RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ; CÜZ : 11,Sayfa : 201-221,Sureler: Tevbe 93. Ayetten, Yunus Suresi.

TEFEKKÜR 26.05.2018 11:23:19 90 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

CÜZ : 11

Sayfa : 201-221

Sureler: Tevbe 93. Ayetten, Yunus Suresi.

Konusu: Başında “besmele bulunmayan tek sure” Tevbe suresidir. Alimlerin çoğuna göre sure “müşriklere bir ültimatom, rahmet ve merhametin sona ermesini” içerdiği için besmelesiz gelmiştir. Bir başka görüşe göre Tevbe suresi enfal suresinin bir devamıdır.

Enfal suresinde müşriklerle bir anlaşmadan söz edilmişken, tevbe suresinde anlaşmanın bozulduğu haber verilmektedir.

Yüreklerindeki “gönül Kâbe’sini şirk, küfür ve nifakla dolduranların,” Kâbe’nin bakım ve onarımıyla, hacıların yeme içme işleriyle ilgilenmelerine Allah’ın razı olmayacağını ifade eden ayetler vardır. “Mabuduna şirk koşanların Mabedine hizmet etmeleri boşa bir çabadır.”

Bu surede ayrıca “sevgi ve değer verme” noktasındaki hiyerarşiye dikkat edilmesi istenmekte olup, “Allah, Allah’ın elçisi ve Allah yolunda çaba göstermeye” denk hiçbir dünyevi sevgiye müsamaha gösterilmemektedir.

Seçme ayetler:

(اِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكٖينِ وَالْعَامِلٖينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِى الرِّقَابِ وَالْغَارِمٖينَ وَفٖى سَبٖيلِ اللّٰهِ وَابْنِ السَّبٖيلِ فَرٖيضَةً مِنَ اللّٰهِ وَاللّٰهُ عَلٖيمٌ حَكٖيمٌ)

“Sadakalar (zekâtlar), Allah'tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm'a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borç yükü altında ezilenler, Allah yolunda (gösterilen her türlü faaliyetle) cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir, her hükmünde tam isabet kaydedendir.”(Tevbe: 9/60)

(اَفَمَنْ اَسَّسَ بُنْيَانَهُ عَلٰى تَقْوٰى مِنَ اللّٰهِ وَرِضْوَانٍ خَيْرٌ اَمْ مَنْ اَسَّسَ بُنْيَانَهُ عَلٰى شَفَا جُرُفٍ هَارٍ فَانْهَارَ بِهٖ فٖى نَارِ جَهَنَّمَ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِى الْقَوْمَ الظَّالِمٖينَ)

“Şimdi, (hayat) binasını Allah kaygısı ve rızası temelleri üzere inşa eden kimse mi daha iyidir; ya yoksa binasını suyun altına oyduğu kırılgan bir yer üzerine yapıp, sonunda da onunla birlikte Cehennem ateşine yuvarlanan kimse mi? Allah, zulmü içselleştiren bir toplumu asla doğru yola yöneltmez.”(Tevbe: 9/109)

Hadis-i Şerif:

(مَالٍ مِنْ صَدَقَةٌ نَقَصَتْ مَا)

“(Zekât) Sadaka malı eksiltmez.”(Müslim, Birr, 69)


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI