RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN ; 22;Sayfa : 421-441;Sureler : Ahzab 30. Ayetten, Sebe, Fatır ve Yasin 27. Ayete kadar.

TEFEKKÜR 6.06.2018 09:12:04 8 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

Yusuf Kambur(İlahiyatçı-Yazar)

CÜZ : 22

Sayfa : 421-441

Sureler : Ahzab 30. Ayetten, Sebe, Fatır ve Yasin 27. Ayete kadar.

Konusu: “Müttefik güçler” anlamına gelir Ahzab. Çok konulu surelerin başında gelir. En genel anlamıyla sure, “insan ilişkilerini yeniden inşa eder.” Hz. Peygamber’e evlatlığının boşadığı Zeynep’le evlenmesini emreden ayetler için Hz. Ayşe (ra): “Eğer Rasulüllah vahiyden bir şey saklayacak olsaydı o bu olurdu” demiştir.

Sebe suresi adını sureye konu olan “Sebe Uygarlığından” almıştır. “Size tek bir öğüdüm var: ister başkalarıyla beraber ister yalnız başınayken, Allah’ın huzurunda bulunduğunuzu asla unutmayın!” vurgusu önemlidir.

Fatır suresi adını ilk ayetteki “yoktan var etmek” anlamındaki fatır kelimesinden alır. Sure, hayatın çeşitliliğini ve çift kutuplu oluşunu anlatmaktadır. Buna göre “iman gibi küfür de hep var olacaktır.” “Sizler hep Allah’a muhtaçsınız, Allah ise kendi kendine yetendir” gerçeği zihinlere kazınmıştır.

Seçme ayetler:

(يَا اَيُّهَا النَّبِىُّ قُلْ لِاَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنٖينَ يُدْنٖينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابٖيبِهِنَّ ذٰلِكَ اَدْنٰى اَنْ يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللّٰهُ غَفُورًا رَحٖيمًا)

“Sen ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına, (bütün) müminlerin hanımlarına (toplum içine çıktıklarında) üzerlerine (tesettürü tam sağlayan) giysilerini/örtülerini almalarını söyle! Bu, onların mümin ve saygın kadınlar olarak tanınmaları ve rahatsız edilmemeleri için daha uygundur. Şüphesiz Allah tarifsiz bir bağış ve eşsiz bir merhamet kaynağıdır.”(Ahzab: 33/59)

(ثُمَّ اَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذٖينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِهٖ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِاِذْنِ اللّٰهِ ذٰلِكَ هُوَ الْفَضْلُ الْكَبٖيرُ)

“Sonra Biz bu kitabı, kullarımızdan seçtiğimiz kimselere miras bıraktık; onlara emanet ettik. Onlardan bazıları kendine zulmeder; bu emanetin hakkını vermez.

Bazıları ise orta yolu izler (çoğu zaman onunla amel etmekle beraber hataları da vardır.)

Diğer bir kısmı da Allah’ın izniyle iyi işlerde (bu emanetin hakkını yerine getirmede) en önde gider. Bu, işte budur muhteşem zafer, asıl fazilet!”(Fatır:35/32)

Hadis-i Şerif:

“Cehennemliklerden kendilerini henüz görmediğim (benim zamanımda olmayan) iki grup kadın vardır: Birincisi Allah kullarına zulmedenlerdir. İkinci grup ise,

(عارِياتٌ كاسياتٌ ونِساء)

(مَائِلاتٌ مُمِيلاتٌ)

(المائِلَةِ الْبُخْتِ كَأسْنِمةِ رُؤُوسُهُنَّ )

“Giyinmiş oldukları halde çıplak görünen ve öteki kadınları kendileri gibi giyinmeye zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır…”

(Müslim, Cennet, 52)


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı