RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ; CÜZ : 12;Sayfa : 221-241;Sureler : Yunus, Hud ve Yusuf suresi.

TEFEKKÜR 27.05.2018 08:35:44 42 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

CÜZ : 12

Sayfa : 221-241

Sureler : Yunus, Hud ve Yusuf suresi.

Konusu: On birinci cüzün sonunda 'Yunus suresi' yer almaktadır. Hz. Yunus’un kavmi, “haklarında azap kesinleşmiş olmasına rağmen derin pişmanlıkla ve ısrarla tevbe etmeleri üzerine ve hatta Peygamberleri de onları terk etmiş olduğu halde” affedilen yeryüzünün tek kavmi olmuştur.

“Beni Hud suresi ve kardeşleri ihtiyarlattı” peygamber sözüne konu olan bir suredir 'Hud suresi.' Peygamber ihtiyarlatan suredir.

Hud suresinde birçok kavmin helâk edilmesinden bahsedilir. Hz. Peygamber (sav) aynı azabın kendi kavminin başına gelmesinden korktuğu için bu kadar sıkıntı yaşamış olmalıdır. Ne de olsa o “rahmet elçisi” olarak gönderilmiştir.

“Senin Rabbin halkı (birbirine karşı) doğru dürüst davrandığı sürece, (sadece) sapık inançları yüzünden uygarlıkları helâk etmez!”(Hud: 11/117) ayeti surenin ana temasıdır.

“Hz. Yusuf gibi tarihi bir şahsiyet üzerinden Yusuf suresinde hayatı anlatılan Hz. Peygamber’in ta kendisidir. Ey Mekke’nin Yusuf’u! Taif senin kuyun, Mekke senin zindanın, hicret senin mısır yolculuğun, Medine senin Mısır’ındır. Yusuf’u bekleyen mutlu son seni de bekliyor!”(Gerekçeli Meal ve Tefsir)

Seçme ayetler:

(وَاَنِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا اِلَيْهِ يُمَتِّعْكُمْ مَتَاعًا حَسَنًا اِلٰى اَجَلٍ مُسَمًّى وَيُؤْتِ كُلَّ ذٖى فَضْلٍ فَضْلَهُ وَاِنْ تَوَلَّوْا فَاِنّٖى اَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ كَبٖيرٍ)

“Haydi, Rabbinizden kusurlarınız için af dileyin ve Tövbeyle (bilincinizi yenileyerek) O’na yönelin! O da size, sonu yasayla belirlenmiş bir süre doluncaya kadar (akıbeti) güzel bir hayat bahşetsin ve fazilet sahibi herkese faziletinin karşılığını versin. Ama eğer yüz çevirecek olursanız, iyi bilin ki ben korkunç bir günün azabının üzerinize kopmasından korkuyorum!”(Hud: 11/3)

(اِلَى اللّٰهِ مَرْجِعُكُمْ وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَیْءٍ قَدٖيرٌ)

“(Er veya geç) dönüşünüz Allah’adır ve O her şeyi yapmaya kadirdir.”(11/4)

(فَاسْتَقِمْ كَمَا اُمِرْتَ وَمَنْ تَابَ مَعَكَ وَلَا تَطْغَوْا اِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصٖيرٌ)

“Şu halde emrolunduğun gibi dosdoğru ol! Ve seninle birlikte yürümek için sana uyanlar da (aynı yolu tutsunlar)! Asla sınırı aşmayın! Unutmayın ki O yaptığınız her şeyin farkındadır!”(Hud: 11/112)

(وَلَا تَرْكَنُوا اِلَى الَّذٖينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ وَمَا لَكُمْ مِنْ دُونِ اللّٰهِ مِنْ اَوْلِيَاءَ ثُمَّ لَا تُنْصَرُونَ)

“Zulmedenlere en ufak bir eğilim dahi göstermeyin! Sonra ateş size de dokunur. Sizin Allah'tan başka yardımcınız da olmadığına göre, sonra büsbütün yardımsız kalırsınız.”(Hud: 11/113)

Hadis-i Şerif:


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI