Bakan Yazıcı Rize'de!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyanın insanlık adına büyük bir sınavdan geçtiğini söyledi.

SİYASET 4.10.2013 13:09:09 27 0
Bakan Yazıcı Rize




Bakan Yazıcı Rize'deki Karadeniz Zirvesinde

Avrupa Bölgeler Meclisi 4. Karadeniz Zirvesi’nde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyanın insanlık adına büyük bir sınavdan geçtiğini söyledi.

Bu yıl 4.'sü Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılan Avrupa Bölgeler Meclisi Karadeniz Zirvesi’nin 2. Günü Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katılımı ile gerçekleşti.

Programa Avrupa Bölgeler Meclisi Başkanı Hande Özsan Bozalat, Rize Valisi Nurullah Çakır, Avrupa Birliği Bölgesel Kalkınma eski Bakanı Liliana Pavlova, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile çok sayıda davetli katıldı.

avrupa-bolgeler-meclisi-karadeniz-zirvesi-4.20131004125936.jpg

Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünyanın büyük bir uluslar arası değişim sürecinden geçtiğini belirterek, “Bu değişimin, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel pek çok boyutu var. Değişimi planlamak geleceği öngörmek değil, geleceğe biçim vermek demektir. Uluslararası kuruluşlar geleceğe biçim vermek konusunda uluslarüstü bir hareket kabiliyetine ve gücüne sahiptir. Bu nedenle 4. Karadeniz Zirvesi bölgenin geleceğini şekillendirirken, dünyanın da geleceğini etkileyecek bir niteliğe sahiptir” dedi.

Türkiye’nin geleceğe güvenle baktığını belirten Yazıcı '2013 yılının ilk 9 ayında ihracatın 112 milyar 2 milyar dolara, ithalatımız 186 milyar 519 milyon dolara dış ticaret hacmimiz 298 milyar 521 dolara yükseldi. Bunun ötesinde IMF’ye olan borçlarını ödemiştir ve IMF’ye 5 milyar dolar borç vermeyi taahhüt etmiştir” diye konuştu.

avrupa-bolgeler-meclisi-karadeniz-zirvesi--1.20131004125951.jpg

Karadeniz ülkelerinin 2012 yılında 909 milyar dolar ihracat yaptığını belirten Yazıcı, “Karadeniz ülkelerinin toplam nüfusu 333 milyon 600 bindir. Buda dünya nüfusunun yüzde 4.81’i oluyor. Karadeniz ülkelerinin 2012 yılında gerçekleştirdiği ihracat 909 milyar dolardır. Buda 17.9 Trilyon dolarlık dünya ihracatının yüzde 5’i oluyor. Ülkelerin kendi aralarındaki ihracatın toplamı ise 121 milyar dolardır. Karadeniz ülkeleri ihracatlarının sadece yüzde 13.4’ünü kendi arasında gerçekleştiriyor. Bu rakamları arttırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

DÜNYADA AÇLIKTAN ÖLEN İNSANLAR VAR

Konuşmasında halen dünyada açlıktan ölen insanlar olduğunu hatırlatan Bakan Yazıcı “Ne acıdır ki dünyada halen açlıktan ölen insanlar var. Her gün 50 bin insan, her yıl ise 18 milyon insan yoksulluğa bağlı sebeplerden dolayı çok erken yaşta ölüyor. Bu rakam toplam insan ölümlerinin 3/1’ine eşittir. Dünyada yoksuzluk ve eşitsizlik devam ettiği sürece ekonomik ve sosyal krizler ile ekolojik problemler insanlığı tehdit etmeye devam edecektir. Refah gibi barışta evrensel bir kavram olmak zorundadır. Dünya insanlık adına büyük bir sınavdan geçmektedir. Her insan için, her çocuk için, dünyaya gelen her bebek için, en temel yaşama hakkını savunmak hepimizin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

avrupa-bolgeler-meclisi-karadeniz-zirvesi-3.20131004130005.jpg

'DEMOKRASİ İNSAN HAKLARI BÖLGEYE GÖRE ANLAM DEĞİŞTİRMEZ'

Bakan Hayati Yazıcı, konuşmasında Mısır ve Suriye’de yaşanan olaylara dikkat çekerek, “İnsanlığın ortak değerleri var. Adalet, hakkaniyet ve insan hakları. Bunlar insanlığın kazanımları. Bunların tadı, tonu, coğrafyaya göre, zamana göre, insana göre ve bölgeye göre değişmez. Ama dikkat edin. Dünyanın değişik coğrafyalarında bir takım halklara zulüm yapılırken, insanlar birbirini katlederken, insanı değerler yok sayılırken, demokratik değerler bir tarafa itilirken, insan hak ve özgürlükleri ötelenirken bu değerlerin sahibi olduğu iddiasında bulunanların o coğrafyalarda bu değerleri görmemezlikten gelmelerinde bir birey, bir hukukçu ve bir insan olarak anlamam mümkün değil. Bunların değişmemesi lazım. Demokrasi değişmez. Mısır’da demokrasi değişmez, Suriye’de değişmez. İnsan hakları Gazze’de değişmez. Fransa’da, Almanya’da ne ise Asya’da da odur. Afrika’da odur. Bunlara hep birlikte sahip çıkmalıyız” dedi.

Sınırsal işbirlikleri, çevre projeleri ve ortak kültürel projeler, Avrupa Komşuluk Politikaları ve Karadeniz Bölgesi'ne yönelik projeler ele alındığı toplantı yarın son bulacak.

Öte yandan toplantının yapıldığı otelde DOKA tarafından açılan tanıtım standı yoğun ilgi gördü.

avrupa-bolgeler-meclisi-karadeniz-zirvesi-2.20131004130019.jpg 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI