30. ÇURİSPİL YAYLASI EFKARİ ÂŞIKLAR ŞENLİKLERİ SONA ERDİ

30. ÇURİSPİL YAYLASI EFKARİ ÂŞIKLAR ŞENLİKLERİ SONA ERDİ

TRABZON-ARTVİN 24.07.2018 13:54:09 19 0
30. ÇURİSPİL YAYLASI EFKARİ ÂŞIKLAR ŞENLİKLERİ SONA ERDİ

Ardanuç’ta bu yıl '30’ncüsü yapılan Çurispil Yaylası Efkari Aşıklar Şenliği ve Karakucak Güreşleri Festivali' sona erdi.

Hayati Akbaş

ARDANUÇ-Ardanuç’ta bu yıl '30’ncüsü yapılan Çurispil Yaylası Efkari Âşıklar Şenliği ve Karakucak Güreşleri Festivali' sona erdi. Her yıl olduğu gibi 4 yıldır Kardeş Belediye Beylikdüzü’nden Başkan Ekrem İmamoğlu’nu temsilen 5 kişilik heyet yine İstanbul’dan Çurispil’e geldi.

Artvin’in Ardanuç İlçesine bağlı Konaklı köyü sınırları içinde yer alan bin 600 rakımlı Çurispil Yaylasında düzenlenen ve iki gün sürecek festivalinin ilk gününde karakucak güreşleri yapıldı.

Artvin ve çevre illerden 98 sporcunun katılımıyla 11 kategoride gerçekleştirilen güreşlerin başpehlivanı Ardanuç Belediyesi adına güreşen Zeki Öztürk oldu. Toplamda 10 bin lira ödül dağıtılan güreşlerde başpehlivan bin 500 lirayla ödüllendirildi. Güreşler sonrası dereceye giren güreşçilere protokol üyelerince madalya ve ödülleri takdim edildi.

Çevresi yaşlı ormanlarla çevrili Çurispil yaylasındaki festivalde karakucak güreşlerinin yanı sıra, Gürcistan’dan gelen “Gürcistan çocuk Halk Dansları Topluluğu”nun gösterisi renkli görüntülere sahne oldu. Yörede yaşayan vatandaşların atlarıyla yaptıkları gösteride izleyenlerden alkış aldı. Festival için bölgeye gelen vatandaşların bir kısmı güreşleri takip ederken bir kısmı da ormanlık alanda kurdukları çadırların da şehir gürültüsünden uzak doğanın keyfini çıkardı.

Gazetecilere açıklama yapan Ardanuç Kaymakamı Muhammed Furkan Sancaktutar, 'Bu festivalleri çok önemsiyoruz. Ardanuçlu birçok hemşerimiz Türkiye'nin dört bir yanına göç etmiş. Bu festivaller dolayısıyla her yıl binlerce vatandaşımız, ilçemize geliyor. Ardanuç küçük bir ilçe olduğu için bu festivaller dışarıdan gelen vatandaşlarımızla birlikte ilçemize ekonomik bir canlılıkta kazandırıyor. En önemlisi bu festivaller birlik ve beraberliğimizin ve kardeşliğimizin pekişmesine vesile oluyor. Bu festivaller için ilçemize gelen vatandaşlarımız gurbet özlemini dindiriyor. Dışarıda ki tüm Ardanuçluların tatillerini burada geçirmesini arzu ediyoruz. Bu festivallerde buna vesile oluyor.' diye konuştu.

Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir’de Çurispil ’in Ardanuç için önemli bir marka haline geldiğini, bu vesileyle yılda 1 kez de olsa Türkiye’nin farklı illerinde ve yurt dışında yaşayan Ardanuçluları bir araya getirdiğine vurgu yaparak, ' Belediye olarak Ardanuç- Çurispil Yaylası Efkari Âşıklar Şenliği ve Karakucak Güreşleri Festivali’nin bu yıl 30’uncusunu gerçekleştirdik. Adından da anlaşılacağı üzere Karakucak güreşleri, âşıklık geleneği binlerce yıllık kültürümüzdür. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından güreşçiler burada doğanın muhteşem atmosferi içinde yeşil minderde ata sporumuz güreşimizi yaşatıyorlar. Bu bakımdan festivalimiz bir anlamda Uluslararası bir boyut da kazanmış oluyor. Festival kapsamında âşıklarımız burada çalıp söyledi. Konserlerimiz oldu. Bu etkinlikler farklı yaş grubundan kısaca /’den 77’ye herkese, insanlarımıza hitap ediyor. Halk oyunları, dans, müzik, güreş dolu dolu bir festival yaptık. Bu yıl 2. Güne başlamadan şiddetli yağan yağmur sürprizi yaşadık. Ama insanlar hele de doğayı seven insanlar buna rağmen buradan ayrılmadı.

Unutmadan, kardeş belediyemiz Beylikdüzü Belediyesi’nden konuklarımız vardı. Kardeş belediye olduğumuz 2014 yılından beri belediyeden bir heyet mutlaka bizimle birlikte oluyor. Beylikdüzü Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na Ardanuç Belediyesi, Ardanuç Halkı, Artvin Halkı adına teşekkür ediyorum. Beylikdüzü Belediyesi’ni temsilen bu yıl festivalimize katılan belediye meclis üyeleri, Figen Karahan, Necla Kotil Saruhan Durmuş Şahin, Erkan Erdoğan, Beylikdüzü CHP İlçe yöneticisi Yavuz Karahan bizi onurlandırdılar. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.

Amacımız, kültürümüzü, sanatımızı yaşatmak. Birlik, beraberlik, dostluk içerisinde bir arada bu muhteşem doğada olabilmek.. Bu duygular içerisinde insanlarımızı mutlu etmek, eğlendirmektir.”dedi.

Ardanuç’un Kardeş Belediyesi İstanbul-Beylikdüzü Belediyesi adına Ardanuç- Çurispil’e gelen 5 kişilik heyet adına konuşan Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi Durmuş Şahin, “Ardanuç Belediyesi bizim kardeş belediyemizden bir tanesidir. İyi ki Ardanuç Beylikdüzü ’nün kardeş belediyesi olmuş. Ardanuç muhteşem, İnsanları, belediye başkanımız Yıldırım Demir gerçekten çok özel insanlar. 2014 yılından beri Ardanuç’un önemli etkinliklerine katılıyoruz. Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun selamlarını getirdik.

Bu yıl kardeş ilçemize belediye Meclis üyeleri olarak Figen Karahan, Necla Kotil Saruhan ben Durmuş Şahin, Erkan Erdoğan, Beylikdüzü CHP İlçe yöneticisi Yavuz Karahan ile birlikte geldik. İyi ki gelmişiz, iyi ki Ardanuç gibi bir kardeşimiz olmuş. Bu doğanın içinde geçirdiğimiz saatler bize inanılmaz bir yaşama sevinci verdi. Bu muhteşem doğada dostluk, birlik, beraberlik içinde yaşamanın ne güzel bir duygu olduğunu yaşayarak anlatıyor.

Onun için bu doğayı, bu kültürü, Ardanuç’u, Artvin’i bu haliyle koruyun ki dışarıdan gelen insanlar bir daha bir daha gelsin. Bize gösterilen misafirperverlikten dolayı belediye Başkanı Sayın Yıldırım demir’e, Ardanuç Halkı’na, yerel medyaya çok teşekkür ediyoruz. Buradan selamlarınızı İstanbul’a götüreceğiz. Gelecek yıl yine aynı yerde aynı güzel duygularla buluşmak dileğiyle hepinize teşekkür ediyoruz.”dedi.

Ardanuç-Çurispil 30. Âşık Efkari ve Karakucak Festivali’nin gönüllü ağa olma yarışmasında, geçen yıl olduğu gibi bu yılda Yunus Akdağ birinci oldu. Akdağ, Ağa olduktan sonra at üzerinde halkı selamlayarak, Çurispil Festivaline her zaman katkı sunmaya devam edeceğini söyledi. Davul zurna eşliğinde Karabağ oynayarak halkı selamladı.

Festival sonrası bir değerlendirmede bulunan Başkan Demir, “ Havanın yağacağını meteorolojiden biliyorduk. Onun için etkinlikleri cumartesine sıkıştırdık. Yoğun bir program yaptık. Yağmur sonrası insanlar alandan ayrıldı. Ancak piknik şekliyle biz buradayız. Özellikle il dışından gelen misafirlerimiz, buradan ayrılmak istemiyor. Biz de onlarla birlikte, bu muhteşem doğada olmanın keyfini çıkardık. Ben bu festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen, belediye personelimizden, sponsorlarımıza, sanatçılarımıza, güreşçilerimize, Gürcistan’dan gelen folklor ekibine kadar herkese gönülden teşekkürlerimi sunar, gelecek yıl yapacağımız 31. Çurispil Âşık Efkari ve Karakucak Festivalimize şimdiden davet ediyorum.”dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI