Şeytan'ın En Büyük Silahı:Vesvese

Şeytan'ın En Büyük Silahı:Vesvese

TEFEKKÜR 14.10.2013 18:30:30 14 0
Şeytan
Risale Ajans Özel

İnsan, kendine tehdit veya rakip gördüğü şeylere karşı tedbir alır. Tehditlere karşı tedbir alır, çünkü hayatını kaybetmek istemez, rakiplerine karşı tedbir alır, kazanmak ister.

Örnek verecek olursak; bir boksör müsabakaya çıkmadan önce, koçu tarafından çalıştırılırken, rakibine göre çalıştırılır. Yani rakibin güçlü yanı nedir, zaafları nelerdir. Pasif bir boksör mü? hareketli mi? sağ kolu mu daha güçlü yoksa sol kolu mu ? vs. şeklinde yapılan analizler, müsabaka öncesi can alıcı ayrıntılardır.

Evet sosyal hayatımız da aktif olarak kullandığımız bu hakikatı, sonsuz olan ahiret hayatımız için de kullanıyor muyuz ? An be an imanımızı zedelemek ve kaybettirmek için mücadele eden, en büyük düşmanımzı olan ŞEYTANımızı ne kadar tanıyoruz acaba? Peki tanımazsak, en kıymetlimiz olan imanımızı zedelemek için kullandığı metotları bilmezsek, şeytanımızla nasıl mücadele edeceğiz? Dünya hayatımızda düstur edindiğimiz bu hakikatı, sonsuz olan ahiret hayatı için de kullanmamak ne kadar akıllıca bir tavır? Üzerinde düşünmek gerek... Yoksa sonsuz hayatımız dünya hayatımızdan daha mı önemsiz ki lakayt davranıyoruz?

İnsanın en büyük düşmanı şeytan ve nefsidir. Bu durumu teyid edercesine; Efendimiz(s.a.v) Tebük Savaşı'ndan dönerken 'Küçük cihaddan, büyük cihada döndük.' buyurmuşlardır. Evet büyük savaş, nefsimizle olan savaştır. Çünkü; dünyadaki savaşu kaybetmemiz 70 yıllık hayatımızın sonu olacaktır ki eğer imanlı ise Allah'ın izni ile şehit olacaktır. Ancak nefsimizle olan mücadelemizi kaybetmemiz, sonsuz hayatımız olan ahiret hayatımızın kaybına neden oalcağı için, daha kıymattardır.

Bu eksende şeytanın bizi avlamak için kullandığı silah nedir? sorusunun cevabının ne kdar kıymetli bir soru olduğu
ortaya çıkmaktadır.

Bediüzzaman Said Nursi 21. Söz de 'Şeytan, evvela şüpheyi kalbe atar. Eğer kalb kabul etmezse, şüpheden şetme(küfür) döner. Hayale karşı şetme benzer bazı pis hatıraları ve münafi-i edep(edebe aykırı) çirkin halleri tasvir eder. Kalbe “Eyvah!” dedirtir, ye’se(ümitsizlik) düşürtür.' ifadeleri ile asrın insanın bir yarasını bu şekilde teşhis etmiştir.

Çevremde bir çok insan namaza başlıyor, fakat aradan bir süre geçtikten sonra namazı bırakıyorlar. Kardeşim, abicim ne kadar güzel namaza başlamıştın neden devam etmiyorsun? diye sorduğumda cevap olarak şu ifadeyi çoğunlukla duydum;

- Kardeşim ne zaman namaza dursam aklıma normalde gelmeyen şeyler geliyor, kılmasam daha iyi.

İşte bu düşünce; şeytanın vesvesesi sonucu insanın ümitsizliğe düştüğünü gösteren bir örnektir.

Herkesçe bilindiği gibi uyuyan bebeğe ninni söylenmez. Evet şeytan kendiyle mücadele gibi derdi olmayanlarla ne diye uğraşsın ki? Tabiki kendisini tehlike olarak görüp, mücadele eden insanlarla uğraşacaktır. 'Hayırlı işlerin muzır manileri çok olur ' ifadesi de bu konuyu izah niteliğindedir.

Evet bu yaramızı teşhis eden Bediüzzaman Said Nursi merhem olarakta 'Bak, ey biçare vesveseli adam! Telaş etme. Çünkü senin hatırına gelen şetim değil, belki tahayyüldür. Tahayyül-ü küfür, küfür olmadığı gibi; tahayyül-ü şetm dahi şetm değildir.' demiştir.

Evet adelette bir hükümdür bu ki; insanlar düşünceleriyle değil fiilleriyle yada teşebbüsleriyle yargılanırlar. Yani bir adam düşünse ki; falanca şahsı öldürsem. Bu adamı hapse atabilir miyiz? tabiki atamayız. Çünkü; herhangi bir teşebbüs yada fiilatta bulunmadıysa yarıgılayamayız.

Aynen örnekte ki gibi,bir insanın da hayaline gelen kötü şeylerden de sorumlu tutulmaması hikmete uygun olandır. Zıttı abestir. İnsan aklına gelen bu tarz olumsuz düşüncelerden sorumlu olmadığını bilmesi, aksine şeytanın bir silahı olduğu şuurunda olması, insanı müteyakkız halde tutacaktır.

En büyük düşmalarımızın silahını merak edip, merakını doğru kullananların, yerinden okumalarında fayda var.
Muhabbet ve dua ile...


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı