ŞEVVAL AYINDA ORUÇ TUTMAK

Müslüman Ramazan ayından sonra “oruç” ibadeti gibi çok önemli bir ibadetten bir yıl ayrı kalmamalıdır. Orucun hikmetleri düşünüldüğünde bu ibadetten on bir ay boyunca ayrı kalmak büyük bir kayıp olarak görülmektedir.

Günümüzün fitne çağında nefsi dizginleyebilecek, şehvetin ayartıcı ve aşırı isteklerine dur diyebilecek en önemli ibadet oruç tutmaktır. Bu konuda Allah Rasulü (sav)’nün şu tavsiyesi önemlidir.

'Ey Gençler! Sizden evlenmeye gücü yeten hemen evlensin. Çünkü evlenmek gözü ve azaları haramdan korur. Evlenmeye gücü yetmeyen de oruç tutsun; zira oruç şehveti kırar.” (Buhari: 4779, Müslim, 1400)

Orucun insan nefsini kontrol etmedeki olumlu etkisi ve insanı Allah’a yaklaştırmadaki önemi dolayısıyla Hz. Peygamber ve Ashabı Ramazan ayının dışında da oruç tutmaya önem vermişlerdir.

Mübarek günlerde, her ayın başında, ortasında ve sonunda, pazartesi ve perşembe günleri, şevval ayında 6 gün, aşure gününde 3 gün, zilhicce ayının ilk 10 günü ve üç aylarda nafile oruç tutmakla ilgili çok sayıda Hadis-i Şerif bulunmaktadır.

Ramazan ayından sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutmak sünnettir. Peygamber (sav)’den bu meyanda:

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, Sıyam, 204) buyurmaktadır.

Bir Müslüman’ın Ramazanda kazaya kalan orucu varsa öncelikle kaza orucunu tutması gerekir. Nafile oruç tutmakla kaza borcundan kurtulmuş olamaz. Bu sebeple önce kaza orucunu tutmalı, eğer şevval ayında fırsatını bulabilirse 6 gün oruç tutabilir.

Kazasını tuttuğunda şevval ayında tutulması sevap olan şevval orucunun sevabını da almış olur. Kazaya kalan oruçlar ve nafile oruçlarda peş peşe tutma şartı yoktur. Ara verilerek tutulabilir.

BİR HATIRLATMA: Ramazan sonrası tutulan oruçlarda İMSAK saatine dikkat etmek gerekir. Ramazan ayında sabah ezanı tam İMSAK vaktinde, yani orucun başlangıç vaktinde, Sabah namazının ilk vaktinde okunmaktadır.

Ramazandan sonra ise insanların cemaatle namaz kılmaları ve Hanefi mezhebine göre gün açmaya yakın saatte sabah namazını kılmak sevap olduğu için ezanlar İMSAK vaktinden bir saat kadar sonra okunmaktadır. Oruç tutacakların ezan okununcaya kadar yemek yemeyi uzatmamaları gerekir. İMSAK saatinde yeme-içmeyi bırakmaları gerekir.

“Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine ibadet etmeye devam et!” (Hicr Suresi:15/99)

Ey Rabbimiz! Bize Senin rızanı kazandıracak davranışlar yapma gücü ver!

Bizi Senin yolundan alıkoyacak fitnelerden muhafaza eyle!

Bize dünya ve ahrette iyilikler ihsan eyle! 

CAVİT
12.08.2013 18:54:55
hocam hem bilgi verip hemde günleri va ayları hatırlatıyosunuz sağolun varolun

ali
12.08.2013 18:55:14
allah razı olsun

feylosof
14.08.2013 08:29:21
aydınlatıcı bir yazı olmuş emeğinize sağlık hocam.

Şevval ayında Oruç tutmak !

Yusuf KAMBUR

12.08.2013 11:08:47

3