Yanlış anayasa ile doğru kanun olmaz

YANLIŞ KURALDAN DOĞRU SONUÇ ÇIKMAZ

SİYASET 3.10.2013 07:47:47 64 0
Yanlış anayasa ile doğru kanun olmaz


YANLIŞ KURALDAN DOĞRU SONUÇ ÇIKMAZ

“Yarından itibaren kanun çıkarmaya başlayacağız. Yanlış, eksik, doğru değil dediğimiz anayasaya uygun kanunlar çıkaracağız. Bir yasama faaliyeti, yanlışa uymak üzere faaliyet gösteremez ki. Bu bir çelişki. Ne zamana kadar sürecek?  Yanlış kural orada duruyor, biz doğru sonuç bekliyoruz. Nasıl olacak bu?”

 
ÇALIŞIYORUZ, AMA MESAFE ALAMIYORUZ
“Partiler anayasa için topluma söz verdiler. Ama toplantılar yapıldı, konuşulmadık konu kalmadı, kaçıncı defadır müzakere yaptık, sonuç alınamadı. Bu tablo birçok şeyi söylüyor. Kırmızı ışıkta mazot yakıyoruz. Arabanın çalıştığı, mazotun yandığı da doğru. Ama mesafe alamıyoruz. Seçim ortamına da girdik.”
 
MECLİS BAŞKANLIĞI OLARAK BU İŞİ YAPARIZ
“Anayasal sorunları daha uzun süre öteleyemeyiz ve çözemeyiz. Bunun ne kadar farkında olabilirsek sorunu çözmek de o kadar kolaylaşır. Siyasî partiler bu işi bize havale etseler, Meclis Başkanlığı  olarak, 8-10 madde dışında bir taslak metni kamuoyuna ve kendilerine sunarız.”
 
Yanlış anayasa ile doğru kanun olmaz
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Yanlış kural orada duruyor, biz doğru sonuç bekliyoruz. Nasıl olacak bu? Yanlış kuraldan doğru sonuç çıkmaz ki” diye konuştu. Çiçek, 24. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı. Anayasa çalışmaları konusundaki sorular üzerine Çiçek, toplantılar yapıldığını, sonuç alınmadığını söyledi. Partilerin uzlaşması gerektiğini belirten Çiçek, topluma söz verdiklerini, bu işten vazgeçemeyeceklerini dile getirdi. Yeni anayasa yapılamaması halinde Türkiye’nin içine düştüğü çelişkiyi ifade etmeye çalıştığını belirten Çiçek, daha önce dört  partinin, bir anayasa teklifi, kamuoyuna yaptığı bir açıklama bulunmadığını belirtti. Çiçek,ilk kez bu çalışmalar nedeniyle Meclis’e, birbirlerine, kamuoyuna verdikleri bir anayasa değişikliği taslaklarının olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her siyasi partimiz, bu anayasada çok köklü değişiklikler getiriyor, eskisini yanlış, eksik buluyor. Biz de yarından itibaren kanun çıkarmaya başlayacağız. Yanlış, eksik, doğru değildir dediğimiz anayasaya uygun kanun çıkaracağız. Bir yasama faaliyeti, yanlışa uymak üzere faaliyet gösteremez ki. Bu bir çelişki. Ne zamana kadar sürecek? Anayasa Mahkemesi, kanunların anayasaya uygunluğunu denetliyor. O zaman da Anayasa Mahkemesi, niye yanlışa uymadınız diye, yasama organının yaptığı tasarrufu iptal etmiş oluyor? Devletin üç erkinden ikisinin yaptığı faaliyetler, o anayasa açısından izahı fevkalade zor bir duruma geliyor. Onun için bunun yapılması lâzım.
 
Başörtülü milletvekiline mevzuatta engel yok
           
 Demokratikleşme paketinde kamuda başörtüsü serbestliğinin yer aldığının hatırlatılarak, Meclis’te başörtülü milletvekili tartışmalarının sorulması üzerine Çiçek, şu an böyle bir durumun olmadığını belirtti. Çiçek, gazetecinin “Olabilir mi?” sorusuna, “Nasıl olacak?” diye karşılık verdi. Gazetecinin, “Mevzuat uygun değil mi?” sorusu üzerine Çiçek, “Mevzuatta bir engel yok. Anayasa Mahkemesi’nin 4 artı 4 ile ilgili verdiği karara iyi bakın” dedi.
ANAYASAL SORUNLARI DAHA FAZLA ÖTELEYEMEYİZ
Siyasi partilerimizin, samimî olarak biraz daha işe yoğunlaşmaları gerekir. Konuşulmadık konu kalmadı, kaçıncı defadır müzakere yaptık. Elimizde yeteri kadar bilgi, belge var. Net olarak ifade edeyim, bize havale etseler bu anayasa taslağını, 8-10 madde dışında bir taslak metni, kamuoyunun önüne, kendilerine sunarız Meclis Başkanlığı olarak. Beğenmiyorlarsa, neresini beğenmediklerini, o zaman değiştirirler. O kadar çok konuştuk. Şu an yeni bir anayasa yapılamaması konusunda çok ciddi bir engel görmüyorum. Yüzün üzerinde maddede bizim kısa sürede anlaşmamız lâzım. Anlaşmazsak ne oluyor? 7 milletvekili arkadaşımız tutuklu. ‘Bunlar niye tutuklu, millî irade tutuklu...’ 83 ve 14. maddeyi değiştiremedik ki. Uzlaşma Komisyonu’nda 83 ve 14 konusunda yeteri kadar uzlaşı yok. Yanlış kural orada duruyor, biz doğru sonuç bekliyoruz. Nasıl olacak bu? Doğru kuraldan doğru sonuç çıkar. Yanlış kuraldan doğru sonuç çıkmaz ki. O zaman bir yolunu bulma ya da kişisel becerilere dayalı bir yöntemle biz anayasal sorunları daha uzun süre öteleyemeyiz ve çözemeyiz. Bunun ne kadar farkında olabilirsek sorunu çözmek de o kadar kolaylaşır.(Yeni Asya G.) 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı