RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ;CÜZ : 17;Sayfa : 321-341;Sureler : Enbiya ve Hac sureleri.

TEFEKKÜR 1.06.2018 08:59:15 34 0
RAMAZAN GÜNLÜĞÜ

Yusuf Kambur İlahiyatçı-Yazar

CÜZ : 17

Sayfa : 321-341

Sureler : Enbiya ve Hac sureleri.

Konusu: Enbiya suresinde “on yedi Peygamberderden” bahsedilmektedir. On sekiz Peygamberden söz edilen En’am suresinden sonra en yoğun şekilde konu oldukları suredir. Bu surede dinin üç temel direği; “tevhid, ahiret ve nübüvvet” üzerinde durulmaktadır.

“Sizin bu ümmetiniz tek bir ümmettir” dendikten sonra “Sizin İlahınız tek bir İlah’tır” vurgusu bize, Allah’ın mutlak birliği ile ona iman edenlerin amaç birliği arasında bağ kurmayı öğretir. Birincisi “tevhidin” ikincisi “vahdetin” şartıdır.

Hac suresi ismini “hac ibadetiyle” ilgili ayetlerden almıştır. “İman, şirk, ibadet, cihad” gibi konular üç ana çerçevede ele alınmaktadır. Bunlar “hicret, savaş ve hacdır.” Her üçünde de insanın yerini yurdunu terk edip uzaklara gitmesi, çeşitli zahmetlere katlanması ve aynı inancı taşıyanlarla kader birliği etmesi söz konusudur.

“Gözler kör olmaz, fakat asıl kör olan göğüslerde bulunan kalplerdir” mesajı dikkat çeker.

Seçme ayetler:

(اِقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فٖى غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ)

“İnsanların hesap vakti (kıyamet) yaklaştı. Oysa onlar Hâlâ gaflet içindedirler ve bu gerçeği anlamaya yanaşmamaktadırlar.”(Enbiya: 21/1)

(مَا يَاْتٖيهِمْ مِنْ ذِكْرٍ مِنْ رَبِّهِمْ مُحْدَثٍ اِلَّا اسْتَمَعُوهُ وَهُمْ يَلْعَبُونَ)

“Ne zaman Rablerinden onlara yeni bir uyarı gelse onu da sadece alaya alarak dinliyorlar.”(21/2)

(لَاهِيَةً قُلُوبُهُمْ وَاَسَرُّوا النَّجْوٰى اَلَّذٖينَ ظَلَمُوا هَلْ هٰذَا اِلَّا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ اَفَتَاْتُونَ السِّحْرَ وَاَنْتُمْ تُبْصِرُونَ)

“Onların aklı-fikri hep oyunda oynaştadır. Üstelik bilinci altüst olan bu kimseler el altından şöyle fiskos yapıyorlar: Bu da sizin gibi ölümlü bir insan değil mi? Şu halde siz göz göre göre büyüye kapılıp gidecek misiniz?”(21/3)

(اَفَلَمْ يَسٖيرُوا فِى الْاَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِهَا اَوْ اٰذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَا فَاِنَّهَا لَا تَعْمَى الْاَبْصَارُ وَلٰكِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتٖى فِى الصُّدُورِ)

“İyi ama onlar hiç mi yeryüzünde gezip dolaşmazlar? Bu sayede kendileriyle akledecek bir kalbe ya da işitecekleri kulağa sahip olsalardı ya! Ama şu da var ki, sadece gözler kör olmaz, bazen insanların kalpleri de kör olur (gönül gözleri görmez olur.)”(Hac: 22/46)

Hadis-i Şerif:

( وَأمْوَالِكُمْ صُوَرِكُمْ إِلَى يَنْظُرُ لاَ اللَّهَ إِنَّ)

(وَأعْمَالِكُمْ قُلُوبِكُمْ إِلَى يَنْظُرُ وَلـكِنْ)

“Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve amellerinize/ işlerinize bakar.”(Müslim, Birr; 33)


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI