Günümüzde, çok kimse bir tefsir kitabı okuyup buradan dinini öğrenmek istiyor. Bu mümkün değildir. Çünkü tefsir kitaplarını da anlayabilmek için, en az 30 sene durmadan çalışıp, 20 ana ilmi, iyi öğrenmek lâzımdır. Bu 20 ana ilmin kolları, 80 ilimdir. Ana ilimlerden biri 'Tefsir' ilmidir.

Bu ilimlerin ayrı ayrı âlimleri ve çok kitapları vardır. Bugün kullanılan bazı Arabî kelimeler, fıkıh ilminde başka manaya, tefsir ilminde ise daha başka manaya gelmektedir. Bu geniş ilimleri bilmeyenlerin, bugünkü Arapçaya göre, yaptıkları Kur’an tercümeleri, Kur’an-ı kerimin manasından bambaşka bir şey oluyor.
Kur’an-ı kerim, hiçbir dile, hatta Arapçaya da tercüme edilemez. Kur’an-ı kerimin manasını anlamak için tercümesini okumamalıdır. Bir ayetin manasını anlamak demek, Allah-ü telanın, bu ayette, ne demek istediğini anlamak demektir. Bu ayetin herhangi bir tercümesini okuyan kimse, 'Murad-ı İlahîyi öğrenemez. Tercüme edenin, bilgi derecesine göre yaptığı meali öğrenir.
Kur’an-ı kerim Muhammed aleyhi selamın mucizelerinin en büyüğüdür ve manasını da yalnız Muhammed aleyhi selam anlar. Esham-ı kiram, ana dili olarak Arabî bildikleri, edip ve beliğ oldukları hâlde, bazı ayetleri anlayamaz, resulullaha sorarlardı... Kaynak (Dinimiz İslam)


TEFSİRDEN DİN ÖĞRENİLMEZ

Bayram Ali KAVALCI

9.04.2019 12:50:56

7