RAMAZAN GÜNLÜĞÜ CÜZ : 7 Sayfa : 121-141

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ;CÜZ : 7 Sayfa : 121-141 Sureler: Maide suresi 83. Ayetten sonra, En’am suresi, 110. Ayete kadar

TEFEKKÜR 22.05.2018 07:26:47 46 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ  CÜZ : 7  Sayfa : 121-141

CÜZ : 7

Sayfa : 121-141

Sureler: Maide suresi 83. Ayetten sonra, En’am suresi, 110. Ayete kadar.

Maide suresinin ayetleriyle devam eden bu cüzde, yapılan “yeminlere sadık kalınması” ve bozulan “yeminlerin kefareti” yer almaktadır. İçkinin yasaklandığı ayetler ve Hac esnasındaki av yasakları da yer alır. Dinin sembollerinden bahsedilir.

Önemli bir ikaz da “gereksiz sorular sormaktan” kaçınılmasıdır. Çünkü her soru yanında sorumluluğu getirecek ve yasakların alanını genişletecektir. Surede ölüm döşeğindeki insanların “şahitli vasiyette” bulunması tavsiye edilmiştir.

En’am suresinde “Allah’ın varlık delilleri” ve inkârcıların bu delillere rağmen iman etmeyişleri ele alınmaktadır. İnsan peygambere karşı çıkmaları ve gelen elçinin melek olması isteği vardır. Hâlbuki önceki vahyin mensupları Hz. Peygamberi (sav) “öz evlatlarını tanıdıkları gibi tanıyor ve biliyorlardı” ama iman etmediler.

Seçme ayetler:

(وَلَقَدْ اَرْسَلْنَا اِلٰى اُمَمٍ مِنْ قَبْلِكَ فَاَخَذْنَاهُمْ بِالْبَاْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ لَعَلَّهُمْ يَتَضَرَّعُونَ)

“Andolsun, senden önce birtakım ümmetlere de peygamberler gönderdik. (Peygamberlerini dinlemediler.) Sonunda, yalvarsınlar da tövbe etsinler diye onları şiddetli yoksulluk ve darlıklarla yakaladık.”(En’am: 6/42)

(فَلَوْلَا اِذْ جَاءَهُمْ بَاْسُنَا تَضَرَّعُوا وَلٰكِنْ قَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ)

“Hiç olmazsa onlara azabımız geldiği zaman yakarıp tövbe etselerdi ya… Fakat (onu yapmadılar) kalpleri katılaştı. Çünkü Şeytan yaptıkları her şeyi onlara güzel gösterdi.”(6/43)

(فَلَمَّا نَسُوا مَا ذُكِّرُوا بِهٖ فَتَحْنَا عَلَيْهِمْ اَبْوَابَ كُلِّ شَیْءٍ حَتّٰى اِذَا فَرِحُوا بِمَا اُوتُوا اَخَذْنَاهُمْ بَغْتَةً فَاِذَا هُمْ مُبْلِسُونَ)

“Öyle ki, onlar kendilerine yapılan bütün uyarıları kulak ardı ettiler. Biz de nimet kapılarını ardına kadar açtık. Onlar kendilerine verilen nimetlerin hazzıyla sermest bir haldeyken, kendilerini apansız yakalayıverdik: İşte o vakit, tüm umutlarını yitirdiler.”(6/44)

Hadis-i Şerif:

(الشياطِينُ وصُفِّدتِ ، النَّارِ أَبْوَابُ وغُلِّقَت ، الجنَّةِ أَبْوَابُ فُتِّحَتْ ، رَمَضَانُ جَاءَ إِذا)

“Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.”(Buhârî, Savm, 5)

Netice: Ramazan ayı Müslümana geçici ve küçük sıkıntılarla “Rabbine manen yaklaşma yolunu” gösterir. Müslüman her şey yolunda gittiğinde “takva elbisesini giymede” zorluk çeker.

Açlık ve dolayısıyla oruç, Şeytanın insan kalbine giriş yollarını kapatır, şehvet duygularını dizginler. “Hayata Rahmani bir güzellik katar.”

Hal böyle olunca Ramazan ayı boyunca Müslümana cennetin kapıları açık, cehennem kapıları kapalı duruma gelir. Açlık, şeytanı zincire bağlar.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI