RAMAZAN GÜNLÜĞÜ CÜZ : 3 Sayfa : 41-60 Sureler: Bakara suresi.

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ; CÜZ : 3 Sayfa : 41-60 Sureler: Bakara suresi.

TEFEKKÜR 18.05.2018 07:54:44 73 2
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ CÜZ    : 3 Sayfa   : 41-60 Sureler: Bakara suresi.

Yusuf KAMBUR (İlahiyatçı-Yazar)

CÜZ : 3

Sayfa : 41-60

Sureler: Bakara suresi.

Konusu: Üçüncü cüzün başında Hz. Peygamber'in (sav): 'İnsanın bireysel ve toplumsal emniyetini sağlayabilecek manevi güç' olarak takdim ettiği, Allah’ın güç ve kudretinden bahseden “Ayetel Kürsi” yer almaktadır.

Sonraki ayetlerde İslâm’da sosyal barışı konu edinen, toplumsal huzur için olmazsa olmaz bir yeri olan “infak, zekât, sadaka” ayetleri gelmektedir. Sadaka ve zekâtın kimlere verileceği belirlenir.

Allah rızası için yapılan maddi yardımın şartları ele alınmakta ve “Allah rızası gözetilmeyen yüklü miktarda infaktansa bir bağışlama ve güzel sözün' daha anlamlı olacağı vurgulanmaktadır.

İman şartlarını içeren “Amener Rasülü” ayetleriyle bakara suresi son bulur. Bu ayetlerde hiç kimseye “gücünün üstünde bir yük yüklenmeyeceği” müjdesi yer almaktadır.

Seçme Ayetler:

(اَيَوَدُّ اَحَدُكُمْ اَنْ تَكُونَ لَهُ جَنَّةٌ مِنْ نَخٖيلٍ وَاَعْنَابٍ تَجْرٖى مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُ لَهُ فٖيهَا مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ وَاَصَابَهُ الْكِبَرُ وَلَهُ ذُرِّيَّةٌ ضُعَفَاءُ فَاَصَابَهَا اِعْصَارٌ فٖيهِ نَارٌ فَاحْتَرَقَتْ كَذٰلِكَ يُبَيِّنُ اللّٰهُ لَكُمُ الْاٰيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ) “Sizden biriniz arzu eder mi ki, hurma ve üzüm ağaçlarıyla dolu, arasından sular akan ve kendisi için orada her çeşit meyveden (bir miktar) bulunan bir bahçesi olsun da, bakıma muhtaç çoluk çocuğu varken kendisine ihtiyarlık gelip çatsın, bahçeye de içinde ateş bulunan bir kasırga isabet ederek yakıp kül etsin!

(Elbette bunu kimse arzu etmez.) İşte düşünüp anlayasınız diye Allah size ayetleri böyle açıklar.”(Bakara: 2/266)

(اِنْ تُبْدُوا الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِىَ وَاِنْ تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاءَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَيُكَفِّرُ عَنْكُمْ مِنْ سَيِّپَاتِكُمْ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبٖيرٌ) “Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Fakat onları gizleyerek fakirlere verirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır ve günahlarınızdan bir kısmına da kefaret olur. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”(Bakara: 2/271)

(لِلْفُقَرَاءِ الَّذٖينَ اُحْصِرُوا فٖى سَبٖيلِ اللّٰهِ لَا يَسْتَطٖيعُونَ ضَرْبًا فِى الْاَرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ اَغْنِيَاءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بِسٖيمٰیهُمْ لَا يَسْپَلُونَ النَّاسَ اِلْحَافًا وَمَا تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَاِنَّ اللّٰهَ بِهٖ عَلٖيمٌ)

“(Sadakalar) kendilerini Allah yoluna adayan, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremeyen fakirler içindir. İffetlerinden dolayı (dilenmedikleri için), bilmeyen onları zengin sanır. Sen onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan arsızca (bir şey) istemezler. Siz hayır olarak ne verirseniz, şüphesiz Allah onu bilir.”(Bakara: 2/273)

Hadis-i Şerif:

(مَالٍ مِنْ صَدَقَةٌ نَقَصَتْ مَا ) “Sadaka vermek malı eksiltmez.”(Müslim, Birr, 69)

Netice: Dinen zengin sayılan Müslümanlar mallarından ve kazançlarından belli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine vermekle emrolunmuşlardır. “İnsan, sonunda cennet getirebilecek bir iyiliği, kötü niyet ve ahlaki olmayan tavırla tamamen boşa çıkarıp kasırgaya tutulmuş (sam çalmış) bir bahçe gibi kendi elleriyle mahvedebiliyor.”(Gerekçeli Meal, 94)

Ramazan ayıyla ilgili maddi yükümlülükler iki kısımdır:

1-Fitre: Dinen zengin sayılan bir kimse sorumluluk altındaki tüm bireyler için “günlük bir fakir doyumluğu” olan (2018 için asgari 19 Tl.) miktarı Ramazan bayramında fakirlere verir. Beş kişilik bir aile için 5x19=95 tl.

2-Fidye: Ramazan orucunu bir hastalık veya yaşlılık sebebiyle tutamayan ve sonra da kaza etme ihtimali bulunmayan kimseler eğer maddi imkânları yeterli ise her günün orucu için bir fitre miktarı 30x19= 570 Tl. ihtiyaç sahiplerine verirler.

Bunu tek bir fakire verebilecekleri gibi birden fazla fakire bölüştürebilir; para olarak verebilecekleri gibi gıda ve giyim malzemesi olarak ta verebilirler.


Anahtar Kelimeler:
deniz
18.05.2018 08:07:21
Googe de yazdım.Bu site çıktı. Değerli hocam Allah razı olsun.Belkide Müslüman ülkemde küçük bir ilçede her gün böyle yazılarla karşıma çıkan tek site sizsiniz ve sizi buldum.

osman
18.05.2018 08:08:37
Ve Ramazan için özel bir site buldum.Bezdum siyaset haberlerinden bu kadar detaylı konuları yazan hocamı ve ona yer veren abdullah abimi Antalya'dan selamlarla kutlarım

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı