0
38.inci Kafkasör Festivali renkli geçiyor

Artvin'in Kafkasör Yaylası'nda bu yıl 38'ncisi düzenlenen “Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali, boğalar eşliğinde yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin'in Kafkasör Yaylası'nda bu yıl 38'ncisi düzenlenen “Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali, boğalar eşliğinde yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Festival açılış etkinlikleri kapsamında Milli İrade Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'na Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'nin çelenk sunmasının ardından, buradan Halitpşa Meydanı'na kadar boğalar eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi.

Festival etkinlikleri kapsamında 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek boğa güreşlerinde güreşecek 6 boğanın yer aldığı kortej yürüyüşünde, vatandaşların boğaları severek öz çekim yapması renkli görüntüler oluşturdu.

Yürüyüşün ardından boğalar, dualarla kamyonlara yüklenerek festivalin yapılacağı Kafkasör Yaylası'na uğurlandı.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe boğa güreşleriyle özdeşleşen Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali’nin festivaller şehri Artvin’in en prestijli festivali olduğunu söyledi.

Kocatepe, boğalarla yapılan kortej yürüyüşünün boğalarla insanların doğayı kardeşçe paylaşmasını simgelediğini kaydetti.

Kocatepe, 'Buradaki güzellikler Artvin’in insan sevgisinin tezahürüdür. İspanya’da ezmek ve ezilmek, ölmek ve öldürmek üzerine, yenmek ve yenilmek üzerine bir kültür var. Bizde ise sevmek ve sevilmek, paylaşmak ve dostça yaşamak üzerine bir kültür var. Biz boğalarla iç içe yaşıyoruz. Onlara asla zarar vermiyoruz. Boğa güreşleri bu yörede 2 asrı aşan bir gelenek. Biz bu festivalimize bu geleneğimizi gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bu festival dostluğumuzun kardeşliğimizin bir simgesi.' diye konuştu.

Festivali doğa kongresine benzeten Kocatepe, 'Artvin her sena Kafkasör'de doğa kongresini yapıyor. Çiçeğiyle, böceğiyle, boğasıyla, doğasıyla, adamıyla hanımıyla tüm canlı varlıklarıyla kongremizi yapıyoruz. Bu seneki kongremizi de28 Haziran -1 Temmuz tarihleri arasında yapacağız.' dedi.

Kocatepe, tüm doğa ve boğa tutkunlarını festivale davet ederek konuşmasını sonlandırdı.

AK Parti’den milletvekili seçilen Erkan Balta’da bu festivallerin yöredeki boğa güreşleri geleneği yaşatma adına önemli olduğunu kaydetti. Kafkasör Festivalinin Artvin’in en önemli marka değeri olduğunu kaydeden Balta, festivalin bugüne kadar düzenlenmesinde emeği geçen herekse teşekkür etti.

Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali açılış programı olan kortej yürüyüşüne Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Vali Yardımcıları Arif Oltulu ve Adem Başoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Gümüş, bazı kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

KAFKASÖR FESTİVALİ’NİN 2.GÜNÜNDE MUHTEŞEM KONSER

38. Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivaline Yusuf Güney Damgasını Vurdu

Bu yıl 38’incisi düzenlenen Uluslararası Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali, 2. Günü konserler ile devam etti. Şehir merkezinde düzenlenen konsere sanatçı Yusuf Güney performansıyla damgasını vurdu.

38’inci Uluslararası Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivalinin 2’inci günü Milli İrade Meydanında düzenlenen konserlerle devam etti. Festivale Artvin Valisi Ömer Doğanay, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı. Sunuculuğunu Şakir Kara’nın yaptığı konserde vatandaşlar doyasıya eğlendi.

Festival kapsamında 2.gün etkinliği Artvin Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen konser etkinliği ile devam etti. Coşkulu kalabalık takip ettiği konserde ilk önce Artvin’in güçlü seslerinden Cesur Demir’in solistliğini yaptığı Grup İsina sahne alarak katılımcıların renkli performansları ile beğeni topladı. Grup İsina’dan sonra sahneye yerel sanatçı Deniz Durmuş ve orkestrası çıkarak Karadeniz şarkılarını seslendirdi. Giderek artan müzik şöleninde sahneye çıkan Cemal Çayırcı yüksek enerjisi ve sıkı performanslarından birini sergileyerek Artvinlilerin coşmasını sağladı.

Gece konuşan Artvin Valisi Ömer Doğanay, marka haline gelen festivalin adını tüm dünyaya duyurduğunu belirtti. Doğanay, “Bu güzel Cuma akşamı muhteşem zamanlamayla ve hakikaten sizin gülen yüzünüzü gördükçe memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Artvin’imiz için hakikaten bir marka olmuş Kafkasör şenliklerinde hepinizi sevgiyle ve muhabbetle selamlamıyorum. Festivalimize hepiniz hoş geldiniz. Artvin’e ilk atandığım zaman arkadaşlarım bana dedikleri ilk şey meşhur Kafkasör Festivalini anlattılar. Burada görev yaptığım 20 ay boyunca gördüm ki gerekten Artvin deyince Kafkasör Festivali akla geliyormuş. Artvin’i marka yapan değerlerin başında Kafkasör ’dür. Bu markanıza sahip çıkın, buraya toplanarak bu markanıza sahip çıktığınız için ayrıca hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Doğanay, “Bir millet tarihiyle yaşar, kültürüyle yaşar bir milleti yok etmek isterseniz tarihini, kültürünü onun geleneklerini yok edersiniz o millette yok olur. Eğer yok olmak istemiyorsak tarihimize, kültürümüze, geleneklerimize sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Türkiye’nin değişik yerlerinde çeşitli festivaller yapılır kimisi reklam için yapar, kimisi güç gösterisi için yapar, kimisi eğlence için yapar her birisinin ayrı bir gayesi vardır. Ama bana göre Kafkasör boğa güreşleri gerçekten fıtri, doğal tabiata uygun, insan ve hayvan fıtratına uygun, gerçekten mükemmel bir organizasyon olduğunu ifade ediyorum. Benim ibret aldığım bir şey var, boğa güreşlerini seyrettiğim zaman hakikaten ibret alıyorum, o boğaların kurallara uyuşunu gördükçe zaman zaman hayıflandığım oluyor, rakip boğa sırtını dönmesine rağmen ona bir kalleşlik yapmıyor, bu durumdan ibret alacağımız çok dersler olduğuna inanıyorum. Biz hayvanları barıştırarak medeni oluyoruz, bazılarına göre de barbar

oluyoruz, bazıları da hayvanları katlederek, İspanya’daki gibi hayvanları öldürerek onlar da medeni oluyorlar. Kim medeni, kim barbar ona aklıselim insanlar karar versinler. Bu markamıza sahip çıkalım diyorum. 38’ncisini düzenlediğimiz Kafkasör festivali de hepimiz için, her bir misafirimiz için, her bir Artvinli için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kazancınız, huzurunuz, sevginiz, şevkiniz, kardeşliğiniz bol olsun diyorum. Artvin’in bu günü dünden daha güzel, yarını ise bu günden daha güzel olacak diyorum. Festivalimiz ilimize ve ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu.

Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise, festivalin kente ve ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını dileklerinde bulunarak, festivalin dünyadaki benzerlerine göre en barışçıl ve doğa dostu festival olduğunu söyledi

Gecenin yıldızı ünlü popçu Yusuf Güney oldu. Artvinli hayranlarının karşısına çıkarak müzik ziyafetini zirveye taşıdı. Birbirinden güzel eserlerini Artvinlilerle paylaşan ünlü popçu Artvin halkını kendisine eşlik etmesine hayran kaldı. Gecenin sonunda Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise bütün sanatçılara teşekkürlerini ifade ederek Artvin hatırası hediyelerini takdim etti. Yusuf Güney, gecenin ilerleyen saatlerine kadar Artvin halkını birbirinden güzel parçalarını muhteşem bir performans ile seslendirerek coşturdu.

38. Kafkasör Kültür ve Turizm Festivali Konser etkinlikleri havai fişek gösterileriyle son buldu.

Artvin'de 2 asırlık bir geçmişe sahip boğa güreşleri geleneğini yaşatmak amacıyla bu yıl 38'incisi düzenlenen 'Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali' kapsamında 2 gün sürecek boğa güreşleri başladı.

Artvin'de 2 asırlık bir geçmişe sahip boğa güreşleri geleneğini yaşatmak amacıyla bu yıl 38'incisi düzenlenen 'Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali' kapsamında 2 gün sürecek boğa güreşleri başladı.

Artvin Belediyesi organizasyonunda Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Derneğince bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası'nda düzenlenen boğa güreşlerinin ilk gününde 'deste, ayak, küçük orta ve süperbaş' kategorisinde 64 boğa arenada kıyasıya mücadele etti.

Toplam 380 kilograma kadar boğaların güreştiği 'deste' kategorisinde Levent Yavuz'a ait 'sarı' isimli boğa, 381-400 kilogram arası hayvanların mücadele ettiği 'ayak' kategorisinde Uğur İnce’ye ait 'Canpolat' isimli boğası birinci oldu.

431-500 kilogram arasında boğaların güreştiği 'küçükorta' ve 790 kilogram üzeri boğaların güreştiği 'süperbaş' kategorisinin final müsabakaları ise yarın yapılacak.

Festivalin son gününde küçük orta ve süper baş kategorisi finallerinin yanı sıra 'büyükorta', 'başaltı' ve 'baş boğa' kategorisinde 66 boğa arenaya çıkacak.

Toplam 130 boğanın katıldığı güreşlerde, 70 bin lira para ödülü dağıtılacağı bildirildi.

110 kişinin görev yaptığı festival etkinliklerinde boğa güreşleri 18 hakem ve 8 gözlemci yönetiminde yapıldı.

Boğa güreşlerine “Ustura Nişan” boğasıyla katılan Şengül Turan ise vatandaşlardan yoğun alkış aldı.

Festival kapsamında, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda yapılan karakucak güreşleri de vatandaşların beğenisini topladı. Karakucak güreşlerinde 12 kategoride 90 sporcu mücadele etti. Karakucak güreşlerinin başpehlivanı Abdi Alkan’ı yenen Onur Alkanoğlu oldu.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Artvin Valisi Ömer Doğanay, 38 yıldır düzenlenen yapılan bu festivalin bundan sonra huzur ve sükûnet ve kardeşlik için yapılması temenni etti.

Doğanay, 'Ülkemizin ve ilimizin kardeşliğine katkı yapan bu festivalin gönül coğrafyamız çapında devam etmesini gönülden diliyorum.' dedi.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe de boğa güreşlerinin yöre insanın asırlarca biriktirdiği bir kültür olduğunu ifade ederek bu festivalle bu kültürü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Kocatepe, 'Burada boğalarımızı barıştırıyoruz. Tabiat bütün canlıların iç içe yaşayabildiği bir yer. Kafkasör’de bütün canlılar adeta doğa kongresini yapıyor. Buradan tün insanlığa örnek oluyoruz.' dedi.

Boğa güreşlerinin yıllarca İspanya üzerinden tanıtılmaya çalışıldığını kaydeden Kocatepe, 'Orada ki boğaların insanlarla mücadelesi ezmek ve ezilmek üzerine kurulmuş kapitalist anlayışın propagandasını yapıyor. Öldüreceksiniz ve öleceksiniz. Oysa burada ne öldürmek ne bir birine zarar vermek var. Biz burada dostça, kardeşçe barışçıl yaşamın mesajını tüm dünyaya veriyoruz.' diye konuştu.

Kafkasör'ün Artvin’in markası olduğunu kaydeden Kocatepe, “ Geleceğini turizmde arayan bir kent olarak bu tarz marka değerlere ihtiyaç var. Boğa bizim sembolümüz. Kafkasör’de boğa güreşlerinin yapıldığı yer. Artvin deyince insanların aklına Kafkasör geliyor. Bu markayı 4 yılda uluslararası boyuta taşıyarak tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Festivale, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Gençlik Spor İl Müdürü Bahattin Yetim ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Gümüş, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI