Fırtına'nın kâbusu lig

Avrupa'da tarih yazan Trabzon'un lige dönüşleri hep sancılı. Bu tabloda kadrosıkıntısı kadar üst üste kartlar da başrolde.

SPOR 12.11.2013 07:49:49 22 0
Fırtına


İYİ: Avrupa’da tutulmuyor


Bordo-Mavililer bu sezon Avrupa Ligi’nde tarih yazıyor. Deplasmanda peş peşe 5 maç kazanan ilk Türk takımı olan Trabzonspor, grupta 4 maç sonunda İtalyan devi Lazio’nun önünde liderlik koltuğunda oturuyor.

Trabzonspor, Avrupa Ligi macerasına 2. ön eleme turundan başlamıştı. Bordo-Mavililer sırasıyla Derry City, Dinamo Minsk ve Kukesi’yi saf dışı bıraktıktan sonra tarihinde ilk kez gruplara kaldı. J grubunda Lazio, Legia Varşova ve Apollon Limassol’la eşleştiğinde, “Bu gruptan çıkması kolay değil” yorumları yapıldı. Ancak Mustafa Akçay’ın öğrencileri, adeta fırtına gibi esti. 4 maç sonunda 3 galibiyet ve 1 beraberlikle 10 puan toplayan Trabzonspor, İtalyan devi Lazio’yu geçerek liderlik koltuğuna oturdu. Mustafa Akçay, 10 Avrupa maçında yenilgi yüzü görmeyerek adını kulüp tarihine yazdırdı. Ayrıca peş peşe 5 deplasman mücadelesinden galibiyetle ayrılan Trabzonspor da bunu başaran ilk Türk takımı olarak rekor kırdı. Gruptan çıkmayı büyük ölçüde garantileyen Bordo-Mavililer, emin adımlarla 2. tura yürüyor. İlk etapta hedefi, “Grubu ilk iki içinde tamamlamak” olarak belirleyen Fırtına, şimdi gözünü çeyrek finale dikti. Henüz Avrupa’da bileği bükülmeyen Trabzonspor için bu hedefe ulaşmak hiç de uzak görünmüyor.

KÖTÜ: Zirveyle fark 11 puan...

Avrupa’daki başarı lige yansımadı. Özellikle deplasmanda büyük kayıplar yaşayan Bordo-Mavililer, 11 hafta sonunda 17 puan toplayabildi. Lider Fenerbahçe’nin 11 puan gerisinde kaldı.

Fırtına, Avrupa Ligi’nde taraftarının göğsünü kabartsa da aynı durum lig için geçerli olmadı. Sezona Beşiktaş yenilgisiyle başladıktan sonra Çaykur Rize’yi deviren Bordo-Mavililer, Akhisar Belediye karşısında 3-0’lık ağır bir yenilgi almıştı. Bu karşılaşmadan sonra müthiş bir çıkışla peş peşe 3 maç kazandıktan sonra Fenerbahçe deplasmanından da 1 puan çıkarttı. Ancak ardından yine kötü sonuçlar geldi. Bordo-Mavililer son 4 lig mücadelesinde sadece 1 kez kazanırken, 2 yenilgi ve 1 beraberlik aldı. Özellikle deplasmanda sergilenen kötü futbol ve yaşanan kayıplar, Mustafa Akçay’ın ekibine ağır darbe vurdu. 6 dış saha maçında sadece 4 puan çıkartabilen Trabzonspor, 11 hafta sonunda 7. sıraya yerleşti. Lider Fenerbahçe’nin 11 puan gerisinde kalan Karadeniz temsilcisi, zirve yarışına erkenden havlu attı. Akçay, ilk yarıda kalan 6 maçtan kayıpsız ayrılmanın hesaplarını yapsa da fikstür oldukça zor. Bordo-Mavililer, Galatasaray, Eskişehir ve Bursaspor gibi güçlü takımlarla oynayacak.

ÇİRKİN: 4 maçta 3 kırmızı

Futbolcular son haftalarda oyun disiplininden koptu. Ligde oynanan son 4 maçın 3’ünde Bordo-Mavililer 10 kişi kaldı. Özellikle Bosingwa’nın son maçta rakibine kasti tekme atması, büyük tepki çekti.

Bordo-Mavililer’de ligde son haftalarda alınan kötü sonuçlar kadar futbolcuların gördüğü kırmızı kartlar da tartışma konusu oldu. Önce Sivasspor maçında rakibine dirsek attığı gerekçesiyle Mustafa Yumlu oyundan atıldı, PFDK’dan 3 maç ceza aldı. Bir sonraki hafta Kasımpaşaspor deplasmanına çıkan Trabzonspor’da takımını 10 kişi bırakan isim bu kez Aykut Demir oldu. Başarılı stoper önce yaptığı faulle sarı kart gördü, itiraz edince hemen ardından ikinci sarıyı da görüp oyun dışında kaldı. Ve Gençlerbirliği maçı... 2-0 öne geçip. kalesinde 3 gol gören Trabzonspor’da futbolcuların sinirleri bozuldu. Buna yorgunluk da eklenince bazı isimler oyun disiplininden koptu. 90+2. dakikada Bosingwa, taç çizgisinin kenarında Tomiç’e arkadan kasti bir tekme atınca Tolga Özkalfa direk kırmızı kartına başvurdu. Aynı karşılaşmada, kart sınırında olan Aykut Demir de itirazdan sarı görerek cezalı duruma düştü. Futbolcuların son dönemde saha içerisinde laubali davranışlarda bulunmaları yönetimi harekete geçirdi. Başkan Hacıosmanoğlu, Mustafa Akçay’dan bu konuyla ilgili rapor istedi.

Arda Erol 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı