GELENEKSEL KARAKUCAK GÜREŞLERİ BİR ASIRDIR YAŞATILIYOR

GELENEKSEL KARAKUCAK GÜREŞLERİ BİR ASIRDIR YAŞATILIYOR

SPOR 16.10.2018 07:17:25 9 0
GELENEKSEL KARAKUCAK GÜREŞLERİ BİR ASIRDIR YAŞATILIYOR

Artvin’inin Yusufeli ilçesine sınır, Erzurum’un İspir İlçesi Üzümbağı köyünde, Cumhuriyet tarihinden beri düzenli olarak gerçekleştirilen, Üzümbağı Mahallesi Geleneksel Karakucak güreşleri bu yıl da yoğun ilgi gördü.

Güreşlerin ilk iki günü adet olarak yaşatılan yöresel çeşitli eğlencelerle gerçekleştiği. Etkinliklerin son günü güreş müsabakaları gerçekleşmiş oldu. Organizasyona, Erzurum, Tokat, Artvin, Ankara ve İstanbul’dan gelen onlarca profesyonel güreşçiyle, Üzümbağ’lı olup başka şehirlerde yaşayan 250 kişi etkinlik ve güreşleri izlemek üzere köylerine geldiler.

Karakucak ve serbest stilde farklı yaş ve kilolarda güreş tutan 100’lerce güreşçi er meydanında kıran, kırana mücadele yaptılar. Üzümbağı Mahalle Muhtarlığının ev sahipliğinde, mahalle sakinleri tarafından düzenlenen organizasyonun son günündeki güreş müsabakasına İspir Kaymakamı Faruk Erdem, İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, Ak Parti İspir Belediye Başkan aday adayı eğitimci, iş adamı Mahmut Dabak, Rize-İyidere ilçe vaizi Oktay Yahşi, Gazeteci ve yazarlar, Orhan Yazıcılar, İsmet Kösoğlu, B. Ali Kavalcı ve Rize’nin en eski kıdemli gazetecilerinden, arzuhalci Yurdakul Kayıkçı ile çok sayıda davetli katıldılar. TV’den canlı yayın yapılan müsabakalarda, katılımcılara ve katkı sağlayanlara protokol tarafından plaket takdimi yapıldı.

İspir Kaymakamı Faruk Erdem güreş etkinliklerinde yaptığı konuşmasında, organizasyonun hazırlanmasında emeklerinden dolayı muhtarlığa ve muhtarlık nezdinde diğer katkıda bulunan derneklere ve mahalle sakinlerine teşekkür ederek başlayan Kaymakam Erdem; İspir’in her bir taşına, tepesine, bayırına gittiğini ve farklı kültürleri, insanları gördükçe İspir’i daha çok sevdiğini söyledi. Çoruh Havzası bereketli ve mümbit topraklar. Ancak yeterli arazi ve geçim imkânı olmadığı için, yaşam zor olduğundan burada bulunan birçok arkadaşımız gurbete çıkmıştır. Ama gurbete giden arkadaşlar memleketlerini de unutmamış. Her sene gelerek bu organizasyon için burada toplanılıyor. Sadece burada değil, diğer köylerde de bu birliktelik var. Üst düzeyde memleketine bir bağlılık var ve bunu çok takdir ediyorum. Bundan dolayı sizi kutluyorum. Çoruh Havzası bereketli topraklar dedik, güreşçi yetişmesi açısından da böyle gerçekten. Şöyle bakınca Çoruh Havzasındaki ilçelerden Tortum’dan, Uzundere’den, Yusufeli’nden ve diğerlerinden bir sürü güreşçi var müsabakalarda” cümlelerini kullanıp Bursa ve İstanbul gibi büyükşehirlerde de bu organizasyonun benzerini yapan Üzümbağı mahallelilerini de tebrik ederek; “Bakınca büyük illerde de buralı olup yetişen güreşçiler var. Güreşçi yetiştirme geleneği ile ata sporumuza da çok güzel sahip çıkılıyor. Genç güreşçiler ki bugün burada güreştiler, hakikaten bu işi güzel bir noktaya getiriyorlar, hem geleneği de sürdürüyorlar. Bu vesileyle memleketleri ile de bağı kopmamış oluyor.” şeklinde konuştu.

Haber ve Fotoğraflar: BAYRAM ALİ KAVALCI-İSPİR/Üzümbağı


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı