Kibir Allah’tan uzaklaştırır

Kibir Allah’tan uzaklaştırır

TEFEKKÜR 29.01.2018 13:32:06 14 0
Kibir Allah’tan uzaklaştırır

Kibir Allah’tan uzaklaştırır

“Yeryüzünde haddini aşarak haksız yere büyüklük taslayanları ayetlerimden/varlık delillerinden (mucizeleri idrak etmekten) uzak tutacağım. İsterse onlar her türlü mucizeye şahit olsunlar, yine de ona inanmazlar.

Onlar hak yolu görüyor olsalar bile o yoldan gitmezler fakat sapık yolu görünce hemen onu kendilerine yol olarak benimserler. İşte bu, onların ayetlerimizi yalanlamaları ve onlara karşı umursamazlıkları nedeniyledir.”(Araf: 7/146)

Hadis-i Şerif

Hz. Peygamber (sav):

“Kalbinde zerre miktarı kibir bulunan cennete girmez.” buyurduğunda, oradaki adamlardan biri,

“Şüphesiz, kişi elbisesinin güzel olmasını, ayakkabısının güzel olmasını ister.” dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz (sav) şöyle buyurdu:

“Şüphesiz Allah güzeldir, güzel olanı sever. Kibir ise, hak ve hakikati kabul etmeye tenezzül etmemek ve insanları hor-hakir görmektir.”(Müslim, İman, 147-149) buyurdu.

Yorum

Kibir, ahlaki hastalıklardan biridir. Kibrin en büyüğü “Allah’a karşı kibirdir.” Hakkı ve haddi olmadığı halde varlığını kendisine borçlu olduğu kudrete karşı büyüklük vehmine kapılmak bir insanın kendine yapabileceği en büyük kötülüktür.

Kibri karakter haline getirip, kendini Allah’a ihtiyacı yokmuş durumuna düşüren kimseyi tövbe edip aklı başına gelinceye kadar Allah ayetlerine yaklaştırmayacağını buyurmuştur. Adeta “kibirli insan bu bulaşıcı hastalıktan dolayı karantinaya alınmaktadır. Eğer bu karantina ona fayda vermezse cehennem yoğun bakımına alınacaktır.”

Allah haddini ve hakkını bilenlerden olmayı nasip etsin….


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI