Bugün Dünya Sigarayı bırakma günüdür. Geçmişte, Rize’de gönüllü olarak yıllarca temsilciliği ve hiç bir faaliyeti bulunmayan, Yeşilay Cemiyetini beş parmağın sayısını geçmeyen arkadaşımla yıllar sonra Türkiye Yeşilay Cemiyetini kurduk. O dönemin Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı beyin bizlere sağlamış olduğu destek ve katkılarıyla, Malkoçoğlu olarak bilinen, Türkiye’nin en ünlü sinema artisti, gönüllü Yeşilaycı Cüneyt Arkın’ı madde bağımlığının zararları konulu konferans vermek üzere Rize’ye getirmeyi başardık.

İsmail Kahraman Kültür Merkezinde 2000 bin kişinin katıldığı ve büyük izdihamın yaşandığı, bu konferansta Cüneyt Arkın’ı dinlemek ve görmek için, yüzlerce genç öğrenci, eğitimciler, öğrenci aileleri ve din görevlileri artist Cüneyt Arkın’ı dinleyip, bol, bol fotoğraf çektirme imkânını elde etmiş oldular. Medyada ve Rize caddelerinde Cüneyt Arkın’ın gelişi müthiş bir görsellik, ulusal ve bölge medyasında önemli yer almış oldu.

Yine, uzun yıllar Trabzon KTÜ Farabi Hastanesi Eski Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü’yü Rize’ye davet ederek, Üniversitemiz, Liselerimiz ve Yüksekokullarımızda zararlı maddeler ve başta sigaranın zararları konusunda konferanslar vermesini sağladık. Buradan Prof. Dr. Tevfik Özlü hocamıza ve daha isimlerini yazamadığım onlarca doktor ve eğitimciye, yine benimle birlikte yıllarca koşturan başta yazar İsmet Kösoğlu ve diğer gönüllü arkadaşlarıma hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

10 seneye yakın, gönüllü olarak hiçbir maddi kaybımı düşünmeyerek yapmış olduğum Yeşilay Rize Temsilciliği görevimi kendi isteğimle, zamanımın yetersizliği başta olmak üzere, daha kapsamlı ve daha etkili hizmetler verilmesi için, O dönemki Yeşilay Genel Genel Merkezi yönetimden affımı isteyerek bu sorumluluk görevimi bırakmış oldum. Fakat ömrüm boyunca Yeşilay gönüllüsü olarak Yeşilay’a katkı sağlamaya devam edeceğimi ifade ettim.

Yeşilay Temsilcisi olduğum dönemde teklifim sonucu, kendisini Yeşilay’a kazandırdığım, Yeşilay Cemiyetinin bugünkü Rize Şube Başkanı Selim Kandemir bey ve beraberinde, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitemiz, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt bey hocamız ve Rize Yeşilay YK bulunan diğer gönüllü Yeşilay kadroları artık çok daha güçlü, çok daha kapsamlı ve faydalı hizmetler vermeye devam ediyorlar. Rize’de bu hayırlı hizmetin oldukça güzel bir noktaya gelmesinde emeği gecen herkesi tebrik ediyorum. Artık, Yeşilay’ın Rize’ye ve Yeşilay’a yakışır bir hizmet şubesi bulunmaktadır. Bu kalıcı güzel ofisi Yeşilay’a kazandıran, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap beye teşekkür ediyorum.

Bugün 9 Şubat, Bütün dünyada “Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır. Tütünün teh-likeleri, tütün endüstrisinin ticarî uygulamaları ve Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün salgını ile mü-cadelede neler yaptığı konusunda bilgilendirmek ve dünyada yaşayan insanların sağlıklı yaşama haklarını savunmak ve gelecek nesilleri korumak adına neler yapabileceklerinin tartışıldığı, siga-ranın zararlarının ve korunma yollarının topluma anlatıldığı gündür. Dünya Sağlık Örgütün yapmış olduğu en son çalışmalar sonucunda, sigaranın pek çok zararından biri de, içindeki radyoaktif maddelerin soluma yoluyla insan vücuduna alınmasıdır. Hepimize sigarasız bir yaşam, sigarasız bir çevre ve aile diliyorum.


SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜNDE RİZE YEŞİLAY

Bayram Ali KAVALCI

8.02.2018 12:58:12

3