Öymen Canlı Yayında önemli konuları gündeme taşıdı

Eski Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Onur Öymen GelişimTv’ye telefonla bağlanarak Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

SİYASET 14.07.2014 08:11:39 17 0
Öymen Canlı Yayında önemli konuları gündeme taşıdı
Gelişim TV Haber Merkezi

Eski Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Onur Öymen GelişimTv’ye telefonla bağlanarak Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. GelişimTv Genel Müdürü ve Ulusal İlişkiler Uzamanı Turgay Terzibaş’ın sorularını yanıtladı.

Türkiyenin gündemi Cumhurbaşkanı seçimi.herşeyden önce şunu ifade etmek istiyorum. Bu seçimin diğer seçimlerden farklı bir önemi varmı ? Halkın seçmesinin dışında

Evet halkın seçmesi çok önemlidir. Gerçekten bunun vereceği sonuçlar önemlidir. Bu sadece halkın seçimi ile kalacak bir işmidir yoksa meşrutiyetini doğrudan doğruya halktan alan yeni Cumhurbaşkanı devlet gücünün esas temsilcisi kimdir görecektir. Yani daha sonra farklı partilerden de olacaktır Cumhurbaşkanı, başbakan onlar arasında bir iktidar yarışı olacakmıdır olmayacakmıdır başka ülkelerde görüldü bu. Daha sonra Cumhurbaşkanı başka partiden, başbakan ve hükümet başka partiden, yani bunun sorunları da güçlükleri de oldu. Bunları görecez. Bu Türkiye’nin ilk tecrubesi. İnşallah sonucu ülkemiz için hayırlı olur.

Özellikle Cumhuriyet Halk Partisinin, Milliyetçi Hareket Partisinin çatı aday altında sayın İhsanoğlunu ön plana çıkarması bazı çevreler tarafından, artık az veya çok bilemiyorum, kısmende olsa tepki ile karşılandı. Acaba bu tepkiyi mantıklı buluyor musunuz ? sizce çatı adayı doğru bir aday değimliydi ?

Şuydu eleştirilerin özünde. Bir ortak aday, çatı adayı aranırken tabi partilerin ilgili kurumlarının onayı görüşü çerçevesinde bunun olması gerekildiği düşünüldü. Parti meclis grubunun eğilimleri dikkate alınarak, kamoynun eğilimi dikkate alınarak, sivil toplum örgütlerin eğilimleri dikkate alınarak bunun tespiti uygun olacağı düşünüldü. Fakat böyle olmadı, olmayacakta. Bir şaşkınlık yarattı bu partide de hem genel olarak kamoyundada. Herkes görüşünü söyledi. 3 temmuza kadar adaylar için gerekenler söylendi. Bundan sonra bunlar geride kaldı. 3 temmuzdan sonra aday değiştirmek mümkün değil. Adaylar belli oldu. Daha önceki tartışmalar geride kaldı. Bundan sonra ne olacak bakacaz.

Sizce Ak Parti Tayyip Erdoğanın Cumhurbalkanı olmasını istemeyen bir grubun Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adı altında birleşmesi gerekiyor mu diyorsunuz ?

Çeşitli çeşitli görüşler var. Bunlara girmek istemiyorum. Halk son sözü söyledikten sonra 10 ağustosta herkes değerlendirmesini yapacak.

Bazı çevreler ise bu seçimleri parlementer sitemle başkanlık sitemi mücadelesi olarak görüyor. Yani sayın Başbakan Tayyip Erdoğan’ı başkanlık sistemi temsilcisi olarak görüyor, sayın İhsanoğlunu ise panlementer sistemin temsilcisi olarak görüyorlar. Siz buna katılıyor musunuz ?

Cumhurbaşkanının doğrudan doğruya halk tarafından seçildiği rejimler genelde ya başkanlık rejiminde Amerika’da olduğu gibi veya yarı başkanlık rejimide Fransa’da olduğu gibi. Yani parlementer sisteme ağırlık veren ülkeler genellikle Cumhurbaşkanı parlemento tarafından seçilir Almanya’da olduğu gibi. O bakımdan bir şey sorun çıkacaktır. Halk tarafından doğrudan doğruya seçilen bir Cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçilen Cumhurbaşkanı’na nazaran daha fazla güce sahip olur görüşü çıkacak zaten Başbakan’ın konuşmalarından böyle bir niyeti olduğu anlaşılıyor.

Sizin bir tahmininiz varmı ? İlk turda ne olur çünkü üç aday var. İkinci tura gider mi seçimler, böyle bir tahmin yürütebiliyor musunuz ?

Normal koşullarda Adalet ve Kalkınma Partisinin adayının %50’nin altında oy alması normal koşullarda beklenir. Seçim sonuçlerı geçen seçim sonuçları , ondan önceki seçim sonuçları bunu gösteriyor. Eğer böyle olmayıp da ilk turda seçilirse sayın Erdoğan, o zaman çok ciddi bir tartışma başlatacaktır. İşin bir tarafı bu, ikinci tura kalırsa da muhalefetin adayının seçilmesinin aslına olacaktır. Sayın Erdoğan için iyi bir puan olmayacaktır ikinci tura kalması. Fakat ikinci turda ne olacak bunları göreceğiz. Bütün bunlar seçim sonuçları kesinleştikten sonra konuşulacak konulardır. Tabi dikkat çeken bir noktada şu, eleştirilerin özünde de şu yatıyodu. Cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar pek çok seçim yapıldı. Fakat bu seçimlerin bilinen insanların dışında olurdu. Yani Atatürkçü düşünce hiç bu kadar dışlanmamıştı. Şimdi ilk defa olarak eğilimlere esas itibari ile yani Cumhuriyet devrimlerinden, Atatürk ilkelerinden farklı olan iki aday yarışacak. Gerçekten Atatürk’ün görüşleri düşüncelerini temsil eden hangisi diye sorduğunuz zaman bu sorunu cevabı şimdilik yok ortada.
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI