RAMAZAN GÜNLÜĞÜ (KADİR GECESİ ÖZEL)

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ (KADİR GECESİ ÖZEL)

TEFEKKÜR 10.06.2018 14:41:43 76 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ (KADİR GECESİ ÖZEL)

“Ha mim. Gerçekleri apaçık ortaya koyan bu kitaba yemin olsun ki,

(Özünde açık ve hakikati açıklayıcı olan bu kitabın değerini bilin!)

(Duhan: 44/1-2)

(اِنَّا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ اِنَّا كُنَّا مُنْذِرٖينَ)

“Biz onu kutlu bir gecede indirmeye başladık. Çünkü Biz insanları daima uyarmaktayız.”

(Duhan: 44/3)

Kur’an’ı Kerimin indirilmesiyle ilgili ilk ayetler “Duhan” suresinde yer almaktadır. Âlimlerin çoğuna göre bu ayetler de “Kadir gecesini” işaret etmektedir. Bu gecenin Berat gecesi olduğunu söyleyenler Kur’an’ı Kerim’in Berat gecesinde toptan Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına indirildiği, Kadir gecesinde de dünya semasından peyder pey Hz. Peygambere (sav) indirildiği gibi bir izah yapmaktadır.

(اِنَّا اَنْزَلْنَاهُ فٖى لَيْلَةِ الْقَدْرِ)

“Biz Kur’an’ı Kadir gecesi indirmeye başladık”

(وَمَا اَدْرٰیكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ)

“Bilir misin o kadir gecesi nedir?”

(97.3*************لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ)

“Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”

(97.4*************تَنَزَّلُ الْمَلٰئِكَةُ وَالرُّوحُ فٖيهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ اَمْرٍ)

“O gece melekler ve Cebrail, Rablerinin izniyle her iş için durmadan inerler.”

(سَلَامٌ هِىَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ)

“O gece tanyeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir.”

(Kadir: 97/1-5)

Hadis-i Şerif: Ayşe annemiz (ra), Peygamber Efendimize (sav):

“Ey Allah’ın Rasulü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Efendimiz de:

(اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي)

“Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!”

buyurmuştur. (Tirmizi, Deavat, 84)

EK BİLGİ:

1-'Kadir gecesi bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Evet, bin aydan daha hayırlı. Yani 30.000 kat. Bin ay yaklaşık 30.000 gece eder. 30.000 gün.

Bunun anlamı ne?

Eğer bu gece ile kastedilen sabit bir zaman parçası olsaydı o zaman üzerine konuştuğumuz takvim güneş takvimi olmalıydı, ay takvimi değil. Oysa ki Kur’an ın içinden konuştuğu zaman ay takvimine bağlı bir zaman.

Onun içinde biz Ramazanı, Kurban Bayramını, Ramazan bayramını ve tüm dini ibadetleri hassaten Haccı hep ay takvimine göre yaparız. 355 günlük takvim bu. Güneş takvimine göre hep 10 gün kayan, her yıl 10 gün atan bir takvim. O zaman sabit bir zaman parçasından söz edemeyeceğiz demektir.

Peki nasıl anlayacağız şu halde, Vahyin bereketini, vahyin değerini, değer yüklemesini? Şöyle anlayacağız;

İndiği geceye 30.000 kat değer yükleyen vahiy eğer 'ey muhatap senin kalbine inerse sana da bu kadar değer yükler.' Bir gününü bir ömre bedel kılar. Bir günün bir ömür kadar bereketli olur. Bir günlük ibadetine Allah ahirette bir ömür ödül verir. Neden bir ömür? Çünkü 30.000 gün 83 yıl eder. yani 1000 ay= 83 yıl. Bu yaklaşık bir insan ömrüdür, Dolayısıyla bir gününü bir ömre bedel kılar vahiy. Eğer vahiy ile yaşarsan. Eğer sana da inerse vahiy her günün bir ömre bedel olur demektir.'

2-Peki bir ömre bedel gece acaba tarih içerisinde bir gece mi? Yani zamandan mı alıyor bu gece değerini. Bir ömre bedel bir gece, ne müthiş bir şey bu.

Peki de bu gece değerini nereden alıyor? Eğer değerini zamandan alsaydı bu gecenin güneş takvimine ait bir gece olması lazımdı, sabit bir gece olması lazımdı. Oysa ki Ramazan her sene 10 gün 10 gün atarak gelir. 33 senede de devrini, çevrimini tamamlar. Yani 'hiçbir sene tuttuğumuz oruç diğer senenin aynısına gelmez.' 10 gün atması da çok ilginçtir çünkü kadir gecesini son 10 günde beklememiz isteniyor. Yani adeta beklediğiniz geceyi attırıyor, atıyor, iki sene aynı gelmiyor 33 yılda çevrimini tamamlıyor.

Bu sabit bir gece değil ki zamandan alsın değerini. Vahyin indiği gece ise eğer ki o gece. Vahyin indiği gece tarih içerisinde belli bir gece bir yıl, 365 gün içinde bir gün olmalı o. O geceye tesadüf etmesi için, tevafuk etmesi için ise 365 yıl lazım. 365 yıl Ramazan tutmak lazım yani o bir geceye tevafuk etmesi için. Eğer biz bir gün üzerinden, bir gece üzerinden düşünürsek...'

Buradan hangi sonuca varıyoruz? Ey insan senin kadir gecen Kur’an ın ruhuna indiği, hayatına indiği, Akleden kalbine indiği gecedir. Eğer Kur’an dan bir pasaj daha senin hayatına, senin aklına inmişse o gece senin kadrindir. İndiği geceyi bir ömre bedel kılan Kur’an sana inerse seni ne kadar değerli kılar hiç düşündün mü? Sana ne değer katar hiç düşündün mü? Bir de böyle düşün ey insan! (Gerekçeli Meal ve Tefsir)


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI