RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ;CÜZ : 25;Sayfa : 481-501;Sureler : Fussilet 46. Ayetten, Şura, Zuhruf, Duhan, Casiye 32. Ayete kadar.

TEFEKKÜR 9.06.2018 09:34:23 16 1
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

CÜZ : 25

Sayfa : 481-501

Sureler : Fussilet 46. Ayetten, Şura, Zuhruf, Duhan, Casiye 32. Ayete kadar.

Konusu: İstişare anlamına gelmektedir Şura… Konusu vahyin insanı inşa etmesidir. Meydan okuyucu bir üslup göze çarpmaktadır. Allah ile ilgili benzetmeleri reddeder ve “Hiçbir şey O’na benzemez!”(11) buyurulur.

Önceki ümmetlerin İslâm dinini kabulde zorlanmalarının sebebi olarak “kıskançlık ve ihtiras” duyguları gösterilir. Hz. Peygamber ve tüm iman edenlere “O halde sen emrolunduğun gibi dosdoğru ol! İnsanların boş arzu ve heveslerine/keyfi taleplerine uyma!”(15) tavsiyesinde bulunulur.

Zuhruf suresi “süs veya altın” anlamına gelen kelimeden alır bu ismi. Vahyin insanı yeniden inşasını ölü toprağın canlanmasıyla örneklendirilir. İnançsızlıklarını Allah’a mal etme şeklindeki kader anlayışlarını ele verir: “Eğer o sonsuz rahmet sahibi dileseydi biz onlara asla tapmazdık!”(20)

Aslında insanları böylesine savuran şey “atalarının dinine körü körüne bağlanmalarıdır.” Rahmanın mesajlarına kör gözle bakana şeytanların musallat olacağını haber verir.

Duhan, “duman” anlamına gelir. Adını bu kelimeden almıştır. Surenin mesajı “Eğer firavunlaşırsanız, her firavunu boğacak mutlaka bir deniz vardır.” İnsan kendisini “olmazsa olmaz” bir konumda görmemelidir. Nice insanlar vardır ki, onların gidişine “ne gök ağladı ne de yer, onlara mühlet te verilmedi!”(29)

İnsanoğlunun nihai yargılamadaki “bitmişliğini” ifade eden “casiye” kelimesi isim olmuştur bu sureye. Mesajı “İnsan, varlığını ve varlığını sürdürmek için kendisine lazım olan her şeyi Rabbine borçludur!”(36-37)

Seçme ayetler:

(وَلَوْلَا اَنْ يَكُونَ النَّاسُ اُمَّةً وَاحِدَةً لَجَعَلْنَا لِمَنْ يَكْفُرُ بِالرَّحْمٰنِ لِبُيُوتِهِمْ سُقُفًا مِنْ فِضَّةٍ وَمَعَارِجَ عَلَيْهَا يَظْهَرُونَ)

“(Sizin zenginlik ve itibar dediğiniz şey nedir ki?) Eğer insanların, (onlara imrenerek) tek bir küfür topluluğu haline gelme tehlikesi olmasaydı, Biz Rahman olan Allah’ı inkâr eden bu kimselerin evlerinin tavanlarını ve çıkacakları merdivenleri gümüşten yapardık! (Gümüşten damlarla ve üzerinde gösteriş yapacakları seyir teraslarıyla donatırdık!)”(Zuhruf: 43/33)

(وَلِبُيُوتِهِمْ اَبْوَابًا وَسُرُرًا عَلَيْهَا يَتَّكِؤُنَ)

“Dahası evlerini gümüş kapılarla, üzerinde yayıla yayıla oturacakları gümüş koltuklarla donatırdık…”(43/34)

(وَزُخْرُفًا وَاِنْ كُلُّ ذٰلِكَ لَمَّا مَتَاعُ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَالْاٰخِرَةُ عِنْدَ رَبِّكَ لِلْمُتَّقٖينَ)

“Ve onları altına mücevherlere boğardık. Oysa bunların hepsi (ahirete nispetle), şu dünya hayatının geçici zevklerinden başka bir şey değildir. Rabbinin katında daha değerli olan ahiret ise, sadece şirk ve isyandan sakınıp, takvaya ulaşanlar içindir.”(Zuhruf: 43/35)

Hadis-i Şerif:

(الْكَافِرِ وَجَنَّةُ الْمُؤْمِنِ سِجْنُ اَلدُّنْيَا)

“Dünya müminin zindanı, kâfirin cennetidir.”

(Müslim, Zühd, 1)


Anahtar Kelimeler:
ozan
9.06.2018 09:41:18
Hocam Allah Razı olsun;Bir de sorum var. Anam oruç tutamadı.Fitre verelim dedim.Bana belki kısa günlerde tutarım dayanabilirsem dedi.O günler de tutsa ara vermeden mi tutması gerekir,ayrı ayrı günlerde tutablirmi ,birde farz edelim 15 gün tutabildi ve rahatsız oldu.15 gününmü fitresini verecektir.saygılarımla

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı