GÜRCÜ DEVLET BAŞKANI BORÇKADA

MACAHEL (CAMİLİ) TARİHİNDE İLK KEZ KONUK DEVLET BAŞKANINI AĞIRLADI.

SİYASET 19.10.2013 19:37:37 26 0
GÜRCÜ DEVLET BAŞKANI BORÇKADA




Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili Gürcistan’daki seçimlere günler kala sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek Borçka ilçesi ve Macahel Havzası’nı ziyaret etti.

Ziyaretinde daha önce çifte vatandaşlık için müracaat eden 9 Türk vatandaşına vatandaşlık belgesi takdim ederek, çifte vatandaşlık konusunda 2005 yılında yaptığı çağrısını yineledi. Çifte vatandaşlık avantajlarından durumu uyan herkesin yararlanmasını istedi.

Saakaşvili, Sarp Sınır Kapısı´ndan Türkiye´ye giriş yaparak kara yoluyla Artvin´in Borçka ilçesine geldi. İlçe girişinde Artvin Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, CHP eski Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, Borçka Belediye Başkanı Oral Küçük, AK Parti İlçe Başkanı Şükrü Ertürk, CHP İlçe Başkanı Yüksel Aygün ile vatandaşlar tarafından karşılanan Saakaşvili, buradan ilk olarak Borçka ilçesine bağlı Taraklı köyüne geçti.

Burada yöresel yiyeceklerden oluşan köy kahvaltısı ikram edilen Saakaşvili, köyde yaşayan işadamı Yusuf Arifağaoğlu´na Gürcistan vatandaşlık belgesini takdim ettikten sonra programına uygun olarak Gürcistan sınırındaki Camili (Macahel) Havzası’na geçti.

Camili Yatılı Bölge İlköğretim Okulu bahçesinde, bölgede yer alan 6 köyün muhtarı, söylediği Gürcü halk şarkılarıyla Gürcistan’da önemli bir üne sahip olan sanatçı Bayar Şahin ve çok sayıda vatandaş tarafından çiçeklerle karşılanan Saakaşvili, vatandaşlarla tokalaşıp sohbet ettikten sonra Türkiye ve Gürcistan arasındaki dostluk ve kardeşlik dolayısıyla çifte vatandaşlığa başvuran ve bu hakkı alan 9 vatandaşa Gürcistan vatandaşlık belgesini verdi. Sanatçı Bayar Şahin’e de iki ülkenin dostluk köprüsü kurulmasında sağladığı kültürel ve sanatsal katkılarından dolayı üstün devlet nişanı ile ödüllendirdi.

Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, burada yaptığı konuşmada; 'Camili halkı Gürcü asıllı olmalarına rağmen ülkelerine sadık, Türkiye Cumhuriyeti´ne sadık, iki ülke arasında köprü oluşturan, kendi dillerini konuşan vatandaşlardır.

VATANDAŞLIK BAŞVURUSUNU YAPANLARA VATANDAŞLIK VERİYORUZ

Çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına Gürcistan ülkesi vatandaşlığı belgesi verdik. Bugün Camili´ye gelerek Gürcistan vatandaşlığına başvuruda bulunanlara belgelerini veriyoruz.

Bu, iki ülke arasındaki barış ve dostluk köprüsünü daha da güçlendirmek için bir araç olarak vazife görecektir' dedi.

Gerek Gürcü asıllı gerekse Türk iş adamlarının birçoğunun Gürcistan´da önemli yatırımlarda bulunduğunu anlatan Saakaşvili, şöyle devam etti:

ÜLKEMİZDE TÜRK VE GÜRCÜ ASILLI İŞADAMLARI YATIRIM

YAPMAKTA BUNDAN HERKES KAZANÇLI ÇIKMAKTADIR

'Bu iş adamları ticaret yapmaktadırlar. Kendileri para kazanmakla Gürcistan´ın kalkınmasına da çok ciddi katkı sunmaktadırlar. Bu, Gürcistan için çok önemli bir durumdur. Türkiye ve Gürcistan dışında Türkiye ve Gürcistan ilişkilerinin bu satıhta, bu güzergâhta gelişmesini istemeyenler de vardır.

Gerek Türkiye´deki Gürcüler´in gerekse diğer Türk vatandaşlarının yakın işbirliği ve dostluğundan hoşlanmayanlar da vardır ama biz şunu biliyoruz ki Türkiye´deki bütün vatandaşlar Gürcistan´ın gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadırlar.



TÜRKİYE İLE BİRLİKTE PASAPORTSUZ GEÇİŞLER, ORTAK HAVAALANI KULLANIMI GİBİ ÇOK ÖNEMLİ PROJEYE İMZA ATMIŞIZ

Gürcistan´ın ve Türkiye´nin bu yönde attığı adımlar vardır. Pasaportsuz gümrük geçişleri sağlanmaktadır. Ortak havalimanımız vardır. Bunun gibi birçok önemli projeye iki ülke imza atmaktadır.'

'İlişkileri daha da güçlendirmemiz gerekir'

Mihail Saakaşvili, 'Türkiye ve Gürcistan arasında ticaret ve yatırımların dışında özellikle kültürel işbirliği ve yakınlaşma açısından da önemli adımlar atıldığını' belirterek, şunları kaydetti:



BİR OKULDA 10 ÖĞRENCİ SAĞLANDIĞI TAKDİRDE GÜRCÜCE

DERSİ VERECEK ÖĞRETMEN TEDARİKİ SAĞLANACAKTIR


'Gürcistan´da Türkçe eğitim yönünde önemli sayıda öğrencinin Türkçe öğrenmesi noktasında sahalar açılmıştır. Buna mukabil geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Batum ziyaretinde mutabık kaldığımız gibi Türkiye´de bir okulda 10 öğrenci olduğunda Gürcü dilinin öğrenilmesi yönünde öğretmen tedariki sağlanacaktır.



GÜRCİSTAN TÜRKİYE’NİN EN YAKIN DOSTUDUR.

BUNU DAHADA GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM


Bu da iki ülkenin birbirini anlaması ve işbirliği anlamında ciddi katkılar sağlayacaktır. Benim kanaatimce Türkiye açısından bakacak olursak Gürcistan ve Gürcistan halkı, Türkiye´nin gerçekten en yakın dost ülkesidir ve halkıdır. Bunu daha da güçlendirmemiz gerekir. Gürcistan ile Türkiye ilişkilerinin bu seviyeye gelmesinde özellikle Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün önemli katkıları olmuştur. Bunu açıklıkla ifade etmek lazım... Biz de üzerimize düşen görevi yaptık'

GÜRCİSTAN VATANDAŞLIĞI İÇİN AZ DA OLSA DİL

BİLMEK VATANDAŞ OLABİLME AÇISINDAN ÖNEMLİDİR


İki ülke vatandaşlığı alan vatandaşların diğer imkânlardan faydalanması için gereken girişimlerde bulunmaları halinde kendilerine her türlü yardımda bulunacaklarını da belirten Saakaşvili, bir gazetecinin 'çifte vatandaşlık belgesi alabilmek için bir dil bilme şartı var mı, özellikle Lazca veya Gürcüce de bilinmesi gerekiyor mu' şeklindeki sorusuna,


TÜRKİYE’DE ÜLKESİNE BAĞLI ÇOK SAYIDA

LAZ VE GÜRCÜ VE VATANDAŞLAR VAR


'Türkiye´de çok sayıda Laz ve Gürcü kökenli Türkiye Cumhuriyeti´ne sadık vatandaşlar var. Bunların dili mükemmel seviyede konuşmalarını zaten beklemiyoruz ama hiç olmazsa başlangıç seviyelerinde bir dil hâkimiyeti ve ilgisinin olmasını bu vatandaşlık bağının güçlenmesi açısından önemli görüyoruz' yanıtını verdi.

Artvin Valisi Kemal Cirit bayram dolayısıyla il dışında bulunması nedeniyle konuk Devlet Başkanını Gümrükten Sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk ve Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk ağırladı. Macahel’de halka hitap ederken Gürcüce konuşan Saakaşvili basın mensuplarına yaptığı açıklamayı ise İngilizce olarak yapmayı yeğledi. İngilizce yaptığı konuşmayı ise Macahel Havzası Kayalar Köyü muhtarı Orhan Yavuz Türkçeye çevirerek tercümanlık yaptı.

ÇOK İYİ DERECEDE İNGİLİZCE BİLEN MUHTAR ORHAN YAVUZ DEVLET BAŞKANI SAAAKŞVİLİ’YE TERCÜMANLIK YAPARAK MUHTARLARIN VE MACAHEL’İN GURURU OLDU

Yavuz’un anında yaptığı çevirisinde bu konuda ne kadar donanımlı bir muhtar olduğunu gösterdi. Macahel halkı ilk kez havzalarında ağırladıkları sözde değil akrabalık ve tarihi bağlarla gerçekten dost ve kardeş ülke olan Gürcistan’ın konuk Devlet Başkanını ağırlamaktan son derece onur duyduklarını belirterek ziyaretlerinden dolayı Saakaşvili’ye teşekkür ettiler.

Konuk Cumhurbaşkanı Saakaşvili, daha sonra Borçka ilçesinden karayolu ile Sarp Sınır Kapısı´ndan ülkesine döndü.
08 HABER  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI