HER GİDENİN ZİYARET ETTİĞİ ERZURUM’DAKİ ABDURRAHMAN GAZİ HZ. TÜRBESİ

Türkiye’nin dört bir yanında metfun bulunan İslam büyüklerinin türbelerinden biriside Erzurum İlinde palandöken dağı eteğinde kabri şerifi bulunan Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesidir.

TEFEKKÜR 10.08.2021 09:47:12 169 0
HER GİDENİN ZİYARET ETTİĞİ ERZURUM’DAKİ ABDURRAHMAN GAZİ HZ. TÜRBESİ

Erzurum’daki öğrencilik yıllarımdan bu yana, her Erzurum’a gittiğimde Palandökende mezarı bulunan, Abdurrahman Gazi hazretlerinin türbesini ziyaret ederim. Hemen yanı başında bulunan ve kendi ismini taşıyan Abdurrahman Gazi Hz. Camisinde ibadetlerimi eda ederim. Ve Erzurum şehrinin genelini en güzel bu noktadan seyretme imkânını elde etmiş olursun.

Haber: Bayram Ali Kavalcı-Erzurum

Abdurrahman Gazi Hz. Türbesi, Erzurum'un 2,5 kilometre güneydoğusunda Palandöken Dağı'nın eteğinde bulunmaktadır. Abdurrahman Gazi ismi Erzurum'da büyük izler bırakmıştır. Şehitlik ve gazilik mertebesine erişmiş bir insan olduğu için onun manevi şahsiyeti Erzurumluların daima gönlünde yaşamış, yüce insandır Palandöken Dağı'nın üst yamaçlarında türbesi bulunan ve bir ziyaretgâh yeri olan Abdurrahman Gazi'nin Hazreti Peygamber'in sancaktarı olduğu halk arasında yaygındır. Kellesi koltuğunda, sancağı elinde olan Abdurrahman Gazi Palandöken Dağı'ndaki “Şığvaler' Mevkii'ne gelince dağda bulunan çobanlar evvela dona kalırlar, sonra biri dayanamayıp: “Olaaa hele bakın şuraya, eskerin kellesi koltuğunda dağa doğru koşuyor” diye bağırmağa başlar. Abdurrahman Gazi Efendimizin Sancaktarı ve Ashaptan evliyaullah bir zat kem göz onu orada nazara getirir ve olduğu yere düşer kalır. Hem gazilik hem de Şehitlik rütbesine ermiştir. Palandöken'in Şığvaler tepesi denilen Sultan Sekisi yamaçlarında ruhunu teslim ederken Ona kavuşmaya çalışan kardeşi de Türbe Deresi'nde aynı anda şahadete erişir. Her iki kardeş Erzurum halkı tarafından ruhlarını teslim ettikleri yerde defnedilir. Ve o tarihten sonra da Abdurrahman Gazi'nin Kabri Erzurum için büyük bir ziyaret merkezi olur. Hazreti Peygamber'in İslam Orduları Erzurum'u fethederken, Sancaktarı Abdurrahman Gazi'nin kellesi bir düşman kılıcı ile koparılır ve yere düşer. Kellesini koltuğuna alan Abdurrahman Gazi elinde bulunan İslam’ın Sancağı'nı Palandöken'in en yüce noktasına dikmek üzere dağ yokuşunda koşmaya başlar. Zamanın Valisi Yusuf Ziya Paşa buraya birde Camii yaptırmıştır. Erzurum’a gelip de Abdurrahman Gazi’yi ziyaret etmeyenler bir daha Erzurum’a gelecekleri rivayet edilir. Allah makamını cennet etsin… Amin…

Sahabe olan Abdurrahman Gazi Hz. aynı zamanda Hz. Muhammed'in sancaktarlığını da yaptığına inanılmaktadır. Bir tekke zaviye ile birlikte 16'ncı yüzyıldan bu yana ziyaret edilen türbe, 1796 yılında Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa'nın eşi Ayşe Hanım tarafından yaptırılmış, yanına bir de cami ilave edilmiştir. Türbenin giriş kapısı üzerinde bulunan 1796 tarihli kitabe, Hattat Salim tarafından yazılmıştır. Türbe içerisinde 4.85 metre boyunda Abdurrahman Gazi Hazretleri'nin makamı bulunmaktadır. Türbenin etrafı zamanla ağaçlandırılarak mesire yeri haline getirilmiştir.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı