Huzurun Teminatı İnançtır

Son yıllarda ülkemizde suç oranlarının büyük ölçüde arttığı ifade edilmektedir. İstatistikler de bu ifadeyi doğrulamaktadır. Hırsızlık, kapkaç, yaralama ve ölümle sonuçlanan sokak kavgaları haber bültenlerinde hiç eksik olmuyor.

TEFEKKÜR 17.09.2014 09:27:40 18 0
Huzurun Teminatı İnançtır
SEVGİ GÖNÜL

Son yıllarda ülkemizde suç oranlarının büyük ölçüde arttığı ifade edilmektedir. İstatistikler de bu ifadeyi doğrulamaktadır. Hırsızlık, kapkaç, yaralama ve ölümle sonuçlanan sokak kavgaları haber bültenlerinde hiç eksik olmuyor. Maganda kurşunları ile masun insanlar can veriyor, sokak ortasında kadınlar öldürülüyor.

Uyuşturucu kullanımı ortaöğretim çocuklarına kadar inmiş, okul önlerinde bonzai tacirleri tezgâh açmış durumda. İlköğretim sınıflarında bıçaklı kavgalar oluyor, öğrenciler öğretmenini dövüyor, okullarda şiddet kol geziyor. Ahlâksızlık başını almış gidiyor. Müstehcenlik internet vasıtası ile evlere kadar girmiş bulunuyor. Daha fazlasını yazarak “batılı iyice tasvir” etmek istemiyorum. Zaten televizyonlarda ve gazetelerde bunlar ballandıra ballandıra anlatılarak sâfi zihinler iyice bulandırılıyor.
Psikologlar, pedogoglar, asayiş ve emniyet birimleri bu konuda başbaşa verip, suç işleme nedenleri ile suçları önleme tedbirleri hakkında her halde geniş kapsamlı çalışmalar yapıyorlardır. Ama alınan tedbirlerin ne kadar işe yaradığı suç oranlarının artmasından anlaşılmaktadır. Yasalar ne kadar mükemmel, kolluk kuvvetleri ne kadar eğitimli ve fedakâr olursa olsun, insanlardaki manevî boşluklar doldurulmazsa suçları önlemek mümkün olmuyor. Belki hiç bir tedbir suçu ve suçluyu tamamen ortadan kaldırmaz ama, en aza indirmek ve en az insanın suçtan zarar görmesini sağlamak mümkündür.
İnsanların eğitim seviyesi, toplumun sosyoekonomik yapısı, kültür ve medeniyet seviyesinin yüksek olması da suçu azaltmaya yetmiyor. Hatta hayat standardı yüksek kesimlerde bazen daha çok suç ve suçluya rastlanmaktadır. Ekonomik suçların en büyüğü ise, büyük sermaye ile çalışan kişi ve kuruluşlar tarafından işlenmektedir. Batık krediler, milletin malını ve parasını kursaklarına indiren büyük çaplı hortumlar, yüksek kesimlerde işleyen yüksek miktarlı rüşvet ve dolandırıcılık olayları da bunu göstermektedir.
Suçları sadece yasal düzenlemeler ve sıkı emniyet tedbirleri ile önlemek mümkün olmadığına göre, bunun mutlaka başka yolları olmalıdır. Başka yol değince eğitim akla gelebilir. Ama insanlara sadece felsefe ve fen ilimleri öğretirseniz yine suç işleme eğilimini azaltamazsınız. Teknik donanım ve mühendislik bilgilerini kullanarak bankaların içini boşaltan, mühendislere ve kimya bilgilerini kalpazanlıkta kullanan kimyagerlere rastlanmaktadır.
İnsanların aklı dolu, vicdanı boş olduktan sonra onları suç işlemekten vazgeçirmek mümkün olmaz. Onun için akıllarını boşaltmak değil, vicdanlarını doldurmak gerekmektedir. Yani Bediüzzaman Hazretlerinin dediği gibi, “Aklın nuru fen ilimleri, vicdanın ziyası din ilimleridir. İkisinin birleşmesiyle hakikat ortaya çıkar.” Demek ki din ilimleri hem fert, hem de toplum için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Vicdanlara söz geçirmek, ancak inancın verdiği bir güçle mümkün olabilir.
İnanan insan vicdan sahibi insandır. Başkalarına zarar vereceği zaman önce bunu vicdan süzgecinden geçirir. Bu süzgeç de ise kötülüklerin geçmesi mümkün değildir. Yani suça yönelik bir davranış, düşünce aşamasında iken önlenmiş olur. “En güzel önleyici tedbir, iyi bir din eğitimidir” demek hiç de yanlış olmaz. Zira din insanlara hakkı, adaleti, şefkati ve merhameti tavsiye eder. Başkalarının hakkını gasp etmeyi, zulmü, işkenceyi, yasaklar. Toplumda barış ve kardeşliği tesis eder. Böylece emniyet ve huzurun güvencesi olur.

YENİ ASYA
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI