RAMAZAN GÜNLÜĞÜ ;CÜZ : 2 Sayfa : 21-40

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ ;CÜZ : 2 Sayfa : 21-40

TEFEKKÜR 17.05.2018 08:27:25 86 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ ;CÜZ    : 2 Sayfa   : 21-40

CÜZ : 2

Sayfa : 21-40

Sureler: Bakara suresi.

Konusu: “Herkesin kıblesi, yönelişi farklıdır. Herkesin hayatının he­defi, programı farklı farklıdır. Kıble, kişinin yöneldiği yön de­mektir. Ki­minin kıblesi kadındır, kiminin kıblesi paradır, kimininki makamdır, ki­mininki dünyadır.

Bir insanın, bir toplumun “olmazsa olmazı” neyse kıblesi, hayat felsefesi odur demektir. Müslüman bir toplum olarak “olmazsa olmazlarımız” nelerdir acaba? Ferdi, ailevi ve toplumsal hayatımızda “kırmızıçizgilerimiz” var mıdır? “Onsuz yapamayız!” dediklerimiz şeyler nelerdir? Rabbimiz ne olması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır:

Seçme ayetler:

(وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلّٖيهَا فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ اَيْنَ مَا تَكُونُوا يَاْتِ بِكُمُ اللّٰهُ جَمٖيعًا اِنَّ اللّٰهَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدٖيرٌ) “Herkesin yöneldiği bir (Kıblesi), yönü ve yöntemi vardır ki, ona doğru yönelir. (Ey Muhammed ümmeti!) Siz de hayırlara yönelip bu hususta birbirinizle yarışın! Nerede olursanız olun, Allah sizi kendi huzurunda toplayacaktır. Çünkü Allah’ın her şeye gücü yeter.”(Bakara: 2/148)

(يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذٖينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ) “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki oruç sayesinde kötülüklerden korunursunuz.”(Bakara: 2/183)

(اَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرٖيضًا اَوْ عَلٰى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ اَيَّامٍ اُخَرَ وَعَلَى الَّذٖينَ يُطٖيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكٖينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَاَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ اِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ) “Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.”(Bakara: 2/184)

Hadis-i Şerif:

(ذَنْبِهِ مِنْ تَقَدَّمَ مَا لَهُ غُفِرَ واحْتِسَاباً إِيمَاناً رَمَضَانَ صَامَ مَنْ) “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhari, İman, 28; Müslim, Sıyam, 203)

Netice: Hayırda yarışmak iman varsa bir anlam kazanır. Ramazan ve Oruç, müminlerin hayır üzere yardımlaştıkları ve yarıştıkları özel ibadetlerdir. Hiç şüphesiz bu ibadetlerle takvaya ulaşabilmek için bazı şartlar yerine gelmelidir.

1-Niyet önemlidir. Ramazan ayının her günü için ayrı ayrı niyet etmek gerekir. Bir davranışı ibadete dönüştüren en önemli husus “Allah rızasını kazanma niyetiyle” ifa edilmesidir.

2-Orucun ve Ramazan ayında yapılan tüm iyiliklerin farz, vacip ve adabına azami hassasiyet gösterilmesi gerekir.

3-“Mideyi taamdan, bedenin tüm uzuvlarını haramdan” korumadıkça gerçek iyiliğe ulaşmak mümkün değildir.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI