RAMAZAN’A YAKLAŞIRKEN (BİLİNMESİ GEREKENLER) (4)

RAMAZAN’A YAKLAŞIRKEN (BİLİNMESİ GEREKENLER) (4)

TEFEKKÜR 14.05.2018 07:21:48 42 0
RAMAZAN’A YAKLAŞIRKEN (BİLİNMESİ GEREKENLER) (4)

Ayet:

“Şüphesiz Allah’a tam teslim olmuş bütün erkekler ve kadınlar, O’na güvenip inanmış bütün erkekler ve kadınlar, O’na adanmış bütün erkekler ve kadınlar, ahdine sadık bütün erkekler ve kadınlar, sıkıntılara karşı direnen bütün erkekler ve kadınlar, (Allah’a karşı) derin bir saygıyla titreyen bütün erkekler ve kadınlar,

(Allah’a) sadakatlerini servetlerini yoksullarla paylaşarak isbat eden bütün erkekler ve kadınlar, benliklerini denetim altına alıp oruç tutan bütün erkekler ve kadınlar, iffetlerini koruyan bütün erkekler ve kadınlar, Allah’ı sürekli hatırda tutan bütün erkekler ve kadınlar... (İşte) bunlara Allah sınırsız bir bağış ve muhteşem bir ödül hazırlamıştır.”(Ahzab: 33/35)

“Ey oruç: Gel bizi tut!

“Modern şehirler, açından ölmüş ruhlar galerisidir.” Fiyakalı bedenler, ölü ruhlara tabut olmuştur. Kur’an böyleleri için “giydirilmiş kalaslar” ifadesini kullanır. O andan itibaren, insanın '”insan” yanı ortadan çekilmiş, '”beşer” yanı öne çıkmıştır.

Ruh için, “ölüm'” bir mecazdır. Ruhlar ölmezler. Ama zaten, ölüm dediğimiz şey boyut değiştirmekten başka nedir ki? Ölüm yokluk değildir, ölüm intikaldir. Bu açıdan bakınca ruhun ölümünden bahsetmek, tıpkı ruhunu yitirmiş cansız bir ceset gibi, hayatın kadavralaşmasını getiren bir ruh intikalinden bahsetmektir. Sadece intikalinden değil, aynı zamanda “intiharından” bahsetmektir.

Açından ölecek kadar ruhu aç-susuz bırakmak, elbet bir intihardır. “Fiziki bir intiharın sonucu cesedi mezara gömmektir, manevi bir intiharın sonucu ruhu cesede gömmektir.”

Ruha mezar kılınmış bir cesedin, “yemekhane, yatakhane, iş hane ve abdesthane” arasında hortum olmaktan öte yapacağı bir şey yoktur. Böyle birinin hayattan anladığı, aynı dünyayı paylaştığı diğer canlılarla ortak olan biyolojik hayattır.”(Ramazan Yazıları)

Nelere dikkat etmeli?

“Ümmetime Ramazan ayında beş şey verilmiştir ki, bunlar benden önceki hiçbir peygambere verilmemiştir:

1-Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah, ümmetime rahmet bakışıyla bakar. Allah her kime (rahmet bakışıyla) bakarsa, ona ebedi olarak azap etmez.

2-Akşamladıklarında ağızlarının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

3-Melekler her gün ve her gece onlara istiğfar ederler, bağışlanmalarını dilerler.

4-Allah cennetine emredip “Kullarım için hazırlanıp süslen. Onların dünya meşakkatlerinden kurtulup, benim yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı.” buyurur.

5-Ramazanın son gecesinde, Allah hepsini bağışlar.

Orada bulunanlardan biri:

“O gece Kadir gecesi midir?” deyince:

“Hayır, çalışanları görmüyor musun? Onlar çalışıp işlerini bitirince kendilerine ücretleri tam olarak ödenir.” buyurdu.(Beyhaki, Et Terğib, 2/ 425)

Rabbim Ramazan ayını hakkımızda hayırlı eylesin, Bu mübarek ayın feyiz ve bereketini ihsan eylesin...


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı