RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ;CÜZ : 20;Sayfa : 381-401;Sureler : Neml suresi 55. Ayetten, Kasas ve Ankebut suresi 47. Ayete kadar.

TEFEKKÜR 4.06.2018 09:28:52 34 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

CÜZ : 20

Sayfa : 381-401

Sureler : Neml suresi 55. Ayetten, Kasas ve Ankebut suresi 47. Ayete kadar.

Konusu: Neml, özel anlamda “karınca” genel anlamda ise “bir araya gelme yeteneğine sahip küçük ve hafif canlı” demektir. Surede “Süleyman (as) ile Belkis” hikâyesi genişçe yer alır. Süleyman gibi güç ve iktidar sahibi olsanız bile “bir karıncayı incitmeyecek” hassasiyetiniz olmalı mesajı açıktır.

“De ki: Dolaşın yeryüzünü, günahkârların sonunun nice olduğunu görün” ayeti, sureden çıkarılması gereken dersi verir.

“Kasas suresinde “Karun kıssası” üzerinden “servet ahlakı” üzerinde durulmaktadır. Surede ayrıntılı olarak ele alınan “Firavun, Haman, Karun” üçlüsü, “siyaset, bürokrasi, sermaye” üçgenini temsil eder. Bu üçlü, zalim olursa, zulüm üzerine bina edilmiş olan piramidik bir siyaset üretir. Bu üç erkin temerküzü, gücü tanrılaştırır.”(Gerekçeli Meal ve Tefsir)

“Sen sevdiğini doğru yola yöneltemezsin fakat Allah dilediğini (hidayet yolunu tercih edeni) hidayete erdirir” gerçeği tüm zamanların zihinlerine kazınır.

Seçme ayetler:

(فَلَمَّا جَاءَهُمُ الْحَقُّ مِنْ عِنْدِنَا قَالُوا لَوْلَا اُوتِىَ مِثْلَ مَا اُوتِىَ مُوسٰى اَوَلَمْ يَكْفُرُوا بِمَا اُوتِىَ مُوسٰى مِنْ قَبْلُ قَالُوا سِحْرَانِ تَظَاهَرَا وَقَالُوا اِنَّا بِكُلٍّ كَافِرُونَ23.1*************)

“Kendilerine tarafımızdan hak peygamber gelince “Ona verilen bu (Kur’an/mucizeler), Musa’ya verilen (Tevrat/mucizeler) gibi toptan verilseydi ya!” derler. ” Peki, onlar Musa’ya verilen Tevrat’ı inkâr etmemişler miydi?

“Bunlar (Tevrat ve Kur’an) birbirlerini destekleyen iki sihir ve tılsım kitabı!” deyip, “Biz aslında bunların hiçbirine inanmıyoruz!” dememişler miydi?(Kasas: 28/48)

(قُلْ فَاْتُوا بِكِتَابٍ مِنْ عِنْدِ اللّٰهِ هُوَ اَهْدٰى مِنْهُمَا اَتَّبِعْهُ اِنْ كُنْتُمْ صَادِقٖينَ23.2*************)

“Ey Peygamber! Sen onlara de ki: Eğer doğru sözlü kimselerseniz haydi Allah katından o ikisinden daha iyi yol gösteren bir kitap getirin de ben de ona uyayım!”(28/49)

(فَاِنْ لَمْ يَسْتَجٖيبُوا لَكَ فَاعْلَمْ اَنَّمَا يَتَّبِعُونَ اَهْوَاءَهُمْ وَمَنْ اَضَلُّ مِمَّنِ اتَّبَعَ هَوٰیهُ بِغَيْرِ هُدًى مِنَ اللّٰهِ اِنَّ اللّٰهَ لَا يَهْدِى الْقَوْمَ الظَّالِمٖينَ)

“Sana cevap veremezlerse bil ki, onlar boş arzu ve heveslerinin peşinden gitmektedirler. Allah’ın gösterdiği doğru yolu bir tarafa bırakıp boş arzu ve heveslerinin peşinden gidenlerden daha sapkın, daha şaşkın kim olabilir?

Şu bir gerçektir ki, Allah zalim bir topluma (zulüm yolunu tercih ettikleri sürece) doğru yolu göstermez!”(Kasas: 28/50)

Hadis-i Şerif:

(أَحَدُكُمْ يُؤْمِنُ لاَ )

(بِهِ.جِئْتُ لِماَ تَبَعاً هَوَاهُ يَكُونَ حَتَّى)

“Sizden biri istek ve arzularını getirdiğim şu kitaba uygun hale getirmedikçe (gerçek manada) iman etmiş olamaz.”(İmam Nevevi, Kırk Hadis)


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı