RAMAZAN’A YAKLAŞIRKEN (BİLİNMESİ GEREKENLER)

RAMAZAN’A YAKLAŞIRKEN (BİLİNMESİ GEREKENLER)

TEFEKKÜR 7.05.2018 09:01:25 30 0
RAMAZAN’A YAKLAŞIRKEN (BİLİNMESİ GEREKENLER)

Ayet:

“(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, insanlığa rehber olan, bu rehberliğin apaçık belgelerini taşıyan ve hakkı batıldan ayıran Kur’an işte bu ayda indirilmiştir.

Sizden biri bu aya ulaştığında oruç tutsun; hasta ya da yolcu olan kimse de başka günlerde kaza etsin! Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez.

(Bu kolaylıkları) sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.”(Bakara: 2/185)

“Oruç, Kur’an’ın doğum kutlamasıdır… Ramazan’a hürmet Kur’an’a hürmettir. Kur’an’a hürmet Allah’a hürmettir. Ramazan’a hürmetin ölçüsü ise onu oruçlu geçirmektir. Çünkü o insanlığa rehber olan ve hakkı batıldan ayıran vahyi elinden tutarak insanlığa sunmuştur. Ramazan kutsallığını Kur’an ayı oluşundan alır.”(Gerekçeli Meal ve Tefsir, 65)

Nelere dikkat etmeli?

1-Ayların en hayırlısı “Ramazan ayı”, Kitapların en kıymetlisi “Kur’an’ı Kerim’dir.” Bu sebeple Ramazan ayında Kur’an’la olan ilişkimizi gözden geçirmeliyiz. Okumalı, dinlemeli, anlamalı ve hayata uygulamalıyız.

2-Kur’an’ı doğru anlamak için “Sünnet” olmazsa olmaz bir öneme sahiptir.

3-Kur’an, kıyamete dek Allah’tan kullara inen “son kurtarıcı mesajdır.” Başkası gelmeyecektir. Tüm ayetleri ve sureleri her devirde, her şartta mutlak hakikati ifade eder.

4-Kur’an, insanlığı “bir bilinmeze değil”, “apaçık bir yola” davet etmektedir. Hakikatin belgelerini ortaya koymaktadır. Hakkı batıldan net bir şekilde ayırmaktadır.

5-Kur’an ayına sağlık ve afiyetle ulaşan Müslümanlar “oruç tutmakla” yükümlüdürler.

6-Dinen yolcu sayılanlar (Seferiler), yolculukları sıkıntılı geçecekse oruç tutmayabilirler. Ancak, “yolculukta zorluk bulunmayanların oruç tutması daha faziletlidir.”

7-Hastalık oruç tutmamayı mubah kılan bir özürdür. Ancak hangi hastalıkta ve kimlerin oruç tutmayabileceği konusu kişiden kişiye değişen bir durumdur.

“Hocam, ben şeker hastasıyım ama oruç tuttuğumda hiç etkilenmiyorum” diyen bir Müslüman ile “oruç tuttuğumda sıkıntıya düşüyorum” diyeni aynı kefeye koyamayız. Kişi doktorlarına danışarak bu kararı kendi vermelidir.

8-İyileşmeleri ve tutamadıkları oruçlarını daha sonra kaza edebilecek olanlar “Fidye veremezler.” Fidye verseler dahi iyileştiklerinde kaza ederler…


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI