Kur’an Ezberlemek İçin İpuçları

Pratik Bir Şekilde Kur’an Ezberlemek İçin İpuçları

TEFEKKÜR 22.04.2014 09:22:59 18 0
Kur’an Ezberlemek İçin İpuçları
1 – Niyet

Eğer saf bir şekilde Allah için yapmak istemiyorsanız, zamanınız ve çabanız boşuna gidecektir. Sadece sevabınız kesilmez, günah da kazanabilirsiniz. Yani bu ÖNEMLİ bir mesele. Niyetiniz ile doğal olarak çabalayacaksınız, bu Müslüman olduğunuzun bir işareti, o halde umudunuzu yitirmeyin, neşelenin ve uygun niyetlerle secdede duaya devam edin.


2 – Dua

En büyük silahınız ve Allah ile olan bağınız. Hiçbir masrafı yok size, o halde cimri olmayın. Kullanın ve ısrarcı olun. Sürekli isteklerimizi dile getirdiğimizde rahatsız olmayacak tek varlık Allah’tır. Bizim O’na dönmemizi seviyor ve geri çevirmekten haya ediyor. Dua etmenin adabı vardır, bilin ki Allah dalgın kalplerin duasına cevap vermez! Dua ederken ODAKLANIN ve samimi olun.



وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

Rabbiniz şöyle dedi: “Bana dua edin, duânıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir hâlde cehenneme gireceklerdir.”

-Mü’min Suresi, 60. Ayet Meali


3 – Hedef, Plan

Plan yapmakta başarısız olanlar, başarısız olurlar! O halde hedefinizi ayarlayın, yazın ve somut hale gelmesine izin verin! Planlarınız GERÇEKÇİ ve DAİMİ olmalı.


4 – Ne Zaman Ezberleyeyim?

Ezberlemek için en güzel zaman fecr vaktidir (sabah namazından sonra gün aydınlanmaya başladığı vakit). Allah sabah namazından bahsederken Kur’an-ı Kerim’de, fecr namazı demiyor, ‘Fecrin Kur’an’ı’ diyor. Bu size ne anlatıyor?


إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًا

‘…bir de kıraatıyle seçkin olan sabah namazını kıl.’

-İsra Suresi, 78. Ayet Meali


5 – Uyku

Sünneti takip edin ve uyuyarak ecir kazanın! Nasıl mı? Erken kalkmaya niyet edin, yeterli enerjinizin olması ve Kur’an okumak için. Kur’an okumak bir yana birçoğumuz fecr vaktinde gözlerimizi bile açık tutamıyoruz, bu yüzden erken yatın ve erken kalkın. Bunun çok fazla sonucunu alacak ve başarılı olacaksınız inşaAllah.


6 – Sistem: EN ÖNEMLİSİ!

Öncelikle abdest alın!

Mekteb-i Suffa – Kuran sayfamızı veya Kur’an-ı Kerim dinleyebileceğiniz bir uygulamayı açın.

1. Tek seferde bir ayet dinleyin. Ayet okunurken parmağınız ile takip edin. Aceleci davranmayın ve tekrar edin, ta ki onunla birlikte okuyabilene kadar. Seviyenize, ayetin uzunluğuna ve kelimelerin zorluğuna göre 5-15 kez dinleyebilirsiniz. Kelimeleri yanlış telaffuz ederken ezberlememek için böyle devam etmelisiniz.

2. Sesi kapatın ve kendi kendinize hala parmağınız ile takip ederek okuyun. (10-20 kere)

3. Gözleriniz kapalı bir şekilde okuyun. Eğer 1. ve 2. basamakları doğru yaptıysanız, ayet aklınızda olmalı. Hayır, bu bir sihir değil, beyniniz Mushaf’ın bir fotoğrafını çeker. 10-20 kez daha böyle tekrar edin.

4. İlk ayet için böyle yapınca artık ikinci ayete geçebilirsiniz.

5. Birinci ve ikinci ayeti birlikte 5 kere tekrar edin.

6. Dersinizi bitirene kadar böyle devam edin. Eğer bu talimatlara uyarsanız Allah’ın izniyle ezberleyecek ve asla unutmayacaksınız!


☆Mushaf☆

Tüm okuma ve ezberleme faaliyetleriniz için aynı Mushafı kullanın. Böyle yaparak farklı yazı şekilleriyle kafanızı karıştırmamış olursunuz. Bunun için renkli tecvidli Kur’an-ı Kerim, işinizi kolaylaştırabilir.

SESLİ OKUYUN! Eğer aklınızdan okumaya çalışır ya da fısıldarsanız ilerleyemezsiniz. Kendi sesinizi duymanız gerekir, böylece mümkün olan hatalarınızı düzeltirsiniz. Çok sesli de değil ancak orta yolu bulun.


☆Tecvid☆

Kur’an-ı Kerim tecvidli okunmalıdır. Tecvid güzel sesle okumak değil, her bir harf ve kelimeyi doğru çıkarmaktır.

Kelime Mealli Kur’an ile çalışarak Kur’an’da geçen kelimeleri öğrenebilirsiniz. Bunun için kelime mealli bir Mushaf veya yine web sitemizden yararlanabilirsiniz.

Mektebisuffa.com – Kuran


☆Hoca☆

Okurken hatalarınızı düzeltecek birini bulun. Anneniz ya da arkadaşınız herhangi biri! Bu konuda sormaktan çekinmeyin ve sizi dinlemelerini isteyin.


☆Tekrar☆

Önceden ezberlediklerinizi tekrar edin. Akşam namazından sonra veya hatta namazınızda! Tekrar etmek oldukça önemlidir.


Ebû Mûsa radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Şu Kur’an’ı hâfızanızda korumaya özen gösteriniz. Muhammed’in canını kudretiyle elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, Kur’an’ın hâfızadan çıkıp kaçması, bağlı devenin ipinden boşanıp kaçmasından daha hızlıdır. “

Hadis-i Şerif Meali, Kaynak: Buhârî, Fazâilü’l-Kur’ân 23; Müslim, Müsâfirîn 231.


☆Kıyam☆


“Aziz ve celîl olan Rabbimiz her gece, gecenin son üçte biri kaldığında en aşağı semâya nüzul edip: “Bana dua eden yok mu, duasını kabul edeyim? Benden isteyen bir kimse yok mu, ona (istediğini) vereyim? Benden af dileyen yok mu, onu affedeyim..” der.”

Hadis-i Şerif Meali, Kaynak: Buhârî, Teheccüd 14.

Derler ki eğer bir şeyi gerçekten istiyor ve gece kalkıp Allah’a bunun için dua etmiyorsan aslında gerçekten istemiyorsundur. Allah bizlere ne istediğimizi soruyor fakat bizler uykudan kalkıp söylemekten aciziz. Sabah namazından yarım saat önce kalkın ve ne istiyorsanız dua edin. Unutmayın Allah kullarına çok yakın!


☆Kur’an Arkadaşı☆

Sizi motive edecek ve cesaretlendirecek birini bulun. Rekabetçi olun ve yarışın: arkadaş, kardeş, anne-baba, hatta eşiniz ile…



أُوْلَئِكَ يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَهُمْ لَهَا سَابِقُون

İşte onlar, iyiliklere koşuşurlar ve iyilik için yarışırlar.

-Mü’minun Suresi, 61. Ayet Meali

Allah’ım, Kur’an-ı Kerim’i kalplerimizin baharı, bedenimizin nuru ve sıkıntılarımızın gidericisi eyle! (Amin.)


‘‘Kur’an-ı Kerim arkadaş gibidir… Arkadaşlık uzadıkça onun sırlarını daha çok öğrenirsin, o sırlarını birkaç dakika oturup da sonra giden birine açmaz…’’

Sheikh Muhammd al-Awaji

Kaynak: The Ideal Muslimah
 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı