TÜTÜNCÜLER KÖYÜ (TALVAT) KUR’AN KURSU

TÜTÜNCÜLER KÖYÜ (TALVAT) KUR’AN KURSU

TEFEKKÜR 16.06.2021 13:06:49 284 0
TÜTÜNCÜLER KÖYÜ (TALVAT) KUR’AN KURSU

ABDULLAH UZUN

İlçeye uzaklığı 9 km. Dağdibi, Yavuz, Alçılı ve Elmalık köyleriyle çevrilidir. Ahalinin gelir kaynağı çay tarımı ve puro tütünü yetiştirmektir.

Eski ismi Talvat olan Tütüncüler köyünün 500 sene önce kurulduğu tahmin ediliyor. Eskiden Tütüncüler Köyünde yörenin meşhur demir elması, haçaçuri armudu ve dünyaca ünlü puro tütünü geçim kaynağı olarak yetiştirilirdi. Köye ilk yerleşen aileler ise Karahaliloğluluları ve Suturioğulları olduğu tahmin ediliyor. Köydeki eski tarihi cami 1960'lı yıllarda (yaklaşık 60 yıl önce) yıkılarak yerine yeni cami yapılmıştır.

Tütüncüler Köyünde Erkek ve Kız Kur'an Kursları vardır. Kur'an Kursunda yüzlerce hafız ve imam yetişmiştir. Köyün deresi üzerinde ilçemiz Pazara giden yolda araba yolu yapılmadan öncesine ait iki adet kara taştan yapılmış kemer köprü mevcuttur. Tütüncüler köyü araba yolunun yapımına 1965 yılında başlamış, maddi imkanların kısıtlı, devlet yardımının az olduğu bir dönemde köy halkının meşakkatli çalışmasıyla, zorluklar içinde 1967 yılında tamamlanmıştır.

KUR’AN KURSU

Rize’nin en ünlü Kur’an Kurslarından biridir. Bu köy Kur’an bülbüllerini Türkiye hatta tüm dünyaya yetiştirmesiyle meşhurdur. Bu kursun kurulması çok eskilere dayanır. Laikin biz Merhum Resul Bölükbaş hoca ile birlikte yapılan hizmetleriyle daha çok tanırız. Merhum Resul hocanın bu kursu yaşatmak için o dönemden ölümüne kadar neler çektiğini yazmaya kalksak ne kağıt nede kalem yeterli olmaz.

Bugüne gelecek olursak Merhum Resul hocadan sonra “neler olacak” diye merak ederdim.

Yıllar ve yılların verdiği zorluklara rağmen günümüze kadar Erkek ve Kız Kur’an kursu olarak hayatiyetine devam eden, Pazar’ımızın sigortası bu kurs nasıl yaşayacak? Bundan sonra kim ve kimler taşın altına eline koyacak? Der ve düşünürdüm.

KURS YENİDEN RESTORE EDİLECEK

Resul hocadan sonra İstanbul’da görev yapan en sadık talebelerinden biri Yakup Kabalak hocamız, bu işe el attı. Önündeki çok büyük ikbal ve istikballeri bir kenara bırakarak yetiştiği kursu yaşatmak için İstanbul’u terki diyar ederek Pazar’a geldi. Kurs için “neler yapabilirim” düşüncesiyle girişimlerde bulundu. İlçede hayırsever vatandaşlarla görüştü. Olumlu neticeler aldı. Kurs için yeni bir proje hazırlandı. Proje anında ilçenin hayırsever esnafı tarafından karşılık gördü. Çalışmalar başladı.

Kısa ve net son söz

'ALLAH EMEĞİ GEÇENLERDEN RAZI OLSUN' Ahirete intikal edenlere 'RAHMET' diliyorum. Hizmette bir dirhem katkısı olanlara da teşekkür ediyorum.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı