Kimden öğrendiler acaba

Yavuz, kuşların enerji tasarrufu yapmak için sürü halinde uçtuklarını söyledi

TEFEKKÜR 11.06.2014 07:50:27 34 0
Kimden öğrendiler acaba
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, kuşların enerji tasarrufu yapmak için sürü halinde uçtuklarını söyledi.

Büyük kuşların küçük kuşlara göre daha fazla enerji tasarruf yaptığını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 'Sürü halinde uçan kuşlar bireysel hallerinden daha yavaş uçmaktadır. Kuşların birbirine yakınlığı arttıkça tasarruf edilen enerji miktarı da artmaktadır. Sürünün eni derinliğinden fazla olduğu zaman enerji tasarrufu daha fazladır. Sürünün yoğunluğu arttıkça, yani bireyler arası yakınlık arttıkça da enerji kazancı artmaktadır. Genel olarak küçük kuşlar, büyük kuşların oluşturduğu sürülere katılarak daha fazla enerji tasarruf ederler. Kuş türleri belli formasyonlar oluşturarak göç etmektedir. Belli formasyonlar oluşturarak göç eden sürülerde tasarruf edilen enerji miktarı her zaman eşit değildir. V şeklinde uçuşta, en öndeki kuş, en az enerji tasarruf ederken ters U şeklinde uçanlarda tasarruf edilen enerji miktarı bütün kuşlarda neredeyse eşit düzeydedir. Kuşlar arasındaki eşitsizlik türlerin sürüde yer değiştirmesi ile telafi edilmektedir' diye konuştu. (Yeni Şafak)

RİSALE-İ NURDAN:

Emir ve izn-i İlâhî ve havl ve kuvvet-i Rabbâniye ile, umum hayvanatın, melâikeden bir çobanı, bir nâzırı olduğu gibi, kuş taifesinin de bir çobanı var. Onlar bilmese de, emr-i İlâhî ile ve ilham-ı Rabbânî ile, çobanları onları sevk eder. O sevk-i fıtrî ise, kuşlara gelen ilhama dayanır. Kuşlar, ilhama mazhardırlar ki, yaşı bir günlük bir arı yavrusu, havada, bir gün mesafede gider, o ilham-ı fıtrî ile, o sevk-i Rabbânî ile yolunu şaşırmadan dönüp, gelip yuvasına girer. (Emirdağ Lâhikası-1)
Risale haber 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI