YOLU RİZESPOR’DAN GEÇEN BİR EFSANE ÇİZGİLERİN EFENDİSİ ALİ KEMAL DENİZCİ

Trabzonspor’da top koşturacak olan kardeşi Osman Denizci’nin Rizespor’a transferinde etkisi büyük olmuştur.

SPOR 26.04.2021 09:44:54 251 0
YOLU RİZESPOR’DAN GEÇEN BİR EFSANE  ÇİZGİLERİN EFENDİSİ ALİ KEMAL DENİZCİ

Fatih Sultan KAR / İST.

Rizespor Trabzonspor, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ta futbol oynamış Fırtına Kemal Ali Kemal Denizci hem futbolcu hem de teknik adam olarak görev yaptığı Rizespor’un taraftarlarının gönlünde özel bir yere sahiptir. Sonraki yıllarda Fenerbahçe ve Trabzonspor’da top koşturacak olan kardeşi Osman Denizci’nin Rizespor’a transferinde etkisi büyük olmuştur.

AİLESİNİNDEN GİZLİ FUTBOLA BAŞLADI

Ali Kemal Denizci, 1 Mart 1950'de Trabzon'un Faroz Mahallesi'nde, Asiye-Cemal Denizci çiftinin 5 çocuğundan ikincisi olarak dünyaya geldi. Babası Celal Bey, soğuk demirciydi, uzun yıllar mahalle muhtarlığı da yaptı. Her çocuk gibi futbola sokakta başladı. Ailelerin futbola hele ki futbolcu olmaya hiç de iyi gözle bakmadığı zamanlardı. Özellikle de dar gelirli aileler için futbol, çocuğun okuyup kendisini kurtarmanın önündeki engel olarak görülürdü. Ali Kemal de ailesinden gizli olarak futbol oynuyordu.

RİZESPOR’A TRANSFER OLDU

ALDIĞI TRANSFER ÜCRETİNİN YATAĞIN ÜSTÜNE SERDİ

İlk lisansı babasından gizli olarak Çarşıbaşı takımında çıktı. Babasının futbol oynamasına karşı çıkışı 'çocuğun çok yetenekli' denince yumuşadı. Ali Kemal, ertesi yıl o zamanların iyi takımı Yolspor'a geçti. Rize'de oynadıkları bir maçta Rizespor yöneticileri tarafından beğenilip takıma alındı. 1969-70 sezonunda 15 bin lira ve amatör lisansla Rizespor ile anlaştı.. Rizespor o sezon Beşiktaş’tan Ahmet Şahin ile anlaşmıştı. Kadrosunda ayrca Türk futbolunun dev ismi Şenol Birol da yer alıyordu. Rize’de Ali Kemal’e çizgilerin efendisi deniyordu. İlk imzadan sonra annesine göstermeden aldığı paraları yatağın üstüne sermişti. Annesi babası önce şaşırmış, sonrada durumu anlamıştı. Babası Zamora Celal yoksulluğu iyi bildiğinden, istemedi önce top oynamasını Soğuk demirci ya da tornacı olsun istiyordu. Rizespor’dan aldığı parayla eve bir radyo ve çamaşır makinesi alınca durum değişti. Annesi evde ne kadar kirli varsa bir gecede yıkadı. 2 sene kaldığı Rize’de gösterdiği performansla Kayserispor’dan teklif aldı. Kayseri'de imza attıktan sonra ikinci ligdeki Trabzonspor'un ona teklif getirmesi üzerine sözleşmeyi iptal ederek Trabzonspor'da oynamaya başladı.

TRABZONSPOR’UN EFSANE KADROLARINDA YER ALDI

Trabzonspor'a transfer oldu. O yıllar Trabzonspor'un 2. Lige sığamadığı dönemlerdi. Her sezon şampiyonluğu zorluyor ama kıl payı kaçırıyordu. Ali Kemal'in geldiği ilk sezon ayağı kırıldı; şampiyonluk da gitti. İkinci sezon Ali Kemal'le birlikte Trabzonspor 2. Lig Kırmızı Grup Şampiyonu olarak 1. Lige yükseliyor ve efsanenin ayak sesleri duyuluyordu. Ali Kemal Denizci, 25 gibi geç sayılacak yaşta ilk kez direkt olarak A Milli formayı giydi. Çok tekme yediğinden şikayetçiydi haklı olarak, itiraz edince de kart görüyordu. Trabzonspor'da oynarken üç kez ayağı kırıldı. Trabzonspor 1. Lig'deki ikinci sezonunda, 1976'da şampiyon oldu. Ertesi sezon bu başarısını tekrarladı. 1977-78 sezonunda Fenerbahçe'ye kaptırılan şampiyonluğun faturası en başta Ali Kemal'e kesildi. Taraftarlar takımdan gönderilmemesi için yürüyüş bile yaptı ama 2 Milyon TL Bonservis ücreti karşılığında Fenerbahçe'ye ağlayarak gitti. Yönetim, taraftara 'sakat' deyip, perde arkasında ise 'futbolu bitti' diyordu.

BÜYÜK ALİ KEMAL HOŞ GELDİN

18 Eylül 1978'de oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında, tribüne asılan 'Büyük Ali Kemal Hoş Geldin-Farozlular' pankartını gören sarı-lacivertli formalı Ali Kemal saha içinde göz yaşlarını tutamadı. 98 Kez giydiği Bordo-Mavi formayla 24 gol atmıştı. O dönemde sağ veya sol açıklar gol atmaktan çok attırmaya odaklanırdı. Açık topu getirir, santrfor da gol atardı. Trabzonspor o dönemde Necmi Perekli ve Hüseyin Tok gibi santrforlarını gol kralı yaparken Ali Kemal'in büyük rolü olmuştur. Fenerbahçe'de geçirdiği üç sezonda ondan beklenen performansı gösteremedi dersek haksızlık etmeyiz. Trabzonspor'daki fırtına biraz durulmuştu. 58 Maçta 11 Golü vardı. 1981'de Beşiktaş'a giderken, 7 yaş küçük kardeşi Osman'ı Rizespor'dan Fenerbahçe'ye getirdi. Uzun süredir şampiyonluk kazanamayan Beşiktaş onun da katılımıyla 1981-82 sezonunda şampiyonluğa ulaştı.

RÜZGÂR GİBİ GEÇTİ / İZ BIRAKTI

İlk sezonunda Beşiktaş uzun yıllar sonra şampiyon olurken, Ali Kemal de daha iyi oynamıştı. Beşiktaş'ın da alt yapıya dönmeye başladığı dönemde gençlere ağabeylik yaptı. 1983'te futbolu bıraktı. Teknik direktör olarak TFF 1. Ligde çok sayıda takım çalıştırdı ve 2001'de hoca olarak da sahalardan çekildi. Rüzgar gibi geçti sözünün her anlamda en yakıştığı kişilerden birisi de hiç kuşkusuz ki Ali Kemal Denizci'dir… Ali Kemal Denizci, Trabzonspor'un ardından Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarını da terletti. Ali Kemal her takımda iz bırakmayı başardı.

FUTBOLDAN HİÇ KOPMADI

Aktif futbolculuk yaşantısı sonrasında Gençlerbirliği, Trabzonspor, Kartalspor, Karabükspor, İstanbulspor, Hatayspor, Maltepespor, Boluspor, Rizespor (Teknik Direktör 1996/97), Elazığspor takımlarında antrenörlük ve teknik direktörlük deneyim eri oldu. Halen Trabzonspor ‘da Yönetim Kurulu Danışmanı ( 2016/21) olarak görev yapmaktadır.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI