Rusya'daki bu kalabalık namaz için toplandı

100 binin üzerinde Müslüman Kurban Bayramı namazını kıldı.

TEFEKKÜR 15.10.2013 20:47:47 21 0
Rusya



Rusya'daki bu kalabalık namaz için toplandı

Rusya’nın başkenti Moskova’da Merkez Cami çevresindeki caddeleri dolduran 100 binin üzerinde Müslüman Kurban Bayramı namazını kıldı

Rusya'nın başkenti Moskova'da Merkez Cami çevresindeki caddeleri dolduran 100 binin üzerinde Müslüman Kurban Bayramı namazını kıldı. Sabah erken saatlerde inşaatı devam eden caminin çevresinde kurulan çadır camiyi doldurup çevreye taşan Müslümanlar kağıttan seccadelerini yollara serip saf tuttu. Moskova belediyesinin aldığı tedbirlerle trafiğe kapatılan caddede ses sisteminin de düzenlenmiş olması inananları sevindirdi.

Basın mensuplarının yoğun ilgisinin olduğu Merkez Cami'indeki Bayram Namazı için toplanan Tatar, İnguş, Çeçen, Kazak, Kırgız, Azeri, Özbek ve Tacik onlarca farklı etnik gruptan inananlar birlik ve beraberlik için dua etti.

Haftalardır devam eden yağmurun yerini güneşli bir havaya bırakması bayram sevincini artırırken, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin son günlerde göçmen ve ırkçı gruplar arasında yaşanan olaylarda inananları provokasyon konusunda uyardı. Geçen hafta Kafkas kökenli olduğu iddia edilen bir gencin Rusya vatandaşı bir kişiyi öldürmesi üzerine ırkçı gösteriler başlamış, Moskova'nın güney bölgesi Birulyevo'da göçmenlerin çalıştığı iş yeri, meyve ve sebze tezgahları tahrip edilmişti.

İSLAMİYET RUSYA'YA HRİSTİYANLIKTAN ÖNCE GELDİ

Gaynuddin bayram vesilesi ile düzenlediği basın toplantısında Rusya Müslümanlarının ülkenin ve İslam aleminin bir parçası olduğunu söyledi. Rusya halkının İslamiyet'i kendi iradesi ile seçtiğini ve zorlama olmadığını hatırlatan Müftü, 'Ecdadımız asırlardır bu dini yaşıyor. İslam bu topraklarda Hıristiyanlığa göre 63 yıl daha erken kabul edilmiştir. O dönemden bu yana bizler barış ve huzuru insanlar arasında yaymaya çalışıyoruz. Asırlardır komşularımızla barış ve huzur içinde yaşadık. Rusyalı Müslümanların bu güzel geleneği devam ediyor. Biz Rusyalı Müslümanlar olarak diğer din mensuplarıyla diyalog ve işbirliklerimizi geliştiriyoruz, ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği için de bunun bilincinin farkındayız. Rusya bizim hepimizin evi, Müslümanlar Rusya haricindeki başka ülkeyi vatan olarak görmüyor. Atalarının mezarları burada.' dedi.

Rusya'da halkın farklı etnik ve dini yapılara saygı içinde büyüdüğünü hatırlatan Müftü Gaynuddin, 'Ülkemizin geleceği de biz Hıristiyan ve Müslümanlara bağlı. Barış ve birliği korumalıyız, hiçbir şekilde yasaları çiğneyenlere barış ve huzurumuzu bozmasına izin vermemeliyiz. Allah'a şükürler olsun ki biz farklı din ve ırk mensupları aynı yerde yaşıyor, okuyor ve çalışıyoruz ve bu böyle yüzyıllar belki bin yıllar boyunca devam etmeli.' çağrısında bulundu.

Rusya'dan bu yıl 16 bin Müslümanın hac ibadetini yerine getirmek için Kabe'de olduğu bilgisini veren Gaynuddin, 'Bugün bayram namazı sonrası kurban keseceğiz. Allah bize insan kanının dökülmemesi gerektiğini emrediyor. Kuran ve İncil'de belirtildiği gibi bu gelenek İbrahim (a.s.) döneminde beri devam ettiriliyor. Hz. İbrahim şükranını ve Allah korkusunu göstermek için kurban keserdi. O günden beri inançlı insanlar Allah'ın merhametine kavuşmak için kurban keserlerdi. Bildiğiniz gibi Rusya Müftüler Konseyi Bayramn öncesi Moskova sınırlarında kurban kesilmeyeceğini duyurdu. Bu yüzden şehir merkezi dışında birçok kesim alanları hazırlandı ve belirlendi. Listeler hazırlandı tüm hazırlıklar yapıldı dolayısıyla vatandaşlarımız kestirmek istedikleri kurbanlıkların etlerini temiz hazır bir biçimde teslim alacak. Varlıklı olanlarımız her zaman ihtiyacı olanlara yardımda bulunmaları gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Gaynuddin Rossiya 1 televizyonundan canlı olarak verilen bayram namazında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve diğer Müslüman Cumhuriyetler'in liderleri ile Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'in kutlama mesajlarını okudu.

PUTİN: KURBAN RUSYA'NIN MANEVİ MİRASININ AYRILMAZ PARÇASI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin'den yayınlanan mesajında da Rusya Müslümanlarının Kurban Bayramını kutladı. Putin kutlama mesajında Kurban bayramının çok uluslu Rusya'nın manevi mirasının zengin, önemli ve ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti. Rusya lideri, 'Bu bayram derin manevi anlam, inanç ve maneviyatın güçlendirilmesi mutluluğunu taşımakta. İslam'ın temellerinin iyilik, adalet ve merhamet ve yakınlarına ilgi gibi daimi değerler taşıdığını hatırlatıyor.' dedi.

Rusya Müslüman topluluğunun hayatının faal şekilde arttığından mutluluk duyduklarını ifade eden Putin, 'Ülkemizin Müslüman topluluğunun hayatının faal bir şekilde artması, kültür, eğitim ve yetişen neslin terbiyesi alanında ihtiyaç gerektiren yeni girişimlerle zenginleşmesi mutluluk verici.' dedi.

Putin, Rusya Müslümanlarının devletle yapıcı karşılıklı işbirliğinin artırılmasına ilişkin konulara, İslam ve Rusya'nın diğer geleneksel din temsilcileriyle verimli diyaloga ilgi göstermesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

MEDVEDEV'DEN RUSYA MÜSLÜMANLARINA DESTEK SÖZÜ

Rusya Başbakanı Medvedev de Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin'e gönderdiği kutlama mesajında Rusya Müslümanlarının Kurban Bayramı'nı kutlayarak, 'Rusya Müslümanları bu bayramı hem ülkemizde hem de kutsal Hac ziyaretini yaparak Suudi Arabistan'da kutluyor. Kurban Bayramı'nın kutlanması İslam dinine sahip halkların geleneklerinin güçlendirilmesine, dinler ve etnikler arası huzurun muhafaza edilmesine hizmet ediyor.' dedi.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı'nın Rusya toplumunda çalışmalarını överek teşekkür eden Medvedev, 'Size, Rusya toplumunda ailelerin güçlendirilmesi, gençlerin terbiyesi, karşılıklı saygı ve hoşgörü ideallerinin onaylanmasında ortaya koyduğunuz çalışmalarınız için teşekkür ediyorum. Özellikle radikal ve aşırılıkçı düşüncelerin yayılmasına karşı mücadelede faal ve kararlı tutumunuz memnuniyet verici.' ifadelerini kullandı.

Medvedev devlet olarak bundan böyle de Rusya Müslümanlarına Hac organizasyonları, kültürel değerlerin korunması ve din eğitiminin geliştirilmesi konularında yardım edecekleri vaadinde bulundu.

EMEKLİ RUS NİKOLAY BAYRAM NAMAZINDA

Moskova dışında bayram namazı kılmak için Merkez Cami'ne gelen emekli Rus Nikolay (Kamil) Aseykin 20 yıl önce Müslüman olduğunu söyledi. Bayram neşesini çocuklar gibi yaşadığını kaydeden Aseykin, 'Allah'a şükürler olsun. Çok mutluyum, moral çok iyi. Sadece bugün değil, tüm bayramlarda mutlu oluyorum. Her Cuma buraya namaza geliyorum. Ailemde tek Müslüman benim, önceleri biraz yadırgadılar, ama şimdi kabul ettiler. Her şey yolunda.' dedi.

Emekli Tatar İbrahim Kayumov, Kurban Bayram'ının barış ve yardımlaşma için bir fırsat olduğunu, kimsenin bir başkasını incitmeye ya da rahatsız etmeye hakkı olmadığını söyledi. Sovyetler Birliği döneminde de bayramı kutladıkları bilgisini veren Kayumov, 'İki dönem arasındaki bayramlar açısından fark sanırım insanla ilgili. Her ne kadar yasak olduğu söylense de oruç tutmak isteyen, namaz kılmak isteyen yine bunları yapıyordu. Şimdi serbest ama yine dini görevini yerine getirmeyenler var. Uygun zamanı bekliyorlar. Belki de ilham bekliyorlar.' eleştirisi getirdi.

RUSYA'DA BARIŞ İÇİNDE YAŞIYORUZ

Bayram Namazı sonrası ailesi ile birlikte bayramı kutlayacaklarını kaydeden Kayumov, 'Hediyeleşiyoruz. Çok büyük bir bayram. Hepimiz barış içinde yaşıyoruz. Allah buyurduğu gibi biz hepimiz bir ana ve babadan türedik Adem ile Hava'dan. Allah bizi farklı ırk ve dinde yarattı, ayette belirtildiği gibi hepimiz tek bir Yaratıcıya secde ediyoruz. Farklı bir biçimde secde ediyor olabiliriz ama başkasına engel olmadan. Peygamber Efendimiz döneminde diğer din mensuplarıyla anlaşmalar yapılıyordu, ticaret yürütülüyordu. Dolayısıyla biz çok farklı ırk ve inançlıların olduğu Rusya'da hep beraber yaşıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Tatar asıllı üniversite öğrencisi İlyas da bayram havasını yaşadıklarını, yeni giysilerini giyerek camiye geldiklerini söyledi. İlyas, 'Gönüllerimizde bayram var, ruhlarımız tatmin olmuş durumda. Tüm Müslümanların bayramını kutluyorum. Bayrama özel masalar donatılıyor, herkes ailesi ve arkadaşlarıyla kutluyor. Benim için bayram hep aynı olmuştur, belki mekanlar değişti ama kutlamalar hep aynı kaldı.' dedi. RİSALE HABER

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI