Paket açıklandı

Kamuda başörtüsü yasağı kaldırıldı.

SİYASET 30.09.2013 13:11:11 11 0
Paket açıklandı



Kamuda başörtüsü yasağı kaldırıldı

Kamuda başörtüsü yasağı kaldırıldı. Başbakan Erdoğan açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketinde kamuda kılık kıyafete yönelik önemli bir adım atıldı ve başörtüsü yasağı tamamen kaldırıldı. Erdoğan'ın sözleri şöyle:

''Kılık Kıyafet Yönetmeliğini değiştirerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz. 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik' kadın ve erkekler için kısıtlayıcı hükümler içeriyordu. Bu kısıtlamalar, çalışma hakkını, din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ediyor, ayrımcılık içeriyordu.

Yönetmeliğin 5’inci maddesinde değişiklik yaparak kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz.

Resmi elbise giymek zorunda olan, Türk Silahlı  Kuvvetleri mensuplarını, Emniyet mensuplarını, Yargıda Hakim ve Savcıları bunun dışında tutuyoruz.''

İŞTE BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN AÇIKLADIĞI DEMORATİKLEŞME PAKETİ:

- Öncelikle seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. Türkiye'deki seçim sistemi 12 Eylül sürecinden tartışmalıydı. Mevcut seçim sistemi yüzde 10 barajı AK Parti'nin getirdiği bir sistem değildir. Daha partimizi kurarken mevcut seçim sistemiinin değişmesi gerektiğini biz de ifade etmiştik. 2023 vizyonumuzda da seçim sistemini değiştereceğimiz duyurmuştuk Tüm öneri tavsiye ve eleştirileri gözden geçirdik.

- Yeni seçim siteminin nasıl olması geerktiği konusunda mevcut sitemle devam edebiriliriz. Yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. Barajı yüzde 5'e çekip, 5'li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemini uygulayabiliriz. Üçüncü seçenek olarak da ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz

- Siyasi partiler kanunun ek birinci maddesini değiştiriyor. Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştiriyor, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı yüzde 3'e çekiyoruz

- İlçede teşkilatlanma için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Beldede teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Eş genel başkanlığının önünü açıyoruz. Seçim maddesinin 15’ine ek yaparak iki kişiden fazla olmamak kaydıyla eş genel başkanlığı getiriyoruz. Siyasi partiye üyelikteki engelleri kaldırıyoruz. Kısıtlayan bazı engelleri kaldırıyoruz. Oy verme hakkı olan herkese üye olmanın yolunu açıyoruz.

- Tüzüklerde yer almak ve 2 kişiden fazla olmamak kaydıyla partilere eş genel başkanı sistemini uygulama imkanı getiriyoruz

- Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanını getiriyoruz.  Yani demokratikleşme paketiyle farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı getirilecek.

- Belirli suçlar, kişinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse, cezası daha da ağırlaşacak.

- Nefret saikiyle işlenmesi durumunda cezaları artırıyoruz. Irkı, dili, rengi, inancı, cinsiyeti, engeli nedeniyle işlenirse cezasını artırıyoruz. Cazayı 1 yıldan 3 yıla kadar artırıyoruz. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kuruyoruz. Dinin inancının yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kuruyoruz.

- Yaşam tarzına saygıyı TCK ile güvence altına alıyoruz.

- Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin sürelerini uzatıyoruz. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde hükümet komiseri uygulamasına son veriyoruz... Yükümlülükler düzenleme kurulları tarafından yerine getirilecek.

- Klavyelere özgürlük getiriyoruz. Q,W ve X harflerindeki yasak kalktı.

- Anadilde eğitim de özel öğretim kurulu kurumu açılabilecek. Bu kurumlardaki dil ve lehçeler bakanlar kurulu ile denetlenecek. Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Ancak bu okullarda da yine bazı dersler Türkçe olarak okutulmaya devam edecek.

- Nevşehir Üniversitesinin ismini de Hacı Bektaş Veli üniversitesi olarak değiştiriyoruz.

- Köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engeli kaldırıyoruz. Eski isimlerin yeniden alınmasını sağlıyoruz. İl ve ilçe isimleri için yasal düzenleme gerekiyor. Hükümet olarak bu talepleri her zaman dikkate alacağız.

- Kılık kıyafet yönetmeliğini değiştirererk baş örtüsü ünündeki engeli kaldırıyoruz. yönetmeliğin 5. maddesinde değişiklik yaparak kadınlara yönelik ayrımcılığı kaldırıyoruz. TSK'da görevli, Yargıda görevli kamu çalışanlarını bu konuda ayrı tutuyoruz.

- Kişisel verilerin korunmasına yasal güvence getiriyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak, ilgisiz kişilerle paylaşılamayacak.

- Yardım toplama (kurban vb) konusuna düzenleme getiriyoruz. Vatandaşlarımız yardımlarını hür iradesiyle istediği yere verecek

- İlkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz.

- Mor Gabriel, diğer adıyla Deyrulumur Manastırı arazisi manastır vakfına iade ediliyor.

- Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz.

Bu Paketle birlikte En kapsamlı reform sürecini başlatıyoruz. İnanıyorum ki Türkiye ekonomisi, demokrasisi ve toplumsal kardeşliği güç kazanacak. Türkiye'nin toplumsal yapısı ve kardeşliği için bu paket inanıyorum ki ülkemize ve milletimize hayırlı olacak. (Rota Haber) 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI