“AŞURE İKRAMI, BEREKETİ PAYLAŞIYORUZ” ETKİNLİĞİ

Yusufeli Belediyesi ve Yusufeli Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Muharrem Ayı dolayısıyla, Belediye Hizmet Binası önünde vatandaşlara aşure ikramında bulundu.

TEFEKKÜR 24.08.2021 10:39:28 29 0
“AŞURE İKRAMI, BEREKETİ PAYLAŞIYORUZ” ETKİNLİĞİ

Hayati Akbaş

YUSUFELİ-Yusufeli Belediyesi ve Yusufeli Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Muharrem Ayı dolayısıyla, bugün Belediye Hizmet Binası önünde vatandaşlara aşure ikramında bulundu.

Yusufeli Belediyesinin Muharrem ayı vesilesi ile geleneksel hale getirdiği aşure ikramına bu yılda devam edildi. Belediye binası önünde gerçekleşen etkinliğe Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ve Yusufeli Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Özalp katıldı.

Muharrem Ayını tebrik eden Başkan Aytekin, “ Bu yılda lezzet ve bereketiyle gelen Muharrem ayının güzelliklerini vatandaşlarımızla birlikte yaşıyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz aşure ikramımız bu yılda devam ediyor. Yusufeli Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanımız Ali Özalp ve Yönetim Kurulu Üyeleri de bizlerle birlikte vatandaşlarımıza aşure ikramında bulundu. Tüm vatandaşlarımızın Muharrem Ayı'nı tebrik ediyor hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Yusufeli Belediyesi ve ve Yusufeli Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından organize edilen aşure etkinliği ( yarın )24 Ağustos Salı günü sanayi bölgesiyle devam edecek.

Aşure Günü

Aşure günü Hicri takvime göre hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Hüseyin ibn Ali ve beraberindeki 72 Müslüman da hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Aralık 680) öldürüldükleri için o güne “Aşure Günü“ denilmiştir.

Aşure gününde meydana geldiği rivayet edilen pek çok olay söz konusudur. Bunlar Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, Yunus peygamberin bir balığın karnından çıkması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, Yakub peygamberin oğlu Yusuf peygambere kavuşması, Eyüb peygamberin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Musa peygamberin Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, İsa peygamberin doğumu ve öldürülmekten kurtarılması,.

Bu mucizeler kutsal kitap Kuran’da yer almasa da İslam kültüründe de yer almaktadır.

Aşure tatlısı dini bir inanıştan temelini almaktadır. Aşure Çorbası da denen bu tatlı inanışa göre Nuh peygamberin tufandan sonra geminin erzak dolabında kalan yiyecekleri karıştırarak yaptığı bir tatlıdır.

İçinde pek çok farklı malzemenin kullanıldığı ve gelenek olan aşure hala Aşure Günü’nde yapılır ve komşulara dağıtılır.

Aşure geleneksel ve malzemelere göre pek çok tarifi mevcut olan bir tatlıdır. Herkesin damak zevkine uygun olarak pişirdiği bu tatlının hem enerji hem de besin değeri yüksektir.

Diyabet sorunu yaşayan kişilerin tüketimine dikkat etmesi gereken bir tatlı, olan aşurede baklagiller, kuru meyveler ve tahıllar bulunur.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı