111.sü Artvin'de gerçekleştirildi

III. Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu (ENFİTO Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi ev sahipliğinde, 21 farklı şehir ve 4 farklı ülkeden gelen toplam 101 katılımcı ile gerçekleştirildi.

TRABZON-ARTVİN 8.06.2018 10:21:04 15 0
111.sü Artvin

Hayati Akbaş

ARTVİN-III. Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu (ENFİTO 2018)
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi ev sahipliğinde, 21 farklı şehir ve 4 farklı ülkeden gelen toplam 101 katılımcı ile gerçekleştirildi.

Sempozyumda 53 adet sözlü ve 7 adet poster olmak üzere toplam 60 adet bildiri 11 farklı oturumda sunuldu. Yurtdışından ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden, araştırma kurumlarından ve ormancılık teşkilatından katılımcıların yer aldığı sempozyumda; ormanlardaki zararlı organizmalar ve hastalık etmenleri, bu etmenlerle savaş yöntemleri ile ekonomik, ekolojik ve sosyal boyutları, korunan alanların planlanmasında ve yönetiminde zararlı ve hastalıkların yeri, yerel halkın orman zararlıları ve bunların mücadelesine bakışı, yabancı istilacı türler ve tehdit boyutları ele alındı. Ülkemizin ekonomik açıdan önemli ağaç türleri olarak öne çıkan kestane, fıstık çamı ve şimşir zararlıları ve hastalıkları konularında bildiriler sunuldu ve tartışıldı.

Kapanış Oturumunda ise sempozyumda sunulan bildiriler ve yapılan tartışmalara bağlı olarak 11 maddelik Sonuç Bildirgesi oluşturuldu ve sempozyum web sayfasından (https://enfito.artvin.edu.tr/anasayfa) kamuoyu ile paylaşıldı.

2015 yılında Ülkemizin 10. sakin şehri (Cittaslow) unvanını alan Şavşat’a arazi gezisi düzenlendi. Arazi gezisine sempozyum katılımcılarının yanı sıra, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ve Şavşat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Murat Durmuş da katıldı. Arazide Şavşat’ın doğal ve kültürel zenginliklerinin sempozyum katılımcıları ile paylaşılması yanında, yayılış gösterdiği ülkelerde ladin ağaçlarının en önemli zararlılarından biri olarak kabul edilen Ips typographus (L.) (Coleoptera: Curculionidae)’un zararının sürdüğü alanlarda incelemeler yapıldı. Şavşat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Murat Durmuş böcekle mücadele konusunda Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ise sempozyum ve arazi gezisi ile ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Siz değerli bilim adamlarını Sakin Şehir Şavşat’ımızda ağırlamaktan mutluluk duymaktayım. Sempozyumun sonuçlarının yöremiz ve ülkemiz ormancılığına hayırlı olmasını dilerim. Şavşat ormanları, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri ile ilimizde ve ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Ancak ilçemiz ormanları bu günkü arazi gezimizde de görüldüğü üzere zaman zaman zararlı böceklerin tahribatına maruz kalmaktadır. Bu böcek tahribatına karşı gerek burada bulunan bilim adamları ve gerekse ormancılık teşkilatı uygulayıcılarının elinden geleni yaptığından/yapacağından eminim. Ben de Belediye Başkanı olarak ormanlarımızın korunması adına bu tahribatlara karşı alınacak önlemler ve yapılacak her türlü mücadele çalışmalarına imkânlarımız ölçüsünde destek olacağımı belirtmek isterim” diye konuştu.

Böcek zararının görüldüğü alanlarda yapılan incelemelerden sonra Karagöl ve Efkâr Tepesi gezildi. Şavşat Evinde yenilen yemeğin ardından, Artvin misafirperverliğinin güzel bir örneğini sunan Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’e teşekkür edilerek, bilgi şöleni tamamlandı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI