RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ;CÜZ : 15;Sayfa : 281-301;Sureler : İsra suresi ve Kehf suresi 74. Ayete kadar.

TEFEKKÜR 30.05.2018 07:28:27 37 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

CÜZ : 15

Sayfa : 281-301

Sureler : İsra suresi ve Kehf suresi 74. Ayete kadar.

Konusu: İsra suresi bu adı, “gece yürüyüşü” anlamına gelen ilk ayetteki “esra” kelimesinden alır. İsra ve miraç mucizesinin Mescid-i Aksa’ya kadar olan kısmını konu edinir. Surede “İsrail oğullarının yenilgisi ve sosyal felaketlerinden söz edilir.”

“Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık” hakikatine atıf yapılır. Bu surede Tevrattaki “on emir”, dokuz emir olarak yer almaktadır.

“Allah’tan başkasına kulluk etmeme, ana babaya iyilikte bulunma, ihtiyaç sahiplerini görüp gözetme, israf ve cimrilikten sakınma, yoksulluk korkusuyla çocukları öldürmeme, zinaya yaklaşmama, haksız yere hiçbir cana kıymama, yetim malı konusunda hassas davranma, ölçü ve tartıda adaletli olma, kibirden uzak durmak…” gibi emir ve yasaklar yer almaktadır.

Öldükten sonrasına inanmak istemeyenlere yönelik “İster taş olun ister demir ya da dirilmesini hayal bile edemediğiniz başka bir varlığa dönüşün” mutlaka diriltileceksiniz.

“Kıssalar suresi” denebilecek olan “Kehf suresinde”; Ashab-ı Kehf’ten, Zengin ve yoksul kardeşlerden, Âdem-İblis kıssasından, Musa-Hızır kıssası ve Zülkarneyn kıssası yer almaktadır.

Seçme ayetler:

(وَاسْتَفْزِزْ مَنِ اسْتَطَعْتَ مِنْهُمْ بِصَوْتِكَ وَاَجْلِبْ عَلَيْهِمْ بِخَيْلِكَ وَرَجِلِكَ وَشَارِكْهُمْ فِى الْاَمْوَالِ وَالْاَوْلَادِ وَعِدْهُمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ اِلَّا غُرُورًا)

“Ve onlardan gücünün yettiklerini sesinle yoldan çıkar; atlarını ve adamlarını sal üzerlerine, servet ve evlat edinirken onlara ortak ol; dahası onlara vaadlerde bulun! Nasıl olsa Şeytan'ın vaadi aldatmadan başka bir şey ifade etmez!“(İsra: 17/64)

(اِنَّ عِبَادٖى لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطَانٌ وَكَفٰى بِرَبِّكَ وَكٖيلًا)

“Ama unutma ki, (gerçek) kullarım üzerinde senin etkin bir gücün olmayacaktır: zira senin Rabbin, (kullarını) koruyucu otorite olarak haydi haydi yeterlidir!'(İsra: 17/65)

(رَبُّكُمُ الَّذٖى يُزْجٖى لَكُمُ الْفُلْكَ فِى الْبَحْرِ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِهٖ اِنَّهُ كَانَ بِكُمْ رَحٖيمًا)

“Ey insanlar! (Size düşen Şeytana uymak değil Rabbinize yönelmektir. Çünkü) nimetlerinden yararlanmanız için denizde gemileri yüzdüren O’dur. Yine, bitimsiz bir merhametle sizi kollayan da O'dur.”(İsra: 17/66)

(اَلْمَالُ وَالْبَنُونَ زٖينَةُ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَالْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَوَابًا وَخَيْرٌ اَمَلًا)

“Mallar ve evlatlar dünya hayatının süsüdür. Baki kalacak olan dürüst ve erdemli davranışlar ise, karşılığı bakımından, Rabbinin katında daha değerli ve bir ümit kaynağı olarak daha verimlidir.”(Kehf: 18/46)

Hadis-i Şerif:

(الدَّمِ مَبْلَغَ الإِنْسَانِ مِنَ يَبْلُغُ الشَّيْطَانَ إِنَّ )

“Şüphesiz ki Şeytan insanın kanının ulaştığı yere ulaşır. (Damarlarında kan gibi dolaşır.) (Müslim, Selam, 25)


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI