RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

TEFEKKÜR 16.05.2018 11:49:00 50 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

CÜZ : 1

Sayfa : 1-20

Sureler: Fatiha, Bakara sureleri.

Konusu: (Fatiha suresi) Bu sure ilahi kitabın bütün amaçlarını; getirdiği mana, bilgi ve hükümleri özet halinde ihtiva etmektedir. Kur’an-ı Kerim’in gönderiliş amacı insanların dünya hayatını düzene koymak ve iyi bir dünya hayatından sonra ebedi saadeti sağlamaktır. Bu amaca ulaşabilmek için:

1. Emir ve yasaklara ihtiyaç vardır.

2. Bu emir ve yasakların hayata geçmesi, bunların kaynağının “yaratıcı, varlığı zaruri, kemal sıfatlarına sahip, her çeşit eksiklik ve kusurdan uzak bulunan Allah” olduğunun bilinmesine bağlıdır.

3. Bu imanı, bu bilgi ve şuuru desteklemek üzere de mükâfat ve ceza vaadi gerekir.(Diyanet, Kur’an Yolu Tefsiri)

(Bakara suresi) İlk ayetleri hicretten sonraki ilk iki yılda nazil olmuştur. Fatiha suresinde onlar gibi olmamak için dua ettiğimiz “gazaba uğrayanlar ve yanlış yola sapanlar” bakara suresinde özellikleriyle anlatılmaktadır.

Bakara suresinin girişinde ilk 5 ayet müminlerden, sonraki 2 ayet kâfirlerden, takip eden 14 ayet münafıklardan bahseder. Sonra insanoğlunun Âdem’den itibaren serüveni anlatılır ve söz Yahudileşen İsrail oğullarına yani gazaba uğrayanlara getirilir.

“Ey Muhammed ümmeti! Dikkat edin sizi bekleyen en büyük tehlike Yahudileşmektir. Nasıl sizden önce insanlığa vahyi taşıma görevini Allah İsrail oğullarına yüklemişse, şimdi de Muhammed ümmetine yükledi. Musa’nın ümmeti vahyi taşıma görevine ihanet etti. Bu ihanetinin cezası olarak ta gazaba uğradı ve Yahudileşti.

Ey Muhammed ümmeti! Eğer sen de tıpkı İsrail oğulları gibi, tıpkı Musa ümmeti gibi vahyi taşına görevine ihanet edersen, vahye ihanet edersen senin de sonun onlara benzer.”

Seçme ayetler: (İman ebedi kurtuluştur.)

“Hani İbrahim, İsmail ile birlikte evin (Kâbe’nin) temellerini yükseltiyor, “Ey Rabbimiz! Bizden kabul buyur! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin” diyorlardı.”(Bakara: 2/127)

“Rabbimiz! Bizi kayıtsız şartsız sana teslim olan kimselerden eyle! Soyumuzdan da sürekli sana teslim olacak önder topluluklar var et! Bize nasıl kulluk yapacağımızı göster ve bizi affet! Hiç şüphe yok ki sen tövbeleri çokça kabul edensin, rahmetle muamele edensin!”(Bakara: 2/128)

“İşte İbrahim, kendi oğullarına bu dini vasiyet etmişti; nitekim Yakup da öyle yaptı:

“Yavrucuklarım! Allah size en saf, en temiz inancı seçti! Şu halde (Allah'a) tam teslim olmadan can verecekseniz sakın ölmeyin!”(Bakara: 2/132)

Hadis-i Şerif:

“İslam dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın kulu ve Resulü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak.”(Buhari, İman, 2)

Netice: İman, var oluşumuzun gayesidir. Ebedi kurtuluşumuzun tek çaresidir. Mümin olarak yapılan işler sahibine fayda sağlar. Ramazan orucu tutmak mümin kulların özelliklerinden biridir. Oruç tutmak, mümin oluşun bir ispatıdır. Oruç, sahibinin imanına şahit bir ibadettir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı